מהטלטלה של 2008, 2 מניות שמציעות אפסייד גדול

ינון אריאלי מתייחס השבוע לתחום שפחות מוכר למשקיע הישראלי אבל טומן בחובו אפסייד של ממש - לגזור ולשמור
 | 

תעיפו רגע מבט סביבכם - כמה מוצרים המורכבים מעץ אתם רואים? הרבה. לא מפתיע אם כן כי העץ היא אחת מהסחורות הבסיסיות הנפוצות ביותר בעולם. מלבד הפריטים המעובדים המיוצרים מעץ, לעץ שימושים מסחריים רבים נוספים כגון חומר הגלם לייצור נייר, קרטון וחומרי אריזה אחרים. בשנים האחרונות, משמש העץ גם כאחד מחומרי הגלם היעילים לייצור דלק חלופי.

לפייסבוק של Bizportal - לחץ כאן

העובדה שהעץ הוא אחד מאבני הבניין של תעשיית הבניה ושיפוץ הבתים בארה"ב, מגדילה את התלות של מחירו במצבה של תעשיית הבניה. לאור זאת, זה לא מפתיע שהמשבר החמור בתחום הדיור בארה"ב דחף את מחירי העץ כלפי מטה. גם הירידה בתצרוכת הנייר בעולם בעקבות השינויים הטכנולוגיים וההקפדה הגדולה יותר על איכות הסביבה, מצמצמת את הביקוש לעץ. זה הוביל את מחיר העץ לצלול מרמה של 400 סנט לרגל (feet) ב-2005 לפחות מ-150 סנט לרגל ב-2009 - שפל היסטורי של 30 שנה. הירידה התלולה הזו הובילה לפשיטות רגל נרחבות בתעשיית העץ. בתי חרושת רבים נסגרו ומלאים שלמים נמכרו במחירים מצחיקים.

באותה תקופה הצעתי להסתכל על החוזים העתידיים של העץ ועל חברות מהמגזר כהשקעה אטרקטיבית. נכון שמגזר הנדל"ן האמריקני שבק חיים ב- 2008, אולם בתחילת 2009 התרחשו שני תהליכים חיוביים עבור מחיר העץ: סין החלה לרכוש כמויות נכבדות של תוצרת עץ מעובד מהמערב, ורוסיה - אחת מיצואניות העץ הגדולות בעולם, העלתה את המס על ייצוא מוצרי העץ, מה שהקטין את ייצוא העץ מהמדינה. לאור זאת, היה הגיוני שמחיר העץ יתקן למעלה בהמשך הדרך.

וזה באמת מה שקרה. מחירו של העץ כמעט הוכפל מאז 2009 ועומד היום על כ- 290 סנט לרגל. מה שכן, הסחירות הנמוכה יחסית בחוזים על העץ מובילה לתנודתיות רבה מידי ולקושי לסחור בהם, ולכן ההשקעה במניות של חברות הפועלות בתחום עדיפה לדעתי.

כמו מחיר העץ, גם השקעה במניות של חברות במגזר הייתה משתלמת בשנים האחרונות. מניות של החברות הגדולות בענף כמו (Rayonier (RYN ו- (Universal Forest Products (סימול: UFPI) הניבו תשואות דו-ספרתיות מאז 2009. אבל, לא כל המניות במגזר הגיבו בצורה מספקת לעליית מחיר העץ ולשיפור בתוצאות הפעילות שנגזרו ממנו ומהעלייה בביקושים. ככל ששוק הבניה האמריקני יראה התאוששות משמעותית יותר, זה יסייע למניות האלו לתקן את העיוות שנוצר בשנים האחרונות.

לפני הדוגמאות למניות כאלו, רק רציתי לציין את שתי תעודות הסל האמריקניות העוקבות אחר מדד המורכב מחברות העוסקות בכריית עצים ובעיבוד חומר הגלם: (Claymore Beacon Global Timber Index (CUT, והתעודה (iShares S&P Gbal Tiber & Fortry Ind Fud (WOOD. לשתיהן החזקות בחברות רבות דומות, ולכן הן מתנהגות בצורה דומה רוב הזמן. שתיהן יכולות להוות תחליף יעיל עבור אלו מכם שמעוניינים לקבל חשיפה לתחום מבלי לרכוש מניות בודדות.

ונחזור לשתי מניות מעניינות במגזר, ולמרבה הפלא מדובר בשתי השחקניות הגדולות ביותר בענף: (Weyerhaeuser (WY ו- (Plum Creek Timber (PCL.

המניה הראשונה: (Plum Creek Timber (PCL,

מדובר בקרן ריט (REIT) המחזיקה שטחי עצים בגודל 6.6 אקר (קצת יותר משטחה של מדינת ישראל) ב-19 מדינות ברחבי ארה"ב ומייצרת מוצרי עץ מגוונים. הכנסות החברה נפגעו בשנים האחרונות בעקבות התדרדרות מצב הנדל"ן בארה"ב והירידה בדרישה למוצרי עץ. ולמרות זאת, החברה הצליחה לשמור על שורת רווח נקי דומה לאורך אותה תקופה ותזרים מזומנים חיובי מהפעילות העסקית שלה.

החברה גם מחלקת דיבידנדים יפים, מה שתורגם לתשואת דיבידנד של 4.3% בשנה האחרונה. עם השיפור בפעילות הנדל"ן בארה"ב, סביר להניח שנראה גידול בתזרים, צמצום של החוב וכנראה שגם עלייה בדיבידנדים שיחולקו.

