מה עושים כאשר גם השם לא טוב וגם השמן לא טוב?

בשוק ההון שם טוב חיוני להמשך שרידותה של חברה הן לצורך הנפקת חוב והן לצורך הנפקת מניות. כך המקרה גם עבור מדינות
 | 
telegram

כידוע, טוב שם טוב משמן טוב. האמרה הזו נכונה במיוחד בשוק ההון. כזכור חברות הנפיקו סדרות בהיקפים גדולים "בזכות" שמם הטוב של בעלי הבית. לצערנו, בחלק מהמקרים השם הטוב לא הספיק והחברות נקלעו לקשיים ומשם קצרה הדרך להסדרי חוב או פשיטת רגל. בשוק ההון שם טוב חיוני להמשך שרידותה של חברה הן לצורך הנפקת חוב והן לצורך הנפקת מניות. שוק ההון התחיל להפנים ששם טוב לא מספיק וצריך לוודא שיש גם שמן טוב (עסק מוצלח, רווחי ויציב).

עבור מדינות, שם טוב חיוני גם כן. זו הסיבה שאיטליה וספרד עדיין מצליחות לשורד למרות נתונים כלכליים מחפירים. האמונה של הציבור ביכולתן של המדינות הללו לחזור לפסים של צמיחה מחזיק אותן בינתיים מעל המים. יש קו משותף העובר כחוט השני בין איטליה, ספרד ויוון. כולן מדינות אירופיות השוכנות לאורך חופי הים התיכון והתרבות העסקית שלהן היא יותר נינוחה מאשר עמי צפון אירופה (גרמניה, אנגליה, שבדיה וכו'). מדובר בשלוש מדינות הנמצאות גם במשבר פיננסי חמור.

אך, למדינות הללו יש מכנה משותף נוסף והוא שהן יצרניות שמן זית גדולות. שלושת המדינות הללו יחידיו אחראיות על כ 70% מתפוקת שמן הזית העולמית. נתון מדהים לכל הדעות. יחד עם זאת, כידוע צרות באות בצרורות. מחירי הסחורות החקלאיות עלו בעשור האחרון הרבה בזכותה של סין אשר תושביה החלו לגוון את התפריט היומי שלהם. ברם, הסינים אינם צורכים שמן זית ולפיכך מחירו של שמן הזית ירד החודש והגיע לשפל של 10 שנים (כ-2,900 דולר לטון) ומחצית ממחירו בשנת 2005.

מחירו של שמן הזית מקשה על מדינות דרום אירופה לצאת מהמשבר. מדינות אלו אשר הפריחה הגדולה שלהן באה בעיקר בזכות הצטרפותן לגוש האירו כעת סובלות מעצם השתתפותם באיחוד המוניטרי (להוציא את איטליה, אשר לה בעיות שונות במקורן). הכלכלות של מדינות ה-PIIGS (פורטוגל, איטליה, אירלנד, יוון וספרד) נשענות על תיירות, חקלאות ונדל"ן אינן חזקות מספיק בכדי לשרוד תחת מטבע אחיד עם אירופה בוודאי שללא סיוע.

לאירופה יש יחד אמביוולנטי לפרישת מדינות אלו מהאיחוד. מצד אחד, קיים החשש של התפרקות גוש האירו והאיחוד האירופי, מצד שני ללא מטבע עצמאי מדינות ה-PIIGS לא יוכלו לבצע ולהפוך לאטרקטיביות מבחינת כ"א, תיירות, מוצרי חקלאות וכדומה.

אין ספק שהסאגה הכלכלית באירופה עוד צפויה להימשך זמן רב כאשר בסיפור הזה יש רק מפסידים. השאלה היחידה היא מה גובה המחיר שאירופה והעולם כולו יצטרכו לשלם.

* הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הוא אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות