גם לסין בזוקה משל עצמה - דרכי הטיפול בהאטת הכלכלה
סין רושמת לאחרונה האטה, אם כי המומחים לא בטוחים לגבי חומרתה. אפשר להתרשם לרעה ממדדי מנהלי הרכש בתעשייה ובענפי השירותים. הראשון משקף התכווצות - עם הירידה החדה ביותר מאז מארס 2009 בהזמנות החדשות מחו"ל. השני מראה האטה, כשההזמנות החדשות כורות תחתית בת 12 חודשים.
המדד המשולב של האינדיקאטורים הכלכליים לסין מבית OECD ירד 1.5% בשנה האחרונה' ומצביע זה מספר חודשים על האטה. מנגד, המדד המתחרה מבית מכון המחקר Conference Board עלה 4.5 נקודות בששת החודשים אחרונים, ולפי מחבריו ההתרחבות בכלכלת סין תתמיד, עם סיכוי נמוך להאטה כלכלית חדה. המחלוקת בין המומחים לא מחווירה כמובן את חשיבותה של סין לכלכלה העולמית, המעוניינת כי כל עוד שתי הצלעות האחרות במשולש, ארה"ב ובפרט אירופה, לא מתגברות על קשייהן, בחזית הסינית יהיה שקט.
גם ממשלת סין לא נוטלת סיכונים מיותרים. כפי שהיטיבה לעשות לפני 4 שנים, היא הזדרזה להודיע על תכנית הוצאות גדולה לבניית דרכים מהירות, רשתות ביוב, תעלות מים, נמלים ומחסנים גדולים. זאת בעלות משוערת של עד טריליון יואן, או 2% בערך מהתוצר הסיני. ברור לחלוטין כי השלטונות יקדמו מיזמים נוספים, גם אם אינם מאוד חיוניים, או מתועדפים, ככל שתמצא לנכון.
למזלה, ברמת הממשלה המרכזית, סין יכולה להרשות זאת לעצמה. הן הגירעון בתקציבה (1.1% מהתוצר) והן החוב הציבורי שלה (פחות מ-26% מהתוצר) נמוכים בהרבה מאשר במדינות המתקדמות, החותרות לצמצם את הגדלים הללו ל-3% ו-60% מהתוצר בהתאמה, אך רחוקות מכך. בנוסף, סין נהנית שהריבית גבוהה (6%) וניתן להורידה במהירות במידה וההאטה במשק תחריף. (התוצר גדל רק 7.6% בין הרבעון השני אשתקד לרבעון השני האחרון).
כמו כן, קצב האינפלציה במדינה הינו 2% בלבד, שליש ממה שהיה לפני שנה בדיוק (וגם זה בגלל קפיצה במחירי המזון במדינה). סין מכווינה את הבנקים הגדולים במדינה ויכולה בנקל להורות להם להגדיל את האשראי למשקי בית ועסקים, ולהקטין את שיעורי המזומנים שעליהם להחזיק כנגד העמדתו. הממשלה גם יכולה לצמצם את צעדי ההידוק בשוק הנדל"ן הגואה, אם תחשוב כי הם מכבידים על סך הפעילות הכלכלית.
אך לא מדובר רק בגמישות ויכולת, אלא גם בנחישות (ראש ממשלת סין אמר בועידת APEC כי הממשלה תבטיח תעסוקה לתושביה בתקופה כלכלית מאתגרת זו וכי מאמציה יתמקדו במשקי הבית). למעשה, מדובר בחוסר ברירה - הממשלה תלויה במושלי המחוזות ואלו מעוניינים רק בדבר אחד - תעסוקה לבוחרים. שיעור הבלתי מועסקים בסין נמוך (4.1%) ובנכס הזה תלויה שרידות השלטונות.
לבסוף, סין הוכיחה בצעד שנקטה רגישות למדינות הסובבות אותה. בחירה בהגדלת ההוצאות על תשתיות תזיק פחות למדינות אחרות באזור, המתחרות מולה על סחר החוץ העולמי, מאשר מהלך של מלאכותי בשער היואן. שער זה עומד על 6.34 כנגד הדולר ופוחת פחות מ-1% בשנה האחרונה. סין ניזוקה, שכן מטבעות רבים אחרים פחתו בתקופה זו בשיעורים גבוהים יותר כנגד השטר הירוק.
את המהלך הסיני יש לכרוך עם השקת הבזוקה בגוש האירו ומהלך דומה הממשמש ובא בארה"ב - טריו מכונן ועוצמתי ששוקי ההון בעולם ייחלו לו זמן רב. הודות לירידה בשנאת הסיכון, סביר שתהיינה עליות בנות קיימא בשורה ארוכה של נכסים נושאי סיכון (במידה שהן לא הקדימו את זמנן בהמתנה לצעדים רחבי היקף אלו).
בין אלו שעשויות ליהנות מהמהלך האסטרטגי הסיני, כמו גם מהשיפור העצום הנחוץ בתשתיות בברזיל לקראת אירוח אירועי הספורט העולמיים ב-2014 ו-2016, נמצאות חברות התשתית, הבנייה והתעשיות הנלוות להן - זאת בדגש על חברות גדולות, בינלאומיות, בעלות ידע, מומחיות ויכולת קידום מיזמי ענק במהירות וביעילות.
דוגמא אחת הינה חברת Caterpillar, יצרנית ציוד הבנייה הגדולה בעולם, שמנהליה אכן הזדרזו לומר כי התכנית הסינית תשפיע לטובה על תוצאותיה בשנה הבאה. ישנן, כמובן, חברות מוכרות וותיקות רבות אחרות בתחום.
סין תשלם כמובן את מחיר ההשקעות הגדולות בתשתית מתישהו. אם חלק מהן לא ממש נחוץ, עלות המימון תגדל עד מהרה מעל התועלת. אולם, התכנון הוא, כי עד אז הסביבה הכלכלית תשתפר ויכולת המחזור של האשראי תוטב. מכל מקום, החובות יצטברו ברמת המחוזות והפתרון יצטרך להימצא ברמת הממשלה המרכזית. בצוק העיתים הנוכחי נאמר על כך - דיה לצרה בשעתה.
לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כתבה מאד מעניינת ומרחיבה ידעאנליסטית בחופשה 13/09/2012 08:51הגב לתגובה זו0 0מעניין אם כעת יהיה גל נוסף של התייקרות חומרי גלם בעקבות התכנית של סין להשקיע בתשתיות ובניהסגור
-
1.כתבה מעניינת (ל"ת)מרי לו 13/09/2012 08:48הגב לתגובה זו0 0סגור