משחק הכיסאות של ברננקי והנתון שיוביל להזרמת כסף נוסף לכלכלה

יחזקאל ינושבסקי, ATRADE, פורס את צעדיו הקודמים של יו"ר הפד' למען הצלת הכלכלה הגדולה בעולם, ומציג את מהלכיו העתידיים לבוא לאור המשבר הגובר

לקראת הבחירות בארה"ב, אשר תערכנה בחודש נובמבר, הולך וגובר הלחץ על ברננקי. לא הייתי רוצה לנסות להיכנס לנעליו של האיש המשפיע ביותר על הכלכלה העולמית בשנה האחרונה. בכל פעם שהאיש נואם, העולם עוצר מלכת וממתין בדריכות לאיזשהו רמז בנוגע לאפשרות להשקת תוכנית תמריצים נוספת, או במילים אחרות - לעוד הדפסת כסף. הדינאמיקה של השנים האחרונות מעידה על כך שהשווקים פשוט "התמכרו" להזרמת הכספים אל תוך המערכת הפיננסית. הרי ברור לכולנו שאין הצדקה לעליות האחרונות בשווקים. למעשה, כל הזרמת הכספים רק דוחה את הקץ בעוד מספר חודשים.

בואו ננסה להיזכר במה שנעשה עד כה, כך נוכל להבין בבירור כי תוכנית תמריצים נוספת לא תעזור בטווח הארוך ובסופו של דבר, הבועה תתפוצץ לקברניטי הכלכלות הגדולות בעולם בפנים.

הכרזה על QE2 לאחר שתוכנית ה-QE לא באמת הצליחה להוביל להתאוששות של ממש, יו"ר הפד' שלף עוד שפן מהכובע לקראת סוף שנת 2010. הפעם הייתה זו QE2. במסגרת התוכנית רכש הפד' אג"ח בהיקף 600 מיליארד דולר במטרה לתת זריקת עידוד נוספת לשווקים. התוכנית באה על רקע משבר החוב באירופה, אשר השפיע לרעה גם על הכלכלה האמריקנית. התוכנית נמשכה מנובמבר 2010 ועד יוני 2011. התוכנית הובילה לזינוק בשווקים הפיננסיים בעשרות אחוזים. הראלי בשווקים הסתיים, יחד עם התוכנית, לקראת יוני 2011 כאמור. הדולר האמריקני, לעומת זאת, התפרק מיד אחרי שהתחילו הספקולציות בעניין האפשרות להשקת תוכנית תמריצים זו (החל מחודש יוני 2010).

חולשתו של הדולר נמשכה עד חודש יוני 2011 (שוב - עת הסתיימה התכנית), ומאז הדולר נמצא במגמת התחזקות משמעותית מול מרבית המטבעות בעולם, להוציא את הין היפני אשר חזק יותר ממנו. אם ניקח את האירו / דולר לדוגמה, נוכל לראות כי השפל המשמעותי ביותר בשנים האחרונות נקבע לפני השקת התוכנית ועמד על 1.1876 דולר לאירו. אחרי השקת התוכנית האירו צבר תאוצה וזינק ביותר מ-3000 פיפס, עד השיא שנקבע באזור 1.4939 בחודש מאי 2011 (רגע לפני סיום התכנית).

הכרזה על "אופרישיין טוויסט" לאחר אינספור ביקורות שספג ברננקי על האופן בו ניהל את המשבר, לא התאפשר לו להכריז על תוכנית תמריצים נוספת. במקום זאת הוא ניסה בכל זאת לתת "מתנה" נוספת לשווקים הצמאים לעוד כסף קל. למתנה הזו קוראים "אופרשיין טוויסט", עליה הוכרז בסוף שנת 2011 וצפויה להימשך עד סוף השנה הזו.

במסגרת התוכנית, הפד' מכר אג"ח קצרות טווח ורכש אג"ח ארוכות טווח, בהיקף של 400 מיליארד דולר. תוכנית זו הורחבה בעוד 267 מיליארד דולר וצפויה כאמור להימשך עד סוף השנה הנוכחית. ההכרזה על התוכנית הזו, יחד עם השיפור שחל בזמנו בכלכלה האמריקנית, דחפו את המדדים לראלי שנמשך עד חודש אפריל השנה. מאז - משבר החוב באירופה הלך והחמיר - והכלכלות הגדולות בעולם (ארה"ב סין וגרמניה) הורידו הילוך. הדולר לעומת זאת, צבר תאוצה היות והמשקיעים העדיפו את השטר הירוק על פני נכסים אחרים.

כל הכותרות

האם ברננקי פועל ממניעים פוליטיים? ככל שאנו מתקרבים לבחירות בארה"ב, נשאלת השאלה האם יו"ר הפד' פועל ממניעים פוליטיים ולא שם דגש על ההיבט הכלכלי. חשוב להבין כי מהלך שגוי של ברננקי עלול לעלות לנשיא המכהן, אובמה, ביוקר. למעשה עתידו הפוליטי של אובמה תלוי במידה רבה במצב הכלכלי של המדינה. האזרח האמריקני לא שוכח את דבריו המבטיחים של אובמה לפני שהוא נבחר.

באותה עת הבטיח הנשיא לדאוג לייצר עוד מקומות עבודה חדשים. בפועל, המשק האמריקני מצליח ליצר 100 אלף משרות בחודש בממוצע בקושי רב. נתון עלוב ביותר עבור הכלכלה הגדולה בעולם, אשר בימי הזוהר שלה הצליחה ליצר מעל 200 אלף משרות בחודש.

התנאים המאקרו כלכליים בארה"ב מחד גיסא, והחרפת משבר החוב באירופה מאידך גיסא, מכניסים את יו"ר הפד' לדילמה לא פשוטה. ככל שעובר הזמן, גובר הלחץ מבית על השקת תוכנית תמריצים נוספת, עליה חייבים להחליט בהקדם האפשרי, על מנת שתיפול קרוב מדי למועד הבחירות (דבר אשר ייראה בעיניי האזרחים כצעד פוליטי נטו). המועד האופטימלי ביותר להכרזה על מהלכים נוספים, הינו ועידת השוק הפתוח, שתיערך בטווח התאריכים של ה-12-13 לספטמבר.

רבים מעריכים כי ברננקי יכריז על משהו גדול שיספק את המשקיעים ויצית ראלי שעלול להימשך עד למועד הבחירות. בין האופציות העומדות על הפרק: הכרזה על QE3 בהיקף של כ-500 מיליארד דולר לפחות, או הצהרה על הותרת הריבית ברמות הנוכחיות עד 2015 לעומת ההכרזה הקודמת בה נאמר כי הריבית תישאר ללא שינוי עד שנת 2014. במידה ויו"ר הפד' ימשיך לשבת בחיבוק ידיים ובמקביל תחול הרעה נוספת בכלכלה האמריקנית, הדבר עלול להוביל לכך שהנשיא אובמה לא ייבחר בשנית.

עוד שבוע גורלי לפנינו לנתוני התעסוקה של חודש אוגוסט אשר עתידים להתפרסם ב-7 לספטמבר, תהיינה השפעה מכרעת על החלטתו של ברננקי שבוע לאחר מכן. נתונים מאכזבים עלולים להפעיל לחץ כבד עליו - דבר אשר יאלץ להכריז על השקת תוכנית הקלה כמותית נוספת, מהלך שעלול להוביל לנפילתו של הדולר ולזינוק חד במדדים בעולם וגם של הזהב, אשר נוטה להתחזק בכל פעם שברננקי רומז על הקלות נוספות.

בשבוע העמוס שלפנינו נוכל אולי לקבל תמונה ברורה יותר לגבי צעדיו הקרובים של יו"ר הפד', הנאלץ לדאוג לכך שהכלכלה תתאושש, תוך כדי שהוא דואג לשמור על האינטרסים של הדרגים הגבוהים ביותר בממשל האמריקני.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שלמה גרינברג 02/09/2012 17:51
    הגב לתגובה זו
    אתה טועה בקשר לשתי תוכניות החילוץ ותוכנית הטוויסט הן דווקא הצליחו. התוכנית הראשונה, QE, הייתה לצורך בלימה והשניה על מנת לעזור בחידוש הצמיחה. הטוויסט נעשה על מנת להוריד הריבית לטווח הארוך והצליחה בגדול. נכון, המשק האמריקאי מתאושש לאט אבל מתאושש ונכון שוול סטריט והפרשנים שלה רוצים עוד QE (הציבור אגב, לפי הסקר מאתמול, מתנגד, למעלה מ % 80 מהנשאלים נגד). כדאי שתקרא מה שאמר בארנאנקי בג'קסון http://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/bernanke20120831a.htm. ולא מה שמפרשת וול סטריט. אז תבין שאין כאן פוליטיקה, שיש שיטה.