שוקי המניות בגוש היורו פסימיים; באמת המצב גרוע כ"כ?
קל לחבוט היום ביבשת אירופה בכלל ובגוש האירו בפרט. על תלאותיו של הגוש אנו קוראים בכל מקום. הערכות פסימיות מתחרות זו בזו, אך זה החצי הריק של הכוס. במידה רבה, גוש האירו הביא זאת על עצמו בהתנהלותו כשפרץ המשבר.
הגוש מתמודד כיום עם שלושה מכשולים:
1. גירעונות תקציביים עצומים, גיבנת מהצורך ביד מכוונת שתעצור את הסחף והמפולת במשבר הקודם.
2. האטה כלכלית חריפה, בשל זהירות וחשש של משקי הבית וחברות ביבשת והאטה בשאר העולם.
3. עלות אשראי גבוהה/זמינות הון נמוכה, שנבעה, בין השאר, ממצבם של הבנקים ביבשת, שהיססו להעמיד אשראי לחברות ומשקי בית שרצו בכך, יחד עם מדיניות מוניטארית לא מרחיבה מספיק, ששמה דגש על מניעת עלייה בקצב האינפלציה וכך עלתה הריבית בשנה שעברה, בעיצומו של המשבר. ראש הבנק המרכזי האירופי החדש הוריד אותה מיד עם כניסתו לתפקיד, אך רמתה הנוכחית, 1%, עדיין גבוהה מדי לדעתי.
בצד כל אלו, מקשים על הגוש תהליכי תקינה מחמירים, עדות לרצון למנוע חזרה של המשבר הקודם, הגם שמשבר זה כלל לא הסתיים, חשש ממחלוקות בין קברניטיו וסימני שאלה לגבי המצב בארה"ב, בסין ובשאר העולם. אכן, נסיבות מסובכות, הגורמות למצב בו תרופה להחלמת אחת מהן עלולה לגרום להרעה באחרות.
בטור זה אציג בקצרה את עמדתי לגבי שוקי המניות ואיגרות החוב בגוש האירו בשנה וחצי הבאות. לדעתי, אם לא תהייה הידרדרות בשאר העולם, גוש האירו ישרוד, בדומה למתכונתו/הרכבו הנוכחיים, תוך התקדמות עקבית לקונסולידציה פיסיקאלית; אולם, לצורך כך יהיה על מנהיגיו להוסיף לנהל מדיניות מתואמת, נקודה בה אגע בהמשך.
הפעילות הכלכלית ושוקי המניות
גוש האירו בקשיים גדולים: ב-12 החודשים האחרונים התכווצה תפוקת הבנייה 13%, המכירות הקמעוניות דרכו במקום, הייצור התעשייתי השיל 2%, שיעור הבלתי מועסקים קפץ מ-9.9% ל-10.9% ומשקי הבית הגדילו את החיסכון. לא מדובר במקשה אחת: במדינות הפריפריה המצב גרוע יותר.
במבט קדימה ניכרת פסימיות, אך בטור זה אני מעוניין להדגיש כי האינדיקציות אינן אחידות: מחד, מדד מנהלי הרכש ירד בשיעור החד ביותר זה 6 חודשים וכרה תחתית בת 3 שנים כמעט. צרפת, איטליה וספרד התכווצו וגרמניה הייתה על סף קיפאון. זה היה הגורם לירידות בסוף השבוע שעבר.
מנגד, המדד המשולב של ארגון OECD אמנם ירד 2% ב-12 החודשים האחרונים, אך מנהליו זיהו, לראשונה זה מספר חודשים, פוטנציאל לתפנית חיובית במחצית השנייה של השנה; בדומה, המדד המשולב של מכון קונפרנס בורד היוקרתי ירד קלות, אך גם מנהליו גילו אופטימיות זהירה וטענו כי למרות הרעה בביטחון של חברות התעשייה וצעדי הצנע הננקטים בגוש, הוא ישוב להתרחב (אמנם, בשיעור מתון) בחודשים הקרובים. זו טענה חזקה, הנוגעת ללב ויכוח המתנהל כעת לגבי מדיניות הצנע, בו אגע מייד.
להערכתי, בשקלול ההערכות הללו ואחרות, שוקי המניות בגוש האירו אימצו קו פסימי מדי ולכן יפתיעו לטובה. ייתכן כי ידשדשו, בתקופה הקרובה, לבטח יגיבו בתנודות חדות מבעבר על אירועים והתבטאויות בנושא, אך נקודת המוצא הנוכחית שלהם נוחה למדי.
משבר החוב הריבוני
בין השנים 2010 ו-2011 גדל החוב הציבורי של מדינות גוש האירו מ-80% ל-87% והתרחק מהתקרה שהן צריכות לחתור אליה (60% מהתמ"ג), אך הגירעון התקציבי של ממשלותיהן ירד מ-6.2% ל-4.1% מהתמ"ג בתקופה זו. לפי התחזית החדשה של קרן המטבע הבינלאומית, הגירעון התקציבי ירד בהדרגה ובעוד שנתיים יימצא מתחת לרף של 3% תמ"ג. החוב הציבורי יוסיף לגדול, אך שיעורו בתמ"ג ייבלם ברמה של 90%. מסלול זה יאפשר נסיגה הדרגתית ממדיניות הצנע בגוש, הנתפסת, לעת עתה, הכרח בל יגונה, תוך רגיעה בחריפות הויכוח לגביה.
בתרחיש סביר זה, איגרות החוב של ממשלת גרמניה תמשכנה לתת מענה לשונאי סיכון, אך איגרות החוב של מדינות כגון איטליה, ספרד ובהמשך אירלנד ואולי פורטוגל, תצענה את ההזדמנויות המעניינות יותר לאלו עם שנאת סיכון נמוכה יותר. תשואת הפדיון על איגרת חוב ל-10 שנים של ממשלת איטליה עומדת עתה על כ-5.4% ותשואת הפדיון על איגרת חוב דומה של ממשלת ספרד עמודת על 5.7%. לפני שנה, עמדו השתיים על 4.8% ו-5.3% וקודם לכן היו נמוכות בהרבה.
הסביבה המדינית
כאמור, מדיניות מתואמת חיונית מאוד להבראת הגוש, אך הפרה שלה לא בהכרח תפעל לרעתו. מבחנה יהיה בקרוב מאוד: פרנסואה הולנד נבחר נשיא צרפת וחוששים כי יפנה כתף קרה לגרמניה וישאף להנהיג מדיניות פיסיקאלית מרחיבה יותר במדינתו ובשאר הגוש. הנשיא היוצא, ניקולא סרקוזי, תמך, יחד עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, במדיניות הצנע הנוכחית, כדרך להגדיל את המקורות העומדים לרשות המגזר העסקי ולהוזיל את עלות ההון.
אני ער לויכוח העז הניטש סביב מדיניות זו, אך גם אם לא תוכיח עצמה ויאומץ קו מרסן פחות, ייתכן כי שוקי ההון יקדמו זאת דווקא בברכה, לפחות לתקופה מוגבלת.
מכל מקום, הודעת סטנדרד אנד פורס, כי לחילופי ההנהגה בצרפת לא תהייה השלכה מיידית על דירוג החוב של צרפת, או על אופק הדירוג, תסייע להרגעת הרוחות. היה והרוחות לא תירגענה, אין לשלול תרחיש בו הבנקים המרכזיים של ארצות הברית ואירופה מכריזים יחדיו על הזרמות מוניטאריות רחבות היקף, כפי שעשו בהצלחה במצבי משבר קודמים.
בשורה התחתונה, ברור כי מצבו של גוש האירו בעייתי מאוד, אך אין להתעלם משורה של אינדיקציות, תחזיות והערכות, העשויים לזמן לנו הפתעות חיוביות, הן בשוקי המניות והן בשוקי האג"ח.
מאת: רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בחטיבה לנכסי לקוחות וייעוץ, בנק מזרחי טפחות
**** אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מעניין ביותר! מתי נחזור להשקיע באירופההמשקיע הנבון 10/05/2012 08:44הגב לתגובה זו0 0רונן תודה. מאד נהניתי לקרוא את הטור. אני שותף לאופטימיות הזהירה על אירופה אולם נמצא בעמדת המתנה עד להתבהרות התמונה בצרפת ואיטליה. מתי ואלו נתונים צפויים להבהיר את אי הוודאות? האם צפוי שיתוף פעולה עם גרמניה?סגור
-
המשקיע הנבון, 2רונן מנחם 10/05/2012 09:49הגב לתגובה זו0 0שלום ותודה. הדגש בפן הכלכלי יהיה על מדדי מנהלי הרכש וביטחון העסקים בתקופה הקרובה. גם נתוני ארה" ב וסין ישליכו על הנעשה בשוקי אירופה. שילוב ידיים מסתמן בין מרקל להולנד ו-ECB יקבל כנראה יותר חופש פעולה (הורדת ריבית, רכישות אג" ח, העמת קוי אשראי). בד בבד ממתינים להתקדמות בנושא הקונסולידציה הפיסיקאלית - תנאי בסיסי להמשך הגוש במתכונתו הנוכחית, או במתכונת שונה. יוון (ואלי ספרד) תוסיף לוולטיליות בתווך. לוח הזמנים: 6-12 החודשים הבאים. בברכה, רונן.סגור
-
