מדד התל בונד השקלי לעומת אג"ח של חברות התקשורת - מה עדיף ולמי?

סיון ליימן, מנכ"ל כנען ייעוץ השקעות, סוקר את המשבר שעובר ענף התקשורת ומציג נתונים של שלוש אגרות-חוב בולטות מתחום התקשורת בהשוואה לנתוני מדד התל בונד השקלי
סיון ליימן | (3)

ענף התקשורת עובר בחודשים האחרונים זעזוע עצום. תחילה הושקו מפעילי הסלולר החדשים אשר הורידו מאוד את מחירי הענף, כעת פועלת וועדת הכלכלה של הכנסת להוזיל את מחיר המכשירים הסלולריים - אחד ממוקדי הרווח הגדולים של החברות הוותיקות.

שינויים אלו אכן הגבירו את התחרות בענף, אך במקביל גם העלו את רמת אי הוודאות בו. בתגובה צנחו מניות חברות התקשורת - בזק, פרטנר, סלקום והוט - בעשרות אחוזים. כמו כן ראינו ירידות שערים חדות באג"ח של חברות התקשורת אשר גררו איתן עלייה תלולה בתשואות אותן איגרות. בטבלה שלהלן השוונו פרמטרים עיקריים בין מדד התל בונד השקלי לאגרות-חוב של שלוש חברות תקשורת - שלושתן, כידוע, מהוות חלק אינטגרלי ממדד זה:

* אג"ח הונפקה בשנת 2012.

תשואה בשנת 2011 שנה שעברה הייתה מאתגרת בשוק האג"ח הקונצרני. האווירה השלילית בשווקים לצד גידול בהחזרי החוב באג"ח הקונצרניות הביאו לסלקטיביות גדולה של המשקיעים בבחירת אג"ח. כך, בלטו לחיוב אג"ח בעלות דירוג השקעות גבוה של בנקים ושל חברות התקשורת. מנגד ראינו נפילות באג"ח המדורגות בדירוג השקעה נמוך מ-A ובאג"ח הלא מדורגות.

תשואה בשנת 2012 הגברת התחרות בשוק התקשורת השפיעה קשות על חברות הסקטור והובילה למפולת של ממש בשערי המניות והאג"ח. בעוד מדד התל בונד השקלי רשם ירידה של 0.24%, מתחילת השנה נפלו אג"ח של חברות התקשורת ב-4.5% בממוצע. שלוש אג"ח המומלצות הינן חלק ממדד התל בונד השקלי ולכן הינן בעלות דירוג השקעה גבוה. התשואה הממוצעת לפדיון ברוטו של אג"ח הינה 8.22% לעומת תשואה של 6.02% של מדד התל בונד השקלי. מדובר על תוספת משמעותית של קרוב ל-2.25% לתשואת מדד התל בונד השקלי. המח"מ הממוצע של אג"ח המומלצות הינו בינוני ועומד על 3.89 לעומת מח"מ קצר יותר של מדד התל בונד השקלי-3.21.

המרווח הממוצע של אג"ח המומלצות מממשלתי במח"מ דומה עומד על 5.26% לעומת 3.33% בלבד של מדד התל בונד השקלי. אג"ח של חברות התקשורת אינן מגובות בביטחונות, אולם קיימות לטובת המשקיעים התניות פיננסיות. לסיכום, הטלטלה החריפה שעובר ענף התקשורת הביאה לירידות שערים חדות במניות ובאג"ח של חברות התקשורת המובילות, והחשש מפני הסדרי חוב של ה"טייקונים" מוביל למכירה מסיבית של קרנות המתמחות באג"ח קונצרניות ע"י הציבור.

דעתי היא כי למרות ההרעה הצפויה בדוחות חברות התקשורת ברבעונים הקרובים, לא קיים חשש ממשי שחברות אלו לא יעמדו בתשלום החוב לבעלי אג"ח. השקעה ישירה באגרות-החוב של חברות התקשורת הנכללות במדד התל בונד השקלי עדיפה על-פני החזקה במדד התל בונד השקלי - מדד אשר ירד מתחילת החודש ב-0.70% ומציג השנה תשואה שלילית של 0.24%.

השקעה זו מיועדת למשקיעים אשר מוכנים לנצל הזדמנויות בשוק האג"ח ואינם חוששים מתנודתיות בטווח הקצר והבינוני. לעומתם, היא איננה מתאימה למשקיעים הסולידיים ביותר. הכותב, סיון ליימן, הינו יועץ השקעות פרטי ומנכ"ל כנען ייעוץ השקעות. לפרטים נוספים: [email protected]

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    שלום סלקום 30/07/2012 11:38
    הגב לתגובה זו
    תוכל להסביר איך סלקום תוכל לשלם חוב של 6 מליארד עם רווחים זעומים שלא נדבר על הפסד?
  • 2.
    מבחוח 28/06/2012 23:51
    הגב לתגובה זו
    הסיוון , עשית לפני כמה זמן סקירה מקיפה לגבי החוב של החברה. האם יש שינויי בהמלצות עקב השינויים והמיזוגים שהיו?
  • 1.
    יש בעיית כניסה מגוגל כרום לטור הזה. (ל"ת)
    יוסי 28/06/2012 09:22
    הגב לתגובה זו