על נכסים בטוחים שלא בטוח שישארו כאלה - 3 דוגמאות

רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות, מתייחס בטורו לכדאיות ההשקעה בנכסים הנחשבים 'בטוחים'
 | 
telegram
(4)

משבר החובות האירופי, הצמיחה השברירית בארה"ב, הירידה בקצב הצמיחה בסין והחשש מהסלמה ביטחונית באזורנו גורמים ליציאת כספים מאפיקי השקעה הנתפשים בעיני המשקיעים כמסוכנים, והסטתם אל עבר אפיקי השקעה הנתפשים כבטוחים. מגמה זו מתרחשת מזה כשנה, כאשר בחודש האחרון המגמה התחזקה.

ביטוי לכך ניתן לראות מהתבוננות על נתוני הגיוסים של ETF בחו"ל או קרנות נאמנות בארץ. לשם המחשה, 7 מתוך 10 ה-ETF הנפודות הגדולות בחודש מאי הן אלו אשר משקיעות במניות. כאשר בולטים נרשמו גם בקרנות High Yield. מנגד, 6 מתוך 10 המגייסות הגדולות הן קרנות המשקיעות באג"ח ממשלת ארה"ב.

משקיעים הבורחים לנכסים "בטוחים" מחשש להפסד כספם בנכסים הנתפשים כמסוכנים, גורמים לעלייה ניכרת במחירי הנכסים "הבטוחים" ויוצרים מצב בו פוטנציאל הרווח מהשקעה בנכסים אלו הולך וקטן ואילו פוטנציאל ההפסד הינו גדול מאוד.כלומר, מעבר להגדרות הרגילות של נכס מסוכן ונכס בעל סיכון נמוך, יש לשקלל במשוואת הסיכון-סיכוי את מחירו הנוכחי של אותו הנכס.

השקעה במניות ואג"ח קונצרניות נתפשת כהשקעה בעלת סיכון גבוה מכיוון שמחיריהן תנודתיים יחסית, ורוב המשקיעים הפרטיים נוהגים להשקיע כאשר הם מתומחרים ביוקר. ניתן להפחית בצורה משמעותית את הסיכון בהשקעה במניות ובאג"ח קונצרניות ע"י כך שאופק ההשקעה יהיה מספיק ארוך ועם רכישתן במחירים זולים באופן יחסי.

כך רכישה של תיק מניות המורכב הן מחברות בינלאומיות גדולות הנהנות מצמיחה פרמננטית בהכנסותיהן ורווחיהן, והן במניות מקומיות הנסחרות עמוק מתחת לערכן הכלכלי והחזקתו לטווח זמן ארוך, תפחית באופן ניכר את רמת הסיכון שבו.

גם בשוק החוב הקונצרני, אשר נחשב בימים אלו למוקצה ומספק בעיקר כותרות שליליות על הסדרי חוב ותספורות למיניהן, אפשר כיום להרכיב תיק מאיגרות חוב איכותיות למח"מ של חמש שנים אשר יניב 6%-7% בממוצע לשנה (לעומת כ-3.4% שתניב איגרת חוב ממשלתית לטווח דומה). עודף התשואה על פני חמש שנים מסתכם ליותר מ-20% ואמור לפצות גם אם חס וחלילה חלק מהחברות יקלעו לקשיים וייאלצו להגיע להסדר חוב.

היכן טמונים הסיכונים הגדולים? ממשלות ארה"ב וגרמניה
מחירי איגרות החוב של ממשלות גרמניה וארה"ב הינם בועתיים ומסוכנים ביותר להשקעה מבחינת משוואת הסיכוי-סיכון שלהם. התגברות משבר החוב האירופי, התפשטותו לספרד ואולי גם לאיטליה ואי מציאת פתרון ראוי, מביאים להתגברות החששות לפירוק גוש האירו והליכה אל הלא נודע.

המשקיעים ממשיכים להתבצר באיגרות חוב אמריקניות וגרמניות הנתפשות כבטוחות ביותר, כתוצאה מכך מחיריהן זינקו בחדות בחודש האחרון והביאו אותן להיסחר ברמות נמוכות מאי פעם. מחזיקי איגרות החוב לעשר שנים של ממשלות ארה"ב וגרמניה "יזכו" לתשואה שנתית של 1.6% ו-1.4% בהתאמה. תשואה זו נמוכה מקצב האינפלציה ארוך הטווח ואיננה תשואה של שיווי משקל, ייתכן כי המשבר יחריף, רמת הפחד עוד תעלה, והריבית תישאר נמוכה. במקרה כזה המחזיקים באיגרות חוב המדוברות עשויים אפילו להרוויח מעט, אך במקרה בו הלחץ בשווקים קצת ידעך, האווירה תהפוך מעט יותר אופטימית והתחזיות לקטסטרופה כלכלית מעט יתמתנו, עלולים המחזיקים לספוג הפסדים כבדים שעשויים להגיע גם ל- 10% ויותר.

זהב
בניסיונם להמריץ את הכלכלה, מחזיקים נגידי הבנקים המרכזיים את הריבית ברמה נמוכה מאוד מזה זמן רב. הריבית בארה"ב עומדת על פחות מ-0.25% מאז פרוץ המשבר בשלהי 2008 ושאר נגידי הבנקים המרכזיים בעולם נוקטים במדיניות דומה (הריבית באירופה עומדת על 1%, ביפן 0.1%, באנגליה 0.5%). הריבית הנמוכה "דוחפת" משקיעים אל עבר נכסים ריאליים, לדוגמת הזהב, לכן מחירו כמעט שילש עצמו בחמש השנים האחרונות. בניגוד לאיגרות החוב הממשלתיות שם הרווח מוגבל, לזהב אין מחיר שיווי משקל וקשה עד בלתי אפשרי לחזות את מחירו העתידי. השקעה בזהב יכולה להניב רווח נאה אך פוטנציאל ההפסד גדול מאוד ויכול להגיע לעשרות אחוזים.

דולר
המצב הקשה באירופה מבריח משקיעים אל הדולר האמריקני שהתחזק לאחרונה בשיעור ניכר ביחס לאירו. השקל, לו מתאם גבוה לאירו, "התנהג" בצורה דומה ושערו נושק ל-3.9 ש' לדולר. חשוב לזכור כי הדולר הינו נכס תנודתי ובימים אלו בהם הריבית עליו אפסית הוא אינו מעניק פיצוי הולם למשקיעים בו.

נדל"ן
מקובל לחשוב כי השקעה בנדל"ן היא השקעה בטוחה. משקיעים בעלי זיכרון קצר הספיקו לשכוח אותן תקופות בהן מחירי הדירות ירדו ומשרדים עמדו ריקים. הם אומרים לעצמם: "הבורסה נופלת, חברות התקשורת תתמוטטנה, הטייקונים והקבלנים יקרסו וייקחו איתם את הבנקים, האבטלה תעלה ועוד ועוד, אבל מחירי הדירות ימשיכו ויעלו מכיוון שאין היצע קרקע במדינה". אם המצב כל כך גרוע איך ייתכן כי אזרחי ישראל ימשיכו לרכוש דירות במחירים כה גבוהים? כמובן מצב זה אינו יכול להחזיק לאורך זמן. בעבר כתבתי טור על הסיבות שיביאו לירידה במחירי הדירות, אבל אפשר לתמצת אותו למשפט אחד - ישראלים רבים פשוט אינם מסוגלים לרכוש דירות במחירים הנוכחיים, לכן מחירי הדירות צפויים לרדת בחדות.

רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    הבעיה העיקרית בדחיית קניית דירה....
    כריש אדום 20/06/2012 11:29
    הגב לתגובה זו
    3 0
    האישה הממוצעת לא מוכנה לחכות שנה שנתיים כשהמחירים ירדו... מה עושים רביב???
    סגור
  • לא מחכים שנה שנתיים (ל"ת)
    אריאל 20/06/2012 20:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • יש פתרון
    קרפיון ירוק 20/06/2012 16:11
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מתחתנים עם אישה לא ממוצעת.
    סגור
  • מחליפים את האישה (ל"ת)
    כריש ירוק 20/06/2012 16:06
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות