האם מתפתחת בועה במניות הרשתות החברתיות?

רועי שגיב, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון, סוקר את גל הנפקות הרשתות החבריות בבורסת ארה"ב, האם יצליחו החברות להמיר את מיליארדי המשתמשים למזומנים?
 | 
telegram
(3)

הרשתות החברתיות זוכות לפופולריות רבה ברחבי העולם ומאות מיליוני גולשים משתמשים בהן מדי יום. הצמיחה המהירה בתחום הטלפונים החכמים וחבילות הגלישה בסלולר, לצד החדירה הגבוהה במדינות מתפתחות, תורמות לצמיחה חזקה של הרשתות - צמיחה שלא נעלמה מעיני המשקיעים בוול - סטריט.

בשנה האחרונה נרשם גל הנפקות של חברות הקשורות לרשתות החברתיות, כאשר השיא היה כמובן - ההנפקה המדוברת של פייסבוק במאי 2012. עם זאת, בחינת התוצאות הכספיות של אותן חברות מעלה את החשד שאולי הייתה זו התלהבות של משקיעים שהביאה לתמחור גבוה מאוד של אותן חברות. נשאלת השאלה, האם מתפתחת לה בועה במניות הרשתות החברתיות, משהו בסגנון בועת הטכנולוגיה של שנת 2000?

בואו ניקח לדוגמה את פייסבוק

הרשת החברתית הגדולה בעולם עם למעלה מ-900 מיליון משתמשים. בכל יום נכנסים לרשת 483 מיליון משתמשים ו-250 מיליון תמונות מועלות לרשת. החברה הונפקה לפי של 104 מיליארד דולר, ההנפקה השלישית בגודלה בארה"ב אי פעם לצד ויזה ו-GM. ההנפקה זכתה לביקושים אדירים ועוררה ציפיות גבוהות בקרב המשקיעים. ביום הראשון של המסחר במניה נרשם מחזור ענק של 582.5 מיליון מניות בשווי של מעל 22 מיליארד דולר. למרות זאת, מאז הנפקתה, צנחה מניית החברה ב-45% ומכפיל הרווח של החברה לשנת 2012 עומד על 43.

רשת פופולרית אחרת היא לינקדאין. החברה ממותגת כרשת חברתית שתכליתה העיקרית היא מציאת עבודה. לרשת 170 מיליון מנויים. ברבעון השני של 2012 רשמה החברה הכנסה של 228 מיליון דולר והרווח הנקי עמד על 2.8 מיליון דולר בלבד. שווי החברה עומד על 11.6 מיליארד דולר המגלם דמיוני של 182. למרות זאת ובניגוד למניית פיייסבוק, רשמה מניית לינקדאין זינוק של 77% מתחילת השנה.

דוגמה נוספת היא חברת זינגה המפתחת משחקים חברתיים ברשת, החברה רשמה ברבעון השני הכנסות של 332 מיליון דולר והפסד נקי של 23 מיליון דולר. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 2.3 מיליארד דולר המגלם מכפיל רווח של 50. בדומה למניית פייסבוק צנחה מניית זינגה השנה ב-68%.

שלוש הדוגמאות מראות כי למרות הפופולריות של הרשתות החברתיות אכן נמצאת בשיאה ונראה כי העולם האינטרנטי השתנה, לחברות עצמן יש עוד דרך ארוכה לפני שיהפכו את מאות מיליוני המשתמשים להכנסות ולרווחים אדירים שבינתיים נראים רחוקים מאוד. המכפילים הגבוהים של החברות חריגים בנוף מכפילי הרווח של מדד הנאסד"ק 100 שנעים סביב 14, ורחוקים מאוד גם ממכפילי הרווח של ענקיות טכנולוגיה דוגמת אפל וגוגל שעומדים על 14, 15 - כראוי לחברות בעלות מודל עסקי מוצלח הרושמות זינוק בהכנסות וברווחים מדי שנה.

יובהר כי לכותב ו/או לחברה שבה הןא מועסק ו/או לחברות קשורות אליה עשוי להיות עניין אישי ו/או החזקות בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או באפיקי ההשקעה המוזכרים בכתבה. אין הכתוב מהווה ייעוץ/שיווק להשקעות ו/או למס והוא אינו בא להחליף את שיקול הדעת העצמאי של הקורא ו/או מתן ייעוץ מקצועי, לרבות ייעוץ מקצועי על ידי יועץ/משווק השקעות מוסמך, בהתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של הקורא

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    חוסר הבנה של הכותב בתחום (ל"ת)
    משה 09/08/2012 09:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    בושה של טור
    בושה 08/08/2012 21:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    טור בכזו רמה נמוכה, הייתי מתבייש להעלות לאחד האתרים הכלכליים הפופולריים ברשת כשהטייטל שלך הוא מנהל השקעות. כל ילד יכול ללכת ליאהו פיננס ולחלץ מכפילים.
    סגור
  • 1.
    עמוק
    אני 08/08/2012 16:14
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ניתוח עמוק ביותר!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות