המינוף שמאיים על אירופה: ירידה של 4% עלולה ליצור זעזוע

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, סוקר את התהליכים של מנהיגי אירופה והדרכים שלהם לפתרון המשבר. האם הצעדים יובילו למחיקת המערכת האירופית?
 | 
telegram
(5)

קריסת ליהמן ברדרס בשיאו של משבר הסאב - פריים בשנת 2008 הפכה זה מכבר לסמל לכאוס פיננסי ואיום קיומי על המערכת הפיננסית. בנק ההשקעות ליהמן ברדרס היה ממונף באותה העת פי 30 על הונו העצמי, ושחיקת מחירי הנכסים על מאזניו הביאה אותו לקריסה. ארה"ב למדה את לקחי מינוף היתר במערכת הפיננסית, ומאז ועד היום הוקטן המינוף במערכת פיננסית זו לממוצע של פי 13 על ההון העצמי.

באירופה למרבה הצער והחשש, לא בוצע מהלך מקביל של הקטנת מנופים דרסטית. נכון להיום ממונפת המערכת הפיננסית באירופה פי 26 על הונה העצמי - רמות מינוף אשר מזכירות את המינוף האמריקני ערב משבר 2008 על תוצאותיו הקשות. מוסדות פיננסים בגרמניה, צרפת, איטליה, ספרד, אנגליה ואירלנד ממונפים בצורה בלתי נתפשת וחובם מסתכם בקירוב לתוצר הלאומי של מדינתם. במשוקלל מחזיקים מוסדות פיננסים אלו חוב מצטבר בשיעור של 148% תוצר של האיחוד האירופי כולו.

"חשבון נגרים" מלמד כי ירידה של 4% בשווי הנכסים של הבנקים תמחק לחלוטין את ההון העצמי של המערכת הפיננסית האירופית. בהינתן הסיטואציה הכלכלית הקשה באירופה ושחיקת מחירי החוב הריבוני באיטליה וספרד, ירידת מחירים ממוצעת שכזו אינה כה הזויה. חוסר אמון בחשבונאות היצירתית של הבנקאות האירופית ועל אף מבחני הלחץ המרגיעים לכאורה, קטנה באופן דרמטי יכולתה של המערכת הפיננסית האירופית למחזר חוב בשוק הפתוח. היא תלויה ברובה בעטיני המחזור של הבנק המרכזי האירופי באמצעות תוכניות הנזילות השונות והיצירתיות שככל הנראה ימשכו.

מכיוון ששוקי ההון חסומים באופן מעשי לגיוס הון מסיבי למערכת הבנקאית של יבשת אירופה, כל שנותר למערכת לפעול על מנת להקטין את המינוף, הינה מכירת נכסי סיכון, ואכן בנקים רבים באירופה פרסמו תוכניות אגרסיביות להקטנת היקף נכסי הסיכון במאזניהם בשנים בקרובות בהיקף מצטבר של 1.6 טריליון אירו.

הקטנת מינוף חדה של המערכת הפיננסית האירופית מהווה מהלך בעל השלכות פוטנציאליות קשות על הכלכלה, שכן היא גורמת בין השאר לקיטון באשראי וירידת מחירי נכסים בשל עודף היצע של נכסים המוזרם בטווחי זמן קצרים לשוק, קל וחומר כאשר הדברים אמורים בעת האטה כלכלית.

בעיה נוספת הנובעת מהצורך להקטין מינופים על ידי מערכת הפיננסית, היא העובדה שחלק לא מבוטל של החוב הלאומי במדינות השונות מוחזק על ידי המערכת הפיננסית של אותה מדינה, לפיכך הקטנת מינוף שכזו תביא למכירת ריבוני ועליית תשואות באג"ח הריבונית - כאן שוב צצה ועולה בעיית הקשר ההדוק בין המשבר במערכת הפיננסית האירופית למשבר החוב הריבוני - קשר מסוכן זה לא קיבל טיפול הולם מאז תחילת המשבר. ההפך הוא הנכון, תוכניות הנזילות השונות תמרצו את הבנקים לרכוש אג"ח ריבונית.

המערכת הפיננסית האירופית זקוקה נואשות לאיחוד בנקאי שיאפשר הקמת קרן נכסים רעים ענקית אליה יועברו הנכסים הרעילים ממאזני הבנקים - זו תנפיק כנגד נכסים אלו אגרות חוב ארוכות טווח. כמו כן זקוקה המערכת לחוק פיקדונות שיגביר את האמון במערכת הפיננסית האירופית, יגרור צמיחה חוזרת בבסיס הפיקדונות, יאפשר לבנקים לשוב לשווקים הפתוחים ולגייס חוב והון. עד שכל זה יקרה נמשיך לעקוב אחר מנהיגי אירופה מתכנסים כל כמה שבועות בבירה אירופית לפסגת חירום.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    בורסות
    פינוקיו 07/07/2012 21:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה שלא ברור לי איך מזה תקופה ארוכה מאד הבורסות לא מתרסקות נוכח סביבה כלכלית שכזאת פשוט לא עושה שכל
    סגור
  • 3.
    מפחיד
    אהרון 06/07/2012 18:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לפי הכתוב הבנקים באירופה ואולי גם בארץ _למרות דברי ההרגעה של פישר נמצאים במצב קריטי קרוב לפשיטת רגל בשפה פשוטה . המשמעות אין להשאיר כסף מזומן בבנקים כי אם רק מניות ואו אגרות חוב . אולי כדאי להוציא את הכסף ולקנות נכסי נדלן משהוא שאפשר לגעת בו .
    סגור
  • במקרה של קריסת מערכות - נדל"ן זה משהוא שקשה לממש (ל"ת)
    יוסי 06/07/2012 23:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    הגרמנים מפחדים מביטוח פקדונות - זה דופק אותם
    המתבונן1 06/07/2012 11:40
    הגב לתגובה זו
    2 2
    מה שיקרה שאזרחים במדינות בעלות בעיות יקחו הלוואה וישימו פקדון. וכך במקרה של חדלות פרעון הגרמנים שנתנו את ההלוואה נדפקים והפקדון מוגן כי אי אפשר למשל להמיר את האירו בחשבון היווני לדראכמה כמו במצב כיום. זה מה שקראתי באקונומיסט
    סגור
  • 1.
    ליניב פגוט
    משה 05/07/2012 18:11
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הכתבה מבריקה וחדה והמסר שלה מרתק בעוצמתו. הבעיה היחידה שיש לי עם הלוגיקה החדה של הכתוב היא שהיא מסתמכת בלבד על שיעור המינוף. אולי יש פרמטרים אחרים מרכזיים במשוואה המוכבת הגדולה שמאזנים את המשמעות הקיצונית של נתון זה? בכל מקרה, אם אכן הבנקים נעולים בדרך ללא מוצא ופגיעים ביותר לשחיקת ערכי הנכסים שלהם, אפשר להבין כמה קריטי למנוע מיוון לפשוט רגל. ברור שצרה שכזו תקטין את סך הנכסים של הבנקים באירופה ביותר מ-4%. שווה שתתייחס למה התייחסת רק לפרמטר המינוף והאם בחנת ואכן אין פרמטרי מפתח אחרים שיכולים לשנות את מפת השבריריות הפיננסית של הבנקים, למשל בהשוואה למודל המאזנים של הבנקים בארהב, או לטיב הנכסים שאולי הוא שונה. בכל מקרה תודה על מאמר שגורם לחשוב אחרית.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות