אי הוודאות בשווקים בשיאה - מה כדאי לעשות?
בשבועות האחרונים חלה עלייה משמעותית ברמת אי-הוודאות בשווקים בעולם, על רקע החשש מפני עזיבת יוון את גוש האירו והשלכותיה, החמרה במשבר החובות של מדינות נוספות באירופה דוגמת ספרד כמו גם פרסום נתונים שליליים של כלכלת ארה"ב אשר מגבירים את החשש מפני האטה בכלכלה המובילה בעולם. גם על ארצנו לא פסחה המגמה השלילית, ולאחרונה התפרסמו נתונים כלכליים המעידים על האטה במשק.
מה בדיוק מתרחש בארץ, באירופה ובארה"ב? איזו תמונה עולה מן הנתונים המתפרסמים חדשות לבקרים? והחשוב מכל- כיצד יש להתנהל בתקופה של אי-וודאות? להלן סקירת המצב הכלכלי בארץ, באירופה ובארה"ב ביתר פירוט וכן שלושה צעדים חשובים למתלבטים בתקופה זו לגבי תיק השקעותיהם.
השוק המקומי
לחודש מאי הפתיע כאשר נותר ללא שינוי - זאת בניגוד לתחזיות שניבאו עלייה של 0.3%-0.4%. הסיבות העיקריות למדד הנמוך הינן ירידה במחירי האנרגיה וירידה מפתיעה במדד מחירי המזון. מדובר בירידה משמעותית באינפלציה לאחר שמדד חודש אפריל עלה ב-0.9%.
במהלך 12 החודשים האחרונים הסתכמה האינפלציה במשק ב-1.6% בלבד לעומת 2.1% בחודש שעבר לאחר פרסום מדד חודש אפריל. כעת נמצאת האינפלציה מתחת לאמצע יעד ליציבות המחירים במשק שקבעה הממשלה - 1%-3%. ירידת האינפלציה במשק המצטרפת לשורה של נתונים כלכליים שליליים (דוגמת עלייה בשיעור האבטלה וגרעון בחשבון השוטף של 1.7 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2012) אינה מבשרת טובות ומעידה על כך שהמשק נמצא בעיצומו של תהליך האטה.
נגיד בנק ישראל צפוי להפחית את הריבית במשק לחודש יולי ב-0.25%, לאחר שנותרה ללא שינוי בששת החודשים האחרונים, לרמה של 2.25%. הנגיד עשוי להמשיך ולהפחית את הריבית במשק גם בהמשך השנה אם יתברר שהמשבר באירופה מחריף.
אירופה
ספרד - לאחר שקיבלה סיוע בסך 100 מיליארד אירו מהאיחוד האירופי בכדי להציל את מערכת הבנקאות הקורסת שלה, הפכה ספרד למדינה הרביעית שזוכה לסיוע מהאיחוד האירופי - לאחר פורטוגל, אירלנד ויוון. היו לא מעטים שקיוו כי מהלך זה יוביל לרגיעה / התייצבות בשווקים, אולם דווקא לאחר מתן הסיוע מתגבר החשש שהייתה זו אך טיפה בים וכי ספרד תזדקק לסיוע משמעותי נוסף.
איטליה - על-פי הנתונים היבשים בלבד, אשר אינם תמיד עומדים בחפיפה ישירה עם נתוני האמת - איטליה בעלת חוב בסך 2 טריליון אירו והיא עתידה להיות המדינה הבאה שתזדקק לסיוע.
יוון - למרות ניצחון מפלגת "הדמוקרטיה החדשה" ביוון, המצדדת בהישארותה של יוון בגוש האירו, לא עשה הדבר רושם רב על השווקים היות והמערכת הפוליטית ביוון איננה מן היציבות, בלשון המעטה. בכל מקרה רחוק מצבה של יוון משיפור משמעותי, על אף כל הסיוע שכבר ניתן לה ולמרות תכנית הצנע לפיה אמורה המדינה להתנהל מעתה.
