הרכב תיק השקעות חו"ל - יוני 2012

דן הלמן ועומר פרל, מנהל דסק חו"ל בהלמן-אלדובי, סוקרים את הרכב תיק ההשקעות לחודש יוני
 | 
telegram
(1)

חששות המשקיעים "מאפקט דומינו" במידה ויוון תפרוש מגוש האירו בשילוב נתוני צמיחה חלשים בעולם המפותח (ארה"ב וגוש האירו), וכן במתפתח (בעיקר במדינות ה-BRIC להוציא את רוסיה) סגרו חודש שחור בהובלת הנכסים המסוכנים והסחורות. נציין כי מדד המניות העולמי שנמצא כבר בטריטוריה שלילית מתחילת השנה, וזאת לאור ירידה של 9.3% בחודש מאי והנפט שירד 17%.

חוסר בפתרון אמיתי למשבר החובות באירופה והתנהלות מבולבלת של הנהגה הבכירה (מקרה בנק BANKIA) ושוב אנחנו מתמודדים עם משבר אמון בשווקים, כשהמשקיעים שמחפשים מקלט בדולר ובאג"ח ממשלתית של גרמניה, ארה"ב ושוויץ. הנהירה לחוף מבטחים הובילה לירידה בתשואות לשיאים חדשים של 1.16% לאג"ח ממשלת גרמניה לעשר שנים 1.46% ושל ארה"ב ובשוויץ התשואה לפדיונות לעשר שנים עומדת על 0.46%. הדולר התחזק מול סל המטבעות הראשי DXY בשיעור של 5.5% במאי. אנו בדעה שכדאי לנצל את "הפאניקה" בשווקים כדי להגדיל את הרכיב המנייתי.

שווקים מפותחים

אירופה - בספרד זו הפעם השנייה מאז 2009 שהמדינה במיתון, מדיניות הצנע ושיעור האבטלה הגבוה (24.4%) רק יביאו, להערכתנו, להחמרתו בתקופה הקרובה. הגירעון בתקציב יעמוד על 8.9% (עלייה מ-8.5%) ושיעור החובות המסופקים על ידי הבנקים עלה ל-8.4%. המרווח בין האג"ח של ספרד לעשר שנים למקבילה הגרמנית נמצאת ברמות שיא של 500 נק' כשהאג"ח הספרדית עומד על 6.4%.

ההחזקות של הגופים הזרים באג"ח הספרדית ירדו ב-25 מיליארד אירו במארס כשבמקביל הבנקים המקומיים הגדילו החזקות ב-29 מיליארד אירו. הבנקים הספרדיים ממשיכים "לשתות" מהבאר של ה-ECB, רק באפריל לקחו ממנו 264 מיליארד אירו לעומת 228 מיליארד אירו במארס. סך ההלוואות שלקחו בנקים ספרדים עומד על 170% מהתמ"ג של ספרד, אחרי שהבנק הרביעי בגודלו BANKIA הולאם וידרשו להזרים אליו 19 מיליארד אירו. ההערכות בשוק הן שהממשלה תידרש להזרים עוד 30 מיליארד אירו למערכת הבנקאות כשבקרן ההצלה לבנקים של ספרד נותרו רק 5 מיליארד אירו.

לפיכך, אנו צופים שממשלת ספרד תמשיך לגייס בשוק ההון בריביות שיא. בתגובה הלקוחות של המערכת הבנקאית בספרד "בורחים", 65 מיליארד אירו יצאו ממערכת הבנקאות הספרדית בחודש מארס לבדו. עם כל "הבאלגן" הזה לא פלא שקרן ההשקעות הלאומית של סין הודיע שהיא הפסיקה לקנות חוב אירופי.

