על ההחלטה של נגיד הבנק האירופי - שלא להחליט
בסוף השבוע האחרון הודיע הבנק האירופי המרכזי על הפחתת הריבית ב-0.25%, לתחתית של 0.75%. ההודעה אכזבה משקיעים, שציפו לצעדי תמרוץ נוספים. נשיא הבנק האירופי המרכזי הסביר במסיבת עיתונאים את ההחלטה שלא להחליט...
ההחלטה לא להמשיך את תכנית ה-LTRO
תכנית ה-LTRO נועדה להזרים כסף בריביות נמוכות לבנקים המקומיים, כאשר האג"ח של ממשלותיהם משמשות כערבויות. לתכנית שתי מטרות, הזרמת נזילות לבנקים המקומיים והורדת התשואות על האג"ח הארוכות במדינות בקשיים.
הבעיה היא, שהפעם האחרונה שהתכנית יושמה הייתה בפברואר, ומאז, התשואות על של ממשלת ספרד הרקיעו שחקים. בתשואות אלו, הן מאיימות לא להיפרע, מה שמגביל את יכולתם לשמש כערבות. רק כעת, כשהאג"ח של ספרד כבר חצו את ה-7%, הוחלט על רכישה באופן ישיר של אג"חים, אבל לא על חידוש התכנית.
מדוע מחליטים לא להמשיך בתכנית?
נשיא ה-ECB מודה שתכנית ה-LTRO האחרונה נכשלה ולא הצליחה להזרים אשראי לאירופה. לטענתו, בעיית חוסר היכולת להזרים אשראי לאירופה אינה אחידה בין המדינות. בצרפת למשל, האשראי עדיין ממשיך לזרום, בעוד שבכמה מדינות אחרות (ספרד, על אף שלא ננקב בשמה), היקף האשראי מצטמצם. אחת הבעיות של ספרד, שבשל המיתון גם הביקוש לאשראי יורד. היא אמנם קיבלה כעת סיוע של 30 מיליארד אירו שנוספו ל-100 מיליארד אירו עליהם הוחלט לפני חודש, אך הסיוע לא בהכרח יפתור את משבר התשואות על האג"ח, ולא בטוח שיסייע להמריץ את האשראי שלה. ובכן, קיבלנו אישור רשמי שספרד בצרות, ותכנית ה-LTRO אינה פותרת בעיות באופן ממוקד מספיק. יש הצעות אחרות?
ההחלטה לא להעניק ערבויות לפיקדונות בבנקים מקומיים
מספיקה שערורייה קטנה נוספת, או ידיעה שלילית אחת, כדי לערער את ביטחון המשקיעים ולגרום לבריחה המונית של פיקדונות מבנקים אירופים. כדי למנוע משבר כזה, יש להעניק ערבויות לפיקדונות בבנקים. לא בהכרח לכל הבנקים, אולי בהיקף ובזמן מוגבל, אבל ערבויות כלשהן. בינתיים אין לכך כל התייחסות של הבנק האירופי המרכזי.
האם היקף קרנות הסיוע גדול מספיק?
לשאלה זו השיב נשיא הבנק האירופי, "כמה זה מספיק? צריך להסתדר עם מה שיש...ואם הכסף ייגמר?" זאת באמת שאלה קשה. אבל מה שחשוב, שהבנק האירופי המרכזי אינו מעוניין לסייע. חשוב לו לשמור על כמה שיותר נמוך. מאד נמוך. לבנק האירופי המרכזי יש רק מנדט אחד - לתמוך ביציבות המחירים בטווח הבינוני. אם הוא יחרוג מהמנדט שלו, זה יפגע באמון המשקיעים. האם תמיכה ביציבות מחירים הינה הבעיה הדחופה ביותר שעל גוש האירו להתמודד עמה? האם לא ראינו כבר פגיעה באמון המשקיעים, שבאה לידי ביטוי בתשואות האג"ח הגבוהות בספרד?
ההחלטה לא לנקוט בצעדים לא קונבנציונאליים
כשנשאל נשיא הבנק האירופי מה עמדתו ככלל בנושא צעדים לא קונבנציונליים לעידוד כלכלת גוש האירו, השיב שלבנק יש עדיין אמצעים להילחם בסיכון האינפלציוני ולשמור על יציבות מחירים, כך שאינו נזקק לצעדים לא קונבנציונאליים.
מצד אחד, כשבנק מרכזי נראה לחוץ מיציבות מחירים בטווח הבינוני והארוך, זה סימן טוב. זה אומר שהוא צופה שבטווח הקצר הכלכלה מתחילה להתאושש. מצד שני, זה יכול להצביע על אטימות מסוימת. הצעדים הדרסטיים המתבקשים נועדו להציל כלכלות מקריסה ולא להילחם באינפלציה, שהנה בעיה פחות דחופה. האם הבנק האירופי אינו ער מספיק לבעיות הללו, או שהוא חושב שהצעדים שננקטו עד כה מספיקים בכדי לייצב את המצב? המשקיעים באג"ח של ממשלת ספרד חולקים בינתיים על דעתו.
החלטות שצריך להחליט...
הצעדים הדרושים להצלת גוש האירו הינם שילוב של רכישת אג"ח בעלות תשואות גבוהות, של ממשלות כמו ספרד ואיטליה לצד הכרזה של הבנק האירופי המרכזי, שאינפלציה אינה יעד עליון. ראשית יש לסייע לבנקים המקומיים, הסיוע צריך להיות משותף ומתואם. כבר הוחלט להקים גוף מרכזי לפיקוח על הבנקים באירופה, רק שההחלטה נדחתה משום מה ל-2013. הסיוע עליו הוחלט בועידת הפסגה האחרונה בבריסל אינו מספיק, וקרנות הסיוע יכלו את משאביהם במהרה. האבטלה הגבוהה בחלק מהמדינות עלולה להוות חומר נפץ נוסף להחמרת המשבר בגוש האירו. ההחלטה שלא להחליט היא ההחלטה הגרועה ביותר כיום.
לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של
אוסרות עלי להתייחס לתגובות בעמוד זה
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.מנוסח היטב (ל"ת)המגיב 11/07/2012 17:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.מעניין כרגילאריאל 11/07/2012 11:21הגב לתגובה זו1 0זה אכן נראה שהאירופאים לא מצליחים להתגיס ביעילות כמו האמריקאים - אין להם את האומץ, או שכמו שכתבת, הכלכלות של המדינות שונות מידי האחת מהשניה.סגור
-
2.קרן אור למשקיע המבולבלע' 11/07/2012 10:57הגב לתגובה זו1 0עבור המשקיע המבולבל, הכתבות של מאירות את המצב הכלכלי בשוק האירו, ובכלכלת ארה"ב. כל הכבוד תמשיכי כךסגור
-
1.זה לא שהם לא רוצים הלחליט, הם לא רוצים לשלםמשקיענית 11/07/2012 10:51הגב לתגובה זו1 0האם יש סכנה שדחיית ההחלטה תעלה ל ECS יותר כסף בחילוץ העתידי? אולי הם מקווים שסערה תחלוף והם יצליחו לחסוך?סגור