ארה"ב - לאחר פרסום נתוני תעסוקה גרועים במיוחד בסוף השבוע שעבר, פורסמו בסוף השבוע הזה נתונים שליליים נוספים לגבי מצב המשק (מדד הייצור של האמפייר סטייט, מדד הייצור התעשייתי וסנטימנט הצרכנים של מישיגן). נתונים אלו מעידים שכלכלת ארה"ב מתקשה להתאושש וגוברת ההערכה שהנגיד האמריקני ישיק בקרוב תכנית הרחבה כמותית נוספת.
כיצד רצוי להתנהל בתקופה המאופיינת באי-יציבות כה רבה?
האירועים הכלכליים האחרונים בארץ ובעולם מעידים על כך שאנו צפויים לתקופה ארוכה של אי-וודאות בשווקים הפיננסים המלווה בתנודתיות גדולה. דעתי היא כי בתקופה זו מומלץ לנקוט בשלושת הצעדים הבאים:
- יש לנצל את הציפייה להורדת הריבית במשק ולרכוש ממשלתיות שקליות וצמודות ארוכות (טווח לפדיון של מעל לחמש שנים) העשויות להניב רווחי הון כתוצאה מהורדת הריבית.
- בשבועות האחרונים התרחב הפער בין תשואות מדדי התל בונד לאג"ח הממשלתיות במח"מ דומה - פער זה עומד כיום על כ-2.85% ויש לנצל זאת להגדלת חשיפה למדדי התל בונד.
- למרות המחירים הזולים של המניות (בנקים בישראל במכפיל הון של 0.6, לדוגמא) לדעתי עדיף שלא להתפתות למחירים אלה ועדיין מוקדם מכדי להגדיל חשיפה למניות.
הכותב, סיון ליימן, הינו יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען.לפרטים נוספים: sivan@knaan.co.il
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.סאני סקיילקסחיים 21/06/2012 10:18הגב לתגובה זו0 0האם העסקה עם האציסון תתבצע לדעתך?סגור
-
5.מה מומלץ להחזיק בחלק הסולידי של התיקאיציק 20/06/2012 17:33הגב לתגובה זו0 0אגח ממשלתי בתשואה מאוד נמוכה.בהנחה שאני מחזיק לפדיון האם מומלץ? אלטרטיבה אחרת לחלק הסולידי של התיק?סגור
-
תשובה לאיציקסיון ליימן 20/06/2012 17:54הגב לתגובה זו0 0מומלץ לרכוש אג"ח ממשלתי ארוך.כמו כן, מומלץ להחזיק בתיק אג"ח של בנקים.סגור
-
4.מה דעתך על סנטראל יורופיאןאגחיסט 20/06/2012 14:25הגב לתגובה זו1 0מצד אחד מישהו משתלט על חברת האם ומצד שני לפידות תובעים שסנטראל ירכשו את מניות חב' הבת בכ 18 מילליון ש"ח. הזדמנות או התאבדות?סגור
-
תשובה לאגחיסטסיון ליימן 20/06/2012 17:27הגב לתגובה זו0 0מצטער, אינני מכיר מספיק את החברהסגור
- טען עוד
-
3.סיוון, אשמח לדעתך על אגחימיכה 20/06/2012 12:50הגב לתגובה זו1 2דיסקונט השקעות? האם הדחייה במיזוג באמת כה אקוטית? תודהסגור
-
תשובה למיכהסיון ליימן 20/06/2012 14:06הגב לתגובה זו0 1הדחייה מצטרפת למספר אירועים שליליים בקבוצת אידיבי. השוק אומר את דברו (ירידות חדות) - והמבין יבין...סגור
-
2.אילו קרנות נאמנות/תעודות סל מתאימות לכתוב בכתבה?אנונימי 20/06/2012 12:34הגב לתגובה זו0 0תמיד יש בעייה לתרגם את הכתבות לניירות ספציפיים שמתאימים. דבר נוסף הוא שגם השקעה סולידית באגחים יכולה להוביל להפסדים במידה והריבית במשק תעלה, או החדשות באירופה תהיינה חיוביות. אולי עדיף להחזיק מזומן בתקופה שהתשואה ממילא היא אפסית.סגור
-
1.מאמר ברור ויפה! תודה (ל"ת)צבי 20/06/2012 10:06הגב לתגובה זו2 0סגור