חוסר הסכמה בין גרמניה לשאר מדינות אירופה בצורת הפתרון למשבר (גרמניה מתנגדת להנפקת כלל אירופי משותף) מקדמות תוכנית להפעלת קרן ההצלה האירופית הקבועה על סך של חצי טריליון אירו כבר בתחילת חודש יולי (גרמניה צפויה לתרום כ-27% לקרן והיא צפויה להחליט על הפעלתה עד יולי). בבחירות בצרפת זכה המועמד הסוציאליסטי, פרנסואה הולנד, אשר קורא להידוק הכללים הפיסקאליים בגוש.

ביוון הולכים לבחירות ב-17 ביוני כך שהמשך התנודתיות תימשך כל עוד ממשיכה האי וודאות בזירה הפוליטית וחוסר בפיתרון אמיתי למשבר החובות באירופה. אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה (בהתאם למדד ה-MSCI World). כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה ושוודיה.

יפן - הבנק המרכזי הודיע על הגדלת מסגרת תכנית רכישת ניירות הערך מ 65 ל 70 טריליון יין. במקביל הודיע על השארת הריבית במשק ברמה של 0%-0.1%. אנו ממליצים להחזיק את יפן במשקל חסר (בהתאם למדד ה-MSCI World). כשאת החשיפה לשוק המניות ביפן אנו ממליצים לעשות על ידי נטרול המטבע.

ארה"ב - בארה"ב התפרסם דוח תעסוקה חלש זה חודש שני ברציפות חובר לנתוני מאקרו חלשים נוספים שיצאו לאחרונה. השוק שוב שם את יהבו בראש הפד, בן ברננקי, בתקווה שיוציא תוכנית הרחבה כמותית שלישית בקרוב, למרות שבפעמיים הקודמות היא לא הצליחה. בדוח התעסוקה האחרון התווספו 69 אלף לעומת צפי של 150 אלף. הדו"ח מראה לנו תמונה קשה כשמספר העובדים במשרה חלקית (בהם העובדים בדרך כלל לא מקבלים תנאים סוציאליים) ממשיך לעלות (עלה ב-618 אלף) בו בזמן שמספר המשרות המלאות ירד ב-266 אלף.

במהלך החודשיים האחרונים התווספו כ-1.26 מיליון משרות חלקיות, שיא היסטורי. מאז דצמבר 2007 המשק בארה"ב איבד 6.9 מיליון משרות מלאות בזמן שהוסיף 3.1 משרות חלקיות. שיעור המובטלים לתקופה של 27 שבועות עלה ל-43% ושיעור האבטלה הכולל את העובדים במשרה חלקית שרוצים משרה מלאה ומובטלים שהתייאשו וכבר לא מחפשים עבודה, עלה מ-14.5% ל-14.8%. סה"כ נתוני התעסוקה בארה"ב מראים כי הצמיחה מבוששת לבוא. לכך יש השפעה על שוקי העולם שתלו תקוות בהתאוששות הכלכלה בארה"ב על מנת לסייע לצמיחה העולמית. ללא צריכה אמריקנית קשה יהיה לשווקים המתעוררים לצמוח. אנו ממליצים על החזקה במשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).

אג"ח - בעקבות ההחרפה במשבר החוב האירופי, משכו משקיעים ברחבי העולם 3.1 מיליארד דולר מקרנות שמתמחות בניהול אג"ח בדירוגים נמוכים (זבל), שיא מאז אוקטובר 2011. באירופה המחיר הממוצע של אג"ח אלו ירד ב-2% החודש זו הירידה החדה ביותר מאז נובמבר 2011.

לפי חברת הדירוג S&P שיעור החברות האירופיות שיכריזו על חדלות פירעון השנה עלול להגיע ל-8.4% לעומת תחזית של 4.8% מסוף השנה שעברה. המרווח הממוצע בין האגרות החוב האלו לבנצ'מרק הגרמני התרחב החודש ב-90 נק' ל-8.8%.

קנדה - המדינה מושפעת לרעה מנתוני הצמיחה החלשים בארה"ב (שותפת הסחר הגדולה שלה) וכן ממשבר החובות באירופה. הירידה החדה במחיר הנפט (מרכיב הייצוא הגדול של הכלכלה) וכן של חומרי הגלם (התורמים כמחצית מהכנסותיה מייצוא). מעיבים על הכלכלה וההערכות הן שהריבית במדינה שעומדת על 1% תרד עד סוף השנה. נקודת האור היא חשיפת המדינה לזהב שמפגין עוצמה בזמנים של אי יציבות כמו שאנחנו חווים היום. אנו מותירים את המלצתנו לקנדה למשקל שוק (בהתאם למדד ה-MSCI World).

אוסטרליה - הבנק המרכזי הפתיע כשהוריד את הריבית ב-0.5% ל-3.75% בעיקר בגלל חששות מהאטה בסין וחולשה בשוק הנדל"ן המקומי. הצפי בשוק שעד אוקטובר הריבית תמשיך ותרד עד לרמה של 3%. התלות של המדינה בביקושים מסין ובמחירי הסחורות יוסיפו להכביד בתקופה הקרובה
אנו מורידים את המלצתנו לאוסטרליה והפסיפיק למשקל חסר (בהתאם למדד ה-MSCI World).

שווקים מתעוררים

ברזיל - הריבית במדינה ממשיכה לרדת, הבנק המרכזי המשיך והוריד את הריבית ב-0.5% ל-8.5%. ההערכות הן שהריבית תמשיך ותרד עד לרמה של כ-8% בהמשך השנה ואולי אף מתחת לזה. הורדות הריבית באות כתגובה להאטה הגלובלית בכלל ובסין בפרט וכן בעקבות ההתמתנות בחששות מאינפלציה במדינה. המדיניות האגרסיבית של הממשלה לעידוד הפעילות העסקית וירידת המטבע שנמצא בשער הנמוך מזה שלוש שנים צפויים לעזור ליצואנים.

במקביל להורדת הריבית של הבנק המרכזי, הממשלה מורידה את רצפת הריבית שהבנקים המקומיים יכולים לשלם על פיקדונות. במסגרת המאמצים להחלשת הריאל הממשלה רוכשת דולרים בצורה מאסיבית (הבנק המרכזי רכש באפריל 7.2 מיליארד דולר שזה הסכום שיא מאז מארס 2011).

סין - בפעם השלישית מאז תחילת השנה הבנק המרכזי מוריד את דרישת הרזרבות מהבנקים הגדולים במדינה ב-0.5% ל-20%. אנו צופים המשך הורדות ביחס הרזרבות וכן בריבית בהמשך השנה וזאת לאור קצב הצמיחה האיטי ביותר מזה 13 שנים במדינה. ירידת מחירי הבתים במרבית הערים במדינה תתמוך במהלך ההורדות כאמור. כרגע לממשלה אין תוכנית ליישם הקלה מוניטארית מאסיבית בסדר גודל דומה לתוכנית של שנת 2008 למרות שהצמיחה במדינה צפויה לעמוד סביב ה 8% ואולי אף מתחת לזה.

הודו - התוצר גדל ב-5.3% ברבעון הראשון לעומת 6.1% ברבעון הרביעי של 2011, זהו קצב הצמיחה הנמוך ביותר משנת 2004. השפיעו לרעה, בין היתר, הירידה בייצור ובענפים של הכרייה והחקלאות. המדינה ממשיכה לסבול מאינפלציה והגירעון במאזן התשלומים מחליש את המטבע המקומי. אנו ממליצים על החזקה במשקל שוק ונותנים משקל יתר לברזיל (בהתאם למדד ה-MSCI World).

הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הוא אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חלוקת מאוזנת ושקולה
    fixrfixr 06/06/2012 08:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שיח יומי ורעיונות נועזים יותר לטווח קצר ב פייס בוק (קבוצה).. FIXTRADE ..המטרפו אליינו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות