כואב אבל פחות: כלכלת ישראל בעיניהם של המדדים

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה במזרחי טפחות, סוקר רת פירסומיהם של שלושה מדדים המשקפים את מצבה של הכלכלה המקומית. האם המשק הישראלי צמח בשנה האחרונה?
 | 
telegram
(1)

האם המשק בהאטה הכלכלית? האם חלה התדרדרות נוספת בחודשים האחרונים? התשובה לשאלה הראשונה היא כן, בדומה לשאר העולם. לגבי השאלה השנייה - אפשר להתווכח. אנו בוחנים את מצב ההתפתחויות השוטפות במשק על ידי שורת מדדים, המגיעים ממספר מקורות. להלן שלוש דוגמאות.

סקר הערכת מגמות בעסקים, המבוצע על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדי חודש מראה את ההפרש בין אחוז מנהלי החברות שדיווחו על הטבה, לאחוז המנהלים שדיווחו על הרעה. הסקר האחרון בחן את חודש יולי והציג הרעה במאזן הפעילות העסקית הכוללת. המאזן ירד ממינוס 9% בחודש יוני למינוס 11.8%. אבל, בהשוואה לחודש דצמבר בשנה שעברה, המדד היום שלילי פחות. אז הוא עמד על מינוס 12.7%.

המדד המשולב למצב המשק, המחושב מדי חודש על ידי מקבץ נתונים על הייצור התעשייתי, פדיון המסחר והשירותים, ייצוא השירותים, ייבוא התשומות לייצור, ייצוא הסחורות וייבוא מוצרי הצריכה. המדד האחרון בחן את חודש יולי והצביע על המשך התרחבות בפעילות המשק בקצב דומה לזה של המחצית הראשונה של השנה. למעשה, המדד עלה 0.2% בכל חודש מאמצע השנה שעברה. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד 2.3%.

מדד מנהלי הרכש בתעשייה, המחושב מדי חודש על ידי ארגון מנהלי הרכש מעבד תשובות לשאלות שנשאלו מנהלי רכש בישראל על השינוי במספר תחומים (הזמנות בארץ ובחו"ל, תפוקה, תעסוקה, מחירי חומרי גלם ועוד). התוצאה באה בצורת מספר מעל או מתחת ל-50, המראה התרחבות או התכווצות בתעשייה. בחודש יולי ירד המדד בחדות והיה פעם שנייה ברציפות מתחת ל-50. אבל, זה מדד תנודתי, שבחודשיים הקודמים היה דווקא מעל 50.

ממדדים אלו ואחרים, אני מסיק כי המשק אכן בהאטה כלכלית, לא מפתיע עבור משק שחלק גדול מתוצרו תלוי בסחר החוץ שלו. אולם, מאז ירידת המדרגה במחצית השנייה של השנה שעברה, לא הייתה התדרדרות נוספת. לפי נתוני החשבונות הלאומיים על המחצית הראשונה של השנה, הצריכה הפרטית לנפש עלתה 3% בקרוב ושיקפה כהגדרתה הטבה ברמת החיים במשק. ההשקעה בנכסים קבועים גדלה מעט מעל 4% ותשפר בהמשך את התוצר הפוטנציאלי של המשק. אפילו ייצוא הסחורות והשירותים עלה מעל 10%, בין השאר הודות לפיחות בשער השקל, שהוזיל את הייצוא הישראלי בחו"ל.

כמובן, אין לנוח על זרי הדפנה. מבחנים רבים ניצבים בפני המשק. אולם, נקודת המוצא נוחה ותאפשר לרשויות לעשות בצורה מסודרת מה שצריך לתמיכה במשק. מדינות רבות באירופה נאלצות היום לעשות צעדי חירום ולעבוד בלחץ זמן. מבחינה זו, מצבנו טוב יותר ועל הנכס הזה צריך לשמור מכל משמר.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    כלכלת ישראל בעיניהם של המדדים
    בתיה איזק 25/09/2012 16:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש להניע את מדד מנהלי הרכש, שמירת מחירי חומרי הגלם מיסוי דפרנציאלי,צעדים שהממשלה יכולה לתמוך בהם,
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות