הצהרות המנהיגים ריקות מתוכן - ורק בישראל רואים את זה
הבורסה בישראל אולי מתייבשת, המחזורים יורדים, פרמיית הסיכון עולה, הכספים נודדים אל מעבר לים והמסחר באחד העם הפך למגרש השכונתי של עושי השוק והשחקנים המתוחכמים. אבל דבר אחד קשה לקחת מהשוק הישראלי והוא ההבנה לאן פניו של השוק הגלובלי.
מדד תל אביב 100 נמצא בתשואת חסר מתחילת שנת 2012, בעוד עמיתו בוול סטרייט מציג עלייה של 12%, ומקבילו הגרמני זינק מעל 18%. במשך שנים רבות נהגו הסוחרים באחד העם לעקוב בעיקר אחרי מדד ה-DAX ככלי לחיזוי השוק באחד העם, כאשר הבורסה בישראל הציגה מתאם מרשים אל מול מקבילה הגרמני, עד שקווי מגמה נפרדו, ובישראל ידעו להאשים בעיקר את המחאה החברתית הצודקת והפגיעה בתאגידי הענק בפער שנפתח.
חשוב להדגיש, למחאה החברתית ולמצב הגיאו פוליטי, יחד עם בעיות הרגולציה והמיסוי על שוק ההון יש השפעה לתשואת החסר של אחד העם, אך כל אלו אינם מהווים תמחור השווה לפער של 20% בין גרמניה לישראל בתנאים של כלכלה גלובלית.
הבוץ הגרמני
את שנת 2012 התחילה גרמניה כאשר משבר החוב נראה מאיים מכל. ככלכלה החזקה והיצרנית ביותר בגוש האירו, התגלתה גרמניה כצפוי כחשופה ביותר לחובות הרעילים מצד מדינות ה-PIGS וכנגזרת שוערכו הנזקים אותה עשויה גרמניה לספוג.
עם הקמת קרן הסיוע בתמיכת מנהיגי צרפת וגרמניה, הוזרמו אליה סכומי עתק אשר מגיעים לטריליון דולר, סכום אשר אינו מספיק להצלת איטליה וספרד במקרה של החרפת המשבר הקיים. שתי האחרונות ממשיכות במאמצי גלגול החובות ע"י הנפקות חדשות והגברת המינוף בעקבות הזינוק בתשואות, וכנגזרת בעלויות המימון אשר מאתגרות את יכולתה של הקרן במציאות של המשך הזינוק באבטלה והגלישה למיתון.
עלויות המימון - הקש שעלול להוציא את העוקץ מקרן החילוץ
קרן החילוץ האירופית (ESM) הינה מכשיר חוב לכל דבר אשר הוקמה במטרה לאחד כוחות ולהציל את מדינות ה-PIGS מפשיטת רגל ומחיקת נכסים ביבשת ובעולם כולו, נשיאת כל כנפי האופטימיות בנוגע ליכולתה. במהלך המחצית הראשונה של 2012 היינו עדים לעליות וירידות בעלויות המימון, כתוצר לוואי של הצהרות מנהיגי הגוש בנוגע לתמיכה בה ובתשואות האג"ח האירופית.
עם כניסתו של מריו דראגי לראשות ה-ECB שררה אופטימיות בעקבות הצהרותיו העיקשות, האחרונה בכך שיעשה "ככל אשר יידרש" להצלת גוש האירו ותמיכה בקרן. המטרה האמיתית של הצהרות אלו היא הורדת עלויות המימון של הקרן, שכן זינוק בעלויות המימון (אשר כבר הביאו להורדת דירוג הקרן) עשויה להביא להמשך עליית המינוף הגלום בה, עד כדי אובדן יכולתה. הבעיה היא שאומנם ביכולתה של קרן החילוץ לרכוש נכסים רעילים, אך היא מוגבלת בכל שקשור לחילוץ כלכלה בסדר גודל של ספרד או חלילה איטליה, ואת המחיר ישלמו בעיקר הגרמנים.
השווקים באירופה נישאים על כנפי אופטימיות זו והביאו לזינוק המרשים במדד ה-DAX אשר חשוף יותר מכולם לנטל המימון. לכן הגיב בחיוב להצהרות, אך יחד עם זאת עלול לספוג את מחיר הכישלון האפשרי. חשוב להדגיש כי לא מדובר בכוננות קריסה, אך בהחלט נראה כי השוק מתמחר בנדיבות יתרה את פרץ האופטימיות שמתעלם מחוסר יכולתה של הקרן לטפל בבעיית תשואות האג"ח של איטליה וספרד - כל זאת כאשר ל-ECB אין כוונה להעניק לקרן החילוץ (ESM) רישיון בנקאי תומך.
האינדיקטור המרכזי - שער האירו / דולר
אחד האינדיקטורים המרכזיים למצבו האמיתי של גוש האירו הינו שער האירו / דולר. האירו אשר זינק לאחר הצהרתו הנחרצת של נגיד ה-ECB, נמצא בקרבה אל רמות השפל כנגד הדולר האמריקני (המשמש כמקלט עבור המשקיעים בתקופות חוסר וודאות ופחד). ניתן לראות כי קיים מתאם כמעט מלא ברבעון האחרון בין שער המטבע האירופי לבין התנהגות הבורסה באחד העם. מדד מ-DAX מנגד פתח פער של מעל 20% משער האירו / דולר מאז חודש יוני בלבד.
אסטרטגיה של קרן גידור
כאשר מנתחים את רמות הביקוש וההיצע, ניתן לראות שהשוק בגרמניה ובארה"ב קרוב מאוד לרמות השיא במונחים שנתיים. מנגד, שער האירו / דולר נמצא בסמיכות אל רמות שפל ובגיבוי הזינוק במחירי הסחורות אינו מהווה מקור לאופטימיות. ניתן להבין מדוע אחת האסטרטגיות הראויות לניתוח מעמיק הינה האפשרות לסגירה חלקית של אותו פער בין הנכסים. חשוב להבהיר כי מדובר באסטרטגיה שאינה מתאימה לכל אחד. לפיכך ראוי לבחון אותה יחד עם איש מקצוע אשר יתאימה לצרכים של כל משקיע ומשקיע. כך נוהגות קרנות הגידור.
אלעד שמש הוא מנהל המחקר והברוקראז' של COLMEX בית השקעות. ניתן לפנות אליו במייל: elad@colmex.com
*לכותב ו/או לחברה בה הוא מועסק יכול שיהיה עניין אישי בנושאים המועברים בסקירה, בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה. מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואין באמור כל הבטחה לתשואה או למניעת הפסד. המידע מיועד למשקיעים בעלי ידע קודם בשיטות מסחר בשוק ההון. ט.ל.ח
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.לא הבנתי מה האסטרטגיה -אורי 18/08/2012 23:20הגב לתגובה זו0 0לא הבנתי מה האסטרטגיה - האם לעשות שורט על DAX ולונג על TA-25 ? אודה לתשובת המחבר או הקוראיםסגור
-
הנחת היסוד לאסטרטגיהאלעד שמש 19/08/2012 17:42הגב לתגובה זו1 0אורי, הנחת היסוד היא שנפתח פער שצפוי להצטמצם בין הדאקס שברח למעלה, ליורו דולר שנשאר מאחור. בכדי להנות מהפער הזה צריך למכור את הדקס בחסר, ולקנות את היורו דולר באותו היחס. כמובן ששום דבר לא בטוח, אך בטווח הארוך סביר שנראה סגירת פער של 5% מהגאפ.סגור
-
8.שוק ההוןsassonov1 16/08/2012 11:49הגב לתגובה זו0 0נתוח מקצועיסגור
-
7.נקודות טובות למחשבה ! (ל"ת)ליאור 16/08/2012 00:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.יפה לך שמש !! (ל"ת)עופר זהבי 15/08/2012 23:33הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
5.מאמר מעולה - סוף סוף תוכן פרקטי ולא קשקושיםמיכל 15/08/2012 22:16הגב לתגובה זו2 0על שטויות שאי אפשר לעשות איתם כלוםסגור
-
4.נקודה מעניינת מאוד, השאלה איך עושים את זה?אברהם 15/08/2012 22:01הגב לתגובה זו2 0לונג על היורו דולר ושורט על הדאקס? לזה התכוון המשורר?סגור
-
שורט דקס לונג יורו דולר - כבר 2% נסגר נראה טוב (ל"ת)דני 16/08/2012 17:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.אחלה סקירהבן 15/08/2012 15:01הגב לתגובה זו4 0קצר, לעניין וקולעסגור
-
בחור תותח (ל"ת)גדי 15/08/2012 17:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.קדימה שורט דאקס... (ל"ת)גבי 15/08/2012 13:26הגב לתגובה זו4 0סגור
-
1.בהחלט אסטרטגיה מעניינת... (ל"ת)גלית 15/08/2012 11:04הגב לתגובה זו2 0סגור