רצו לקנות דירה, בסוף קנו 1+1; הנה סיפור מטריד על משכנתאות
אתמול, בעודי משוטט באחד מהאתרים הכלכליים נתקלתי בכותרת הבאה: "מחליטים לרכוש דירה? קנו על הדרך גם דירה להשקעה". בגוף הכתבה סופר על זוג צעיר להם שלושה ילדים קטנים שהחליטו לרכוש דירה למגורים בירושלים לאחר שנים שגרו בשכירות.
הזוג שקיבל מההורים 800 אלף שקל אותם התכוונו לשלם כהון ראשוני על הדירה החדשה, החליט לאחר תהליך שכלל מפגש עם יועצת משכנתאות לרכוש בנוסף לדירת המגורים בירושלים, גם דירה נוספת בבאר שבע המיועדת להשקעה. הזוג הצעיר העיד כי "היה לנו חשש מסוים שיהיו לנו קשיים להשיג משכנתא כי השכר המשותף שלנו נמוך יחסית", אך החליט בסופו של דבר לרכוש שתי דירות בעזרת שתי משכנתאות היות "והיועצת הסבירה לנו שלא תהיה שום בעיה" - נכתב בכתבה.
הזוג אשר קיבל מההורים סכום כסף גדול יכול היה לרכוש דירה אחת וליהנות מהחזרים חודשיים נוחים של המשכנתא, אך בחר לרכוש שתי דירות ולהגדיל את רמת המינוף וזאת על אף רמת השכר הנמוכה שלו.
הסיפור בכתבה הוא דוגמא פרטית המעידה על תופעה רחבה: בשנים האחרונות מתפתים ישראלים רבים לקחת משכנתאות גדולות על מנת לרכוש דירות במחירים יקרים. העלייה בביקוש לדירות נובעת בין היתר מאובדן האמון בבורסה ומכך שמחירי הדירות ממשיכים לעלות זה זמן רב. אך הסיבה העיקרית לגידול בביקוש לדירות היא רמתה הנמוכה של הריבית במשק ומחירו הזול של הכסף.
על פי פרסומי בנק ישראל, היקף המשכנתאות שסיפקו הבנקים בישראל בחודש יולי הגיעו לשיא של כל הזמנים - 4.9 מיליארד שקל.
השיאים בהיקף המשכנתאות אינם מפתיעים. מחירי הדירות עלו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, ומכיוון שכך, על מנת לרכוש דירה במחיר יותר גבוה נדרשים רוכשי הדירות להגדיל את היקף המשכנתא אותם הם לוקחים מהבנק.
היות וההון העצמי אותו יכולים הרוכשים להעמיד הינו מוגבל הם נאלצים לקחת משכנתאות גדולות יותר ולמעשה בכך הם מגדילים את רמת המינוף שלהם. מצב זה בו האשראי הנלקח על - ידי רוכשי הדירות הולך ומתנפח לא נעלם מעיני נגיד בנק ישראל והמפקח על הבנקים והללו הטילו הגבלות שונות על יכולתם של הבנקים להעניק משכנתאות. יחד עם זאת הריבית הנמוכה ממשיכה לפתות רוכשים רבים לקחת משכנתאות גדולות על מידותיהם מבלי לקחת בחשבון את כל הסיכונים.
רבים מהרוכשים איבדו אמון בירידת מחירי הדירות והם מאמינים כי ירידת מחירים איננה אפשרית, אולם המציאות היא ששוק הדיור מתנהל בצורה מחזורית וישנן תקופות בהן מחירי הדירות נוטים לרדת ממש כפי שבשנים האחרונות הם עלו.
המשק הישראלי נמצא כבר בהאטה, החברות נמצאות בעיצומם של תהליכי ייעול וגם המדינה נאלצת לבצע קיצוצים. האבטלה אשר עלתה בחודשים האחרונים צפויה להמשיך באותה מגמה בחודשים הקרובים. גם הריבית לא תישאר כה נמוכה לנצח. לאותם רוכשי דירות שלקחו משכנתא גדולה מדי אין כרית ביטחון אשר תשמור עליהם כאשר "הבלתי צפוי" יקרה. הזוג הנחמד מהכתבה עלול לגלות יום אחד שמחירי השכירות על דירתו המושכרת יורדים, החזר המשכנתא החודשי התייקר ויש גם סיכון שהדירה תעמוד ריקה ללא שוכר למשך תקופה מסוימת. במקרה כזה או במקרה שחס וחלילה אחד מבני הזוג ימצא עצמו ללא עבודה המשכנתא הגדולה תהפוך לנטל כבד מנשוא עבור הזוג הצעיר.
רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר, טאלנט
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 13.לירון 29/08/2012 12:20הגב לתגובה זולעשות שיעורי בית לפני שמגיעים לייעוץ בבנק. הזוג הגיע ללא ידע מוקדם ופשוט ניצלו את התמימות שלהם (על אף שלדעתי דירה להשקעה יכולה להניב אחלה תשואות). כשאנחנו לקחנו משכנתא לפני חצי שנה היינו בסדנה של מזרחי, קיבלנו כלים חשובים וגם ידענו לנהל משא ומתן בהתאם וזו העצה שלי לכל זוג לפני שהוא יוצא לתהליך.
- 12.להמתין ולחסוך המחירים עוד ירדו בצורה כואבת למי שקנה.. (ל"ת)דן חסכן 27/08/2012 12:02הגב לתגובה זו
- 11.מחכה לפיצוץ הבועה כמו באמריקה ואז אקנה מהפראיירים (ל"ת)אזרח חכם 27/08/2012 12:01הגב לתגובה זו
- 10.יאיר ח. 27/08/2012 10:36הגב לתגובה זוהבעיה העמוקה כאן היא שלרבים וטובים אין השכלה פיננסית בסיסית המאפשרת שלהם להבין מה זה "יקר" ו- "מינוף". יש כאן "חשיבה חיובית" (יהיה בסדר) שעלולה להיות הרסנית.
- 9.מחירי השכירות ריאליים ונמוכים יחסית למחירי הדירות (ל"ת)הגיוני מלבד... 27/08/2012 07:10הגב לתגובה זו
- 8.מוקי התוכי 26/08/2012 21:47הגב לתגובה זואני חושב שצריך להעיף מהעבודה את הפקיד שדחף להם את הלוקש הזה,כי כישחול ח"ח שינוי במצבם הכלכלי הם פשוט יחזירו את הדירה לבנק בריבית דריבית
- 7.דודוסאן 26/08/2012 14:29הגב לתגובה זושכל מי שיש לו כמה שקלים, רוצה להיות בעלהבית. לעשות רווח על חשבון מי שאין לו הורים עשירים. כך הפער בין מי שיש לו לאין לו רק ממשיך לגדול.
- 6.סלוצקי 26/08/2012 14:07הגב לתגובה זובד"כ מחזיק ממך אבל לא אמרת כלום בכתבה של 100 מילים... עוד עמוד בעיתון
- 5.כריש אדום 26/08/2012 12:39הגב לתגובה זוהבעיה תתרחש ברגע שהאבטלה תגיע לסביבות ה9% ואז כל אותם אנשים פשוט לא יוכלו להחזיר את המשכנתה, ואני אקנה מהכונס נכסים את שתי הדירות במחיר של אחת :)
- 4.ארז 26/08/2012 12:06הגב לתגובה זושיעור המשכנתאות עלה דרמטית. בתוך 4 שנים גדל בשליש. זה אומר שהצעירים והמעמד הבינוני הולכים ומשתעבדים. תוסיפו לכך גם את פיזור הרכבים בהלוואות מלאות של חברות הליסינג והרי לכם ים של משפחות ממונפות שרובם מתפרנסים במקומות עבודה לא יציבים (האבטלה מתעצמת). רחמים על אלו שאמורים לגמור את החודש ולפרנס מעבודתם והמס שהם משלמים את הטייקונים, בעלי השכר הגבוה וסקטור מקבלי הקצבה (חרדים וכו'). עניין של זמן עד שתגיע הקריסה, אבל בטוח שהיא תגיע.
- 3.אלי 26/08/2012 12:03הגב לתגובה זושיקרה. הפסדי ההון שיגרמו להם לא יכוסו גם בעוד הרבה שנים אפ בכלל יעמדו במשכנתא לאחר שתכה בהם האבטלה (שלא קיימת לפי שטייניץ). בארה"ב לא עמדת בתשלומי שמשכנתא אתה מוסר את המפתחות והמשכנתא נמחקת, בארץ אתה גם מפסיד את הדירה וגם משלם את המשכנתא על הדירה שהחזרת וזה לכל החיים, אין שחרור! עד שהבועה לא מתפוצצת - אין בועה! אנשים עושים שטויות ולא לוקחים אחריות ואח"כ מאשימים את ראש הממשלה שר האוצר שר השיכון הקבלנים הנגיד הבנק......
- 2.הנגיד הזה הורס הכל ומנפח בועת משכנתאות. (ל"ת)א.מ 26/08/2012 11:03הגב לתגובה זו
- 1.אז מה עדיף להשקיע באגרות חוב שעוברות תספורות (ל"ת)במערב הפרוע בבורסה? 26/08/2012 10:46הגב לתגובה זו
- דן 26/08/2012 13:36הגב לתגובה זולפעמים עדיף פשוט לא לעשות כלום ולהמתין, לא חייבים "להרוויח" בכל רגע.
- ההורים עוזרים והצמד חמד קונה דירה להשקעה. (ל"ת)איציק 26/08/2012 11:04הגב לתגובה זו