המניה השנייה: (Weyerhaeuser (WY

זו אחת ממגדלות העצים המובילות בארה"ב, המייצרת מוצרי עץ ונייר בארה"ב ובעולם, ופועלת גם בתחום הנדל"ן בארה"ב. המדובר בחברה החולשת על יותר מ- 20 מיליון אקרים (פי 4 משטח מדינת ישראל) ומייצרת כמויות אדירות של מוצרי עץ.

למרות שהיום היא נסחרת לפי שווי שוק גדול של כ- 10.7 מיליארד דולר, מדהים לראות שב 2007 היא הייתה שווה יותר מפי 4 משוויה הנוכחי. מאז, החברה חוותה אמנם ירידה משמעותית בהכנסות וברווחיות, אולם יש לי הרגשה שהירידה במחיר הייתה חדה מידי. בניגוד למקרה של Plum Creek, כאן מדובר בחברה הנשענת על חוב הרבה יותר גדול לזמן ארוך.

בצד החיובי, היא מציגה צמיחה בהכנסות בשנתיים האחרונות למרות ששוק הדיור בארה"ב ממשיך להיראות עגום למדי. להערכתי, השרידות הזו ויתרון הגודל ישחקו לטובתה כשהנדל"ן האמריקני יתחיל לחזור לפסים חיוביים יותר.
סביר להניח שהיא לא תשוב להציג את רמת ההכנסות כמו זו שהייתה לה לפני 3-4 שנים, אולם מספיקה לה צמיחה מתונה יחסית בשנים הקרובות בשביל להצדיק מחיר מניה גבוה יותר מהנוכחי.

נוסף על כך, בתחילת 2010 הפכה החברה לקרן ריט, כך שיש סיכוי טוב שנמשיך לראות גם אותה מחלקת דיבידנדים עם תשואת דיבידנד של כ- 3% כמו שהיה בשנה האחרונה.

לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של הרשות לניירות ערך אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה, ולכן אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לכתוב לי לאימייל yinon@bursa4u.com .

*הדברים מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשירים פיננסיים אחרים. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ השקעות, הוא לא מחזיק אף אחד מהניירות שהוזכרו, ומנהל בלוג השקעות בכתובת www.bursa4u.com

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    כדאי ללמוד עברית וקצת חשבון לפני שכותבים
    אביגדור 11/05/2012 14:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    1.עברית: " נכון שמגזר הנדל" ן האמריקני שווק חיים ב- 2008," - צריך להיות שבק חיים. קצת קשה לשווק את החיים של מגזר הנדל" ן האמריקאי 2.ועכשיו תלמידים יקרים נעבור לחשבון:" המחזיקה שטחי עצים בגודל 6.6 אקר (קצת יותר משטחה של מדינת ישראל) " . שטחה של מדינת ישראל הינו בערך 6.5 מיליון אקר שהם כ25.5 מיליון דונם =25500קמ" ר. 3. ונמשיך בחשבון: " המדובר בחברה החולשת על יותר מ- 20 מיליון אקרים (פי 4 משטח מדינת ישראל)" - ראו סעיף קודם - שטח מדינת ישראל כ6.5 מיליון אקר, כך שלחברה שטח הגדול פי 3 ולא פי 4 משטח מדינת ישראל
    סגור
  • עברית
    ללא 11/05/2012 16:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש בדברים מידה מסוימת של טרחנות
    סגור
  • שאלה למורה לחשבון
    עינת 13/05/2012 08:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני קניתי בזמנו קמהדע ב8 ש" ח לפי ינון ,היום היא בערך 30 ש" ח אז כמה אחוזים עשיתי??? תתמקד בנושא המניות .
    סגור
  • אתה טועה לגבי השטח
    אבשלום קור 11/05/2012 15:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שטח מדינת ישראל הוא 22 אלף קמ" ר עד הקו הירוק אז הכותב צודק. לגבי ה" שבק" יש שגיאת כתיב אבל לא קצת נסחפת? זה לא טור של אבשלום קור אלא כתבה בנושא השקעות
    סגור
  • אני לא טועה לגבי השטח
    אביגדור 12/05/2012 20:59
    הגב לתגובה זו
    0 0
    6.6 אקר הם 25.6 דונם ושטח מדינת ישראל גם לשיטתך דהיינו עד הקו הירוק הינו 22 מיליון דונם. לגבי ההמשך - גם אם בשטח מדינת ישראל מחשיבים רק את גבולות הקו הירוק אזי 20 מיליון אקר אינם פי ארבע משטח מדינת ישראל אל מעט יותר מפי שלוש (22,000 קמ" ר = 5.5 מיליון אקר. לגבי העברית - לדעתי, דרישה מינימלית מכתב/עיתונאי אמורה להיות כתיבה בעברית ללא שגיאות, ומכתב כלכלי אפשר לדרוש גם ידע בסיסי בחשבון
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    מי עדיין מאמין לאנליסטים??
    7 11/05/2012 13:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מצחיק
    סגור
  • 3.
    למרות המשבר באירופה..
    טבע 11/05/2012 12:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    טבע מציגה דוחות חזקים....
    סגור
  • 2.
    שאלה לינון?
    שלום 11/05/2012 12:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בקשר לכתבה שלך על קמהדע איך אתה מסביר את העלייה המטאורית מאז הכתבה? האם זה קשור ישירות לכתבה שלך? כי מאז המנייה עלתה ללא הפסקה ובמחזורים גבוהים מאוד מה השתנה בשבועיים הללו? לתשובתך אודה
    סגור
  • היתה כבר בשער 3000 שנה שעברה
    קמהדע 11/05/2012 13:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עליה מטאורית למי שקנה לאחרונה אני בקושי החזרתי את ההפסדים שלי במניה. היא תגיע בקלות לשער 3500
    סגור
  • 1.
    כתבה יפה מואד (ל"ת)
    אסקופית 11/05/2012 12:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות