ההיגיון שבשיגעון: תרחישי אימים עם ביצועים סבירים
אם מישהו היה יורד מהשמיים ובוחן את ביצועי מדד ה-S&P500 מתחילת שנת 2012 ומיד אחר כך ניגש לקריאת עיתונים כלכליים המתארים תרחישי אימים אודות עתיד גוש האירו, היחלשות הצמיחה בשווקים המתעוררים ואובדן המומנטום בכלכלת ארה"ב, היה מתקשה להבין כיצד ייתכן שחדשות כלכליות כה רעות וביצועי שוק סבירים הולכים ביחד.
על פניו אכן מדובר בפרדוקס לכל דבר ועניין, אולם בהינתן ריביות השפל בארה"ב, מחירי המניות האטרקטיביים הנשענים על רווחיות צומחת, מצבה החיובי יחסית של כלכלת ארה"ב ביחס לגושי הכלכלה האחרים ובנקים מרכזיים היפר אקטיביים, ניתן להסביר לאורח היקר לא מעט מההיגיון שבשיגעון.
מזה תקופה ארוכה משקיעים מכל העולם נוהרים על בסיס היגיון זה להשקעה בשוק המניות האמריקני, ומשקלן של המניות המובילות בארה"ב בתיקי ההשקעות הגלובליים גדל. במצב הכלכלי הגלובלי שנוצר קיימת רגישות גבוהה בשווקים לזיהוי התדרדרות בביצועי החברות האמריקניות, שמנפקות צמיחה יוצאת דופן מזה 11 רבעונים רצופים ואחראיות לחלק מרכזי מהאודם בלחיי השוורים.
שבוע בלבד לפני תום הרבעון השני של שנת 2012, ניכר שלילי מסוים בגזרה הכי שקטה בשנתיים האחרונות - תחזית הצמיחה ברווחיות חברות מדד ה-S&P 500. אומנם לא מדובר על תופעה חריגה בעוצמתה ובהיקפה, אולם נוכח העובדה שהמגזר התאגידי בארה"ב מהווה מזה זמן רב את החוליה החזקה של השווקים הגלובליים, הרי שבהחלט יש מקום לערנות מוגברת, שלא לומר מקום דאגה, שמא המגזר התאגידי בארה"ב יפגע כתוצאה מן המגמות הכלכליות הגלובליות השליליות, ובראשן משבר החובות האירופי וההאטה בקצב הצמיחה הכלכלית בשווקים המתעוררים.
חברות מרכזיות בארה"ב הפחיתו את תחזית הרווח בשבועיים האחרונים בחסות הסערה הגלובלית. בין החברות שהנמיכו ניתן למנות חברות בולטות כמו Proctor & Gamble ,Bed, Bath & Beyond ,Adobe Systems Texas Instruments ועוד. תחזית הצמיחה הרבעונית בהכנסות חברות מדד ה-S&P 500 עומדת על 1.5% אל מול צפי לצמיחה בשיעור של 3.4% בתום הרבעון הראשון של השנה. בהינתן התממשות תחזית הצמיחה במכירות יהיה זה הרבעון ה-11 ברציפות כאמור, בהן יצמחו מכירות החברות במדד ה-S&P 500. כך שלמרות החולשה מדובר במומנטום עסקי יוצא דופן. תחזית הצמיחה ברווח המצרפי של הרבעון השני של שנת 2012 מניחה צמיחה ממוצעת של 3.3% ברווחי החברות הנכללות במדד ה-S&P 500.
יצוין כי בסוף הרבעון הראשון עמדה תחזית הרווח המצרפית של חברות מדד ה-S&P 500 לרבעון השני של שנת 2012 על צמיחה של 6.6%, ואילו מאז ועד היום הונמכו תחזיות הרווח, בהובלת סקטור הפיננסים והאנרגיה. סקטור הפיננסים צפוי להציג ברבעון זה את הצמיחה ברווחיות החזקה ביותר מבין עשרת הסקטורים הנכללים במדד ולצמוח בשיעור ממוצע של כ-54%. נקודה מעניינת נוספת וחשובה בהקשר זה, היא העובדה שללא השיפור ברווחי בנק אוף אמריקה ביחס לרבעון המקביל אשתקד היו רווחי החברות במדד מתכווצים ב-1.4% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
בנק אוף אמריקה הפסיד בתקופה המקבילה אשתקד 0.9 דולר למניה ואילו ברבעון הנוכחי אמור הבנק לרשום רווח של 0.18 דולר למניה. כך שתמונת הצמיחה ברווחיות של החברות במדד קצת יותר אפורה במבט מקרוב. מנגד צפויים סקטור האנרגיה והחומרים להציג דעיכה ברווחיות של 19.5% ו-11.5% בהתאמה. סקטורי האנרגיה והחומרים סובלים מן ההשלכות של ירידה חדה במדד הסחורות בכלל ומחירי האנרגיה בפרט, הדבר בא לידי ביטוי בתחזית הרווח של הסקטורים.
באשר לתחזית הרווח המצרפית של חברות מדד ה-S&P 500 לרבעון השלישי והרביעי של השנה, הרי גם אלו הונמכו כלפי מטה מאז תום הרבעון הראשון ועומדות נכון להיום על 1.4% ו-13.7% בהתאמה, קרי ברבעון הרביעי של השנה רווחיות החברות צפויה לחזור ולצמוח בשיעור דו ספרתי.
מחירי המניות במדד ה-S&P 500 עדיין נוחים ומשקפים מכפיל 12.2 על רווחי 12 החודשים הבאים. מדובר במכפיל נמוך ביחס למכפיל הרווח הממוצע ההיסטורי ונמוך בדגש ביחס לאלטרנטיבה הלא קיימת בשוק החוב, אולם אין להקל ראש במומנטום השלילי שמתחיל להיווצר בתחזיות הפירמות המנמקות את הפחתת התחזיות בחולשה הגלובלית וכן בהאטה בצריכה הפרטית בארה"ב.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אחלה סקירהניקו 28/06/2012 10:56הגב לתגובה זו1 0תודהסגור
-
1.סקירה מעניינת,תודה (ל"ת)כותב 28/06/2012 08:55הגב לתגובה זו1 0סגור