מחפשים אופציית call על ארה"ב - תסתכלו על קנדה
עם התערערות חוסנן הפיסקאלי של ממשלות רבות במדינות המפותחות, נפתח בפני משקיעים ברחבי העולם אתגר גדול - לאילו מדינות לתת משקל גדול יותר בבחירת השקעה לא רק באג"ח ממשלתי, אלא גם במניות. במציאות כזו, קנדה היא בהחלט חוף מבטחים שנשמח לבנות עליו את תיק ההשקעות שלו.
בניגוד לכלכלות אחרות שנוהלו בצורה לא אחראית, ממשלת קנדה לא המתינה לפרוץ משבר מקומי כפי שקרה בספרד או איטליה אלא החליטה לפעול עוד מבעוד מועד כדי לחזק את חוסנה ולבלום את קצב העלייה בחוב.
ממשלת קנדה החליטה על מדיניות פיסקאלית מצמצמת, שמטרתה לאזן את תקציב המדינה בתקציב הדו שנתי לשנים 2016-2015. סגירת הגירעון התקציבי צפויה לאחר שנים של מדיניות מרחיבה שנועדה להוציא את המדינה ממשבר 2009. הגירעון הממשלתי לשנת 2012 צפוי להסתכם ב-3.8% מהתוצר ואילו בשנת 2013 צפוי הגירעון הממשלתי להתכווץ לרמה של 2.9% תוצר. החוב הלאומי של קנדה צפוי לעמוד בתום שנת 2012 על שיעור של 85.4% תוצר אל מול רמה של 71.1% תוצר בשנת 2008 וזינוק לרמה של 83.6% חוב תוצר בשנת 2009 - ומאז עלייה מתונה במדד פיסקאלי חשוב זה.
קנדה אינה רק אופציית רכש אטרקטיבית על סקטור הסחורות הגלובלי, מדובר באחת משבע מדינות בלבד ברחבי הגלובוס הזוכות לדירוג השקעה נדיר ומושלם של AAA. כלכלת קנדה היטיבה לשרוד את המשברים הכלכלים של השנים האחרונות אודות למערכת בנקאות יציבה, שוק נדל"ן צומח, חוסן פיסקאלי בולט, סקטור עסקי לא ממונף, שחיתות נמוכה ועוד סגולות יוצאות דופן. כלכלת קנדה היא הכלכלה התשיעית בגודלה בעולם עם תמ"ג שנתי של 1.6 טריליון דולר.
ועדיין - שוק המניות הקנדי עלה רק 3.6% השנה
על אף נתוני הפתיחה הכלכליים המבטיחים מדד המניות הקנדי המוביל Toronto S&P/TSX עלה מתחילת שנת 2012 ב-3.6% בלבד, לשם השוואה מדד המניות המוביל בארה"ב, S&P 500 הוסיף לערכו 14.9% ואילו מדד MSCI העולמי עלה ב-7.9% מתחילת שנת 2012.
כלכלת קנדה חוותה צמיחה בשיעור של 3.2% בשנת 2010 וצמיחה בשיעור של 2.3% בשנת 2011 ואילו לאחרונה נרשמה האטה נוספת בקצב הצמיחה הכלכלי בקנדה. הצמיחה הכלכלית בקנדה לשנת 2012 הונמכה לאחרונה מרמה חזויה של 2.2% לרמה של 1.9% בלבד ואילו הצמיחה הכלכלית החזויה לשנת 2013 חזויה לעמוד ברמה של 2.2%.
נכסים פיננסים קנדיים בהיקף של כ-89.6 מיליארד דולר קנדי נרכשו תוך 12 חודשים
המומנטום הכלכלי הנחלש בקנדה בשילוב עם האיום מכיוונו של שוק הנדל"ן והמטבע החזק מביאים משקיעים זרים להתמקד ברכישה של קנדי, תוך דגש על אג"ח ממשלת קנדה. בגלל עובדה זו המשקיעים מחליטים להגדיל רק בשוליים בלבד חשיפה למניות קנדיות. נכסים פיננסים קנדיים בכמות של כ-89.6 מיליארד דולר קנדי נרכשו ב-12 החודשים שנסתיימו בחודש יוני על ידי משקיעים זרים, אולם הרוב המכריע כאמור הינו רכישה של אג"ח ממשלת קנדה ותשואות החוב הממשלתי הקנדי הארוכות מגיבות בירידות תשואות על אף הציפיות להעלאת במשק הקנדי כבר בשנה הבאה.
ריבית הבסיס של הבנק המרכזי הקנדי עומדת על 1% בלבד, אולם מעניין לציין כי על אף ההאטה המסתמנת בכלכלת קנדה מוסיף הבנק המרכזי הקנדי לאותת כי הצעד המוניטארי הבא שלו בתחום הריבית יהא העלאת ריבית ובשוק מעריכים העלאת ריבית מצטברת של מחצית האחוז ואף יותר כבר בשנת 2013.
בהתאם לצפי שהריבית בארה"ב תוותר אפסית עד לכל הפחות עד לאמצע
שנת 2015 - וכן מגמת הפחתת הריבית באירופה, קל להבין את עוצמתו היחסית של המטבע הקנדי אל מול הדולר האמריקני והאירו בחודשים האחרונים.
קצבי הצמיחה הכלכליים החזויים במדינה בשילוב עם מתונה בשיעור חזוי של 2% לא מצדיקים העלאות ריבית אשר עלולות לחזק עוד את המטבע הקנדי ולשחוק את הייצוא. מאידך, הבנק המרכזי הקנדי גורס כי פער התוצר ייסגר במחצית השנייה של שנת 2013 ומכאן נגזרות התחזיות להעלאת ריבית.
במידה והבנק המרכזי הקנדי אכן יעלה את הריבית במהלך שנת 2013 צפויים הפסדי הון באחזקת איגרות חוב הממשלתיות הקנדיות הארוכות ובמידה והעלאת ריבית זו תדחה הרי המטבע הקנדי צפוי להיחלש בהדרגה אל מול הדולר.
הייצוא של קנדה המהווה כשