הדילמה הגרמנית - לחדול או לחדול מיידית?
מחר (חמישי) צפויה להיפתח פסגת מנהיגי אירופה בבריסל. הפסגה הקרובה עתידה להיות דרמטית וגורלית להמשך אחדותו של גוש האירו, בדומה לפגישות הקודמות גם בפגישה הזו צפויה גרמניה להוביל ולקבל את ההחלטות המהותיות.
הפסגה מגיעה לאחר הבחירות ביוון והרכבת ממשלה התומכת בהישארות בגוש והעברת סיוע בסך 100 מיליארד אירו למערכת הבנקאות הספרדית על ידי האיחוד האירופי. נראה כי החשש לפירוק מיידי של הגוש או פשיטת רגל של אחד מהבנקים הספרדים התפוגג לזמן מה, אך בניגוד להזרמות הכספים הקודמות באירופה, אותן קיבלו שוקי המניות בעליות חדות, הפעם השווקים קיבלו את הבשורות בעליות שערים קלות ולאחר מכן חזרו לרדת. נראה כי המשקיעים ברחבי העולם הפנימו כי הבעיה אינה חובות יוון או המינוף במערכת הבנקאות הספרדית, אלו הן רק קצה הבעיה באירופה.
הבעיה המרכזית של היבשת הן כלכלות דרום אירופה המאופיינות בחובות גבוהים, אבטלה גואה ומיתון עמוק. הבעיה הגדולה של אותן כלכלות היא חוסר העצמאות המוניטרית ואי היכולת לבצע במטבע אשר יאושש את הכלכלות המקומית.
בפסגה בסוף השבוע צפויה גרמניה, הכלכלה החזקה והמשפיעה בגוש להיות בבידוד, שכן שאר המדינות ביניהן צרפת, איטליה וספרד רוצות להגיע למצב של הנפקת אירובונדס ( אירופי) שתביא לירידה בעלויות המימון של המדינות החלשות ובעצם תקרב את רעיון איחוד פיסקלי באירופה, בדומה למצב בארה"ב. לגרמניה, שכלכלתה נמצאת במצב מצוין בינתיים (רמת אבטלה בשפל, שגשוג בייצוא וצמיחה חזקה), ישנה דילמה קשה האם לזהם את הכלכלה המקומית בבעיות הדרום וללכת לאיחוד פיסקלי או להביא לעזיבת מדינה אחת, כמה מדינות או פירוק מוחלט של הגוש.
פתרון האיחוד הפיסקלי יהיה קשה להסברה לציבור הגרמני שייאלץ לשאת חלק ניכר מעלות החילוץ של אירופה. פתרון של פירוק חלקי או מלא של הגוש גם הוא אינו פשוט עבור הגרמנים, שכן הבנקים וחברות הביטוח המקומיות עמוסות באג"ח של אותן מדינות חלשות. יציאתן של המדינות מהגוש יגרום להפסדים ומחיקות אדירות במערכת הפיננסית הגרמנית שספק אם תוכל לעמוד בהם.
לפי מקרי העבר, חוסר ההסכמה בין המדינות והפעילות האנמית של מנהיגי אירופה עד כה, המשקיעים צפויים לרשום אכזבה גם הפעם. עושה רושם כי האירופיים שוב ינסו לקנות זמן על ידי הזרמת כספים לשווקים ולמערכת הפיננסית על ידי ה-ECB, רכישת אג"ח ספרדיות ואיטלקיות על ידי אחת מקרנות החילוץ (ESM, EFSF) למרות התנגדות גרמנית לפני מספר חודשים. צעד נוסף שיתבצע באיחור הוא הורדת הריבית שעומדת על 1%. צעדים אלו עשויים לקנות זמן מסוים בשוקי ההון, אך אינם יביאו לפתרון אמיתי לבעיית החובות באירופה.
צעד ראשון לפתרון המשבר יכול להגיע באמצעות איחוד פיסקלי או פירוק גוש האירו, אך הגרמנים לא החליטו בין הגרוע מאוד לגרוע ביותר, ויתקשו גם הפעם לקבל החלטה כואבת. בכל מקרה והחלטה שתתקבל בסוף השבוע, כלכלת אירופה ובייחוד מדינות דרום אירופה צפויות לסבול ממיתון וחולשה כלכלית בשנים הקרובות.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.שוק העבודה לא יכול להיות שוק משותף, וכך גם שוק ההשכלה !revavot 28/06/2012 08:41הגב לתגובה זו0 0אירופה לא תוכל להיות משק אחוד כמו ארה"ב כי שוק העבודה איננו שוק חופשי וסובל ממגבלות שפה, ותרבות. עד שכל אזרח ידבר אותה שפה (גרמנית ? צרפתית ? ספרדית ? פולנית? אנגלית ? ) אין אפשרות לאיחוד דוגמת ארה"ב . נוספ על כך ערכי התרבות לא מאפשרים ניידות סטודנטים, תלמידים, מרצים . ניידות זו חשובה ביותר לתמהיל שוטף של תרבות ויידע.סגור