1.אתה חי בסרט ורוד ויפה עם המשכורת השמנה שלך !!TTT 09/05/2012 16:37הגב לתגובה זו0 0יש פה אבטלה , הגירת מוסלמים ואפריקאים לכל מקום כולל כאן , אביב ערבי ,כולל איראן וסוריה , פילוג פנימי בתוך כל מדינות העולם , הולך להיות כאוס מטורף , שמתוכו יום אחד יצוץ עתיד בהיר וטוב יותר בעזרת השם , אבל לא על ידי הדפסות וצנע !!! " השבע לעולם לא יבין את הרעב" איש יקר !!! תסתכל על התמונה כולה , ולא דרך המשקפיים המוניטריות המטופשות , לרדת לעם ולכלכלה האמיתית , שכירים ועסקים קטנים !!!סגור
-
1, TTTרונן מנחם 09/05/2012 16:49הגב לתגובה זו0 0שלום. הדפסת כסף אכן אינה דרך לבסס עליה התרחבות כלכלית בת קיימא, אך במצב משברי כגון זה בו אנו נתונים כעת, אין דרכים רבות אחרות למנוע הידרדרות נוספת. מדובר, לכן, בפיתרון זמני, אך נחוץ, הן מבחינת הנזילות והן מבחינת הלך הרוח בשוקי ההון. אשר לנושא התעסוקה, אכן, מדובר בתהליך מבני, שהיה משחר לפתחה של אירופה גם ללא קשר למשבר, שהחל מחוץ לגבולותיה. המשבר הציף את הבעיה מוקדם יותר, באופן חמור יותר, אך במקביל זרז את ההכרה כי נחוצים פתרונות נמרצים ויצרתיים יותר. בברכת המשך יום נעים, רונן.סגור
-
אתה מאמין לעצמך?כל הדפסה נותנת עוד חודשיים !!TTT 10/05/2012 00:49הגב לתגובה זו0 0ומסבכת עתידית עוד יותר את המצב , מי שמאמין שזה טוב או שהוא מושחת ובעל אינטרסים כאלו או אחרים ולא אכפת לו מהעתיד או שהוא פשוט טיפש , תבחר לך מבין השניים !!!! כל השיטה המוניטרית רקובה מבסיסה והגיע הזמן להודות בכך ולהתחיל לתקן ולחפש אלטרנטיבה שפויה !!! יש לך ילדים ?? השיטה הזאת קוברת את העתיד של כולם ותוביל להיפר אינפלציה , מלחמות מטבעות , מלחמות אמיתיות , מחאות אלימות בשל אבטלה ומיסים גבוהים וצעדי צנע ועוד ועוד , באיזה סרט אתם חיים בדיוק , " אכול ושתה כי מחר נמות" , מה לגבי הילדים , יש לך מושג לאיזה סחרור וכאוס כבר העולם הולך להיכנס , אז עוד להמשיך ולהחריף , זה מה שמלמדים את כל הפרופסורים לכלכלה , איך להפעיל מדפסת , או לחילופין שוב , שחיתות וריקבון שמסתתרים שם מאחורי הקלעים שתגרום לכאוס מוחלט !! מפחיד שאלו הם מנהיגי העולם !!!סגור
- טען עוד
-
אם היית יודע לקרואתשובה ל TTT 10/05/2012 07:53הגב לתגובה זו0 0היית מבין שהוא לא כתב שהדפסת כסף היא פתרון, הוא רק ציין שגוש האירו לא בהכרח הולך לאבדון, והשווקים מגיבים בפסימיות. הדפסת כסף היא רק פתרון משברי, הוא ציין את זה במפורש. לפעמים צריך לקרוא לפני שמתלהמים. נכון, זה קשה...סגור
-
אגו , אגו ואגו, יוותרו עליו אולי ימצא פתרון !TTT 10/05/2012 10:51הגב לתגובה זו0 0הבעיה ידועה, יצירת כסף יש מאין ונטישת הזהב התחילה ליצור חובות שהולכים ותופחים בצורה אקפוננציאלית והפיצוץ קרוב , הגיע הזמן שכלכלנים בעלי שם ישבו ומצאו פתרון יצרתי , יחליפו את השיטה החולה הזאת , אם לא אנחנו בדרל לכאוס , וממש סליחה אם היה נראה כאילו זאת התלהמות , זאת השתאות על חוסר המעש , והפעלת מדפסת כל פעם , שגם לא מגיעה לכלכה הריאלית !! זה לא המקום לפרט !!!סגור
-
המשך TTTרונן מנחם 10/05/2012 07:24הגב לתגובה זו0 0בוקר טוב. נגעת בנקודה חשובה - חיפוש אחר חלופות. אחד הרעיונות לכך, המנוגד להרחבה מוניטארית ואמור היה להיות פתרון בר קיימא, מדיניות צנע, לא צלח עד כה וספג התנגדויות רבות, לרבות של מומחים בעלי שם. ההרחבה המוניטארית אכן אינה שיטה, אלא אמצעי קצר טווח, שנועד לבלום כשלי שוק מהירים, שעה ששכלים אחרים, מסורתיים יותר, לא יכולים לתפקד במהירות ובאפקטיביות מספקת. בברכת יום נעים, רונן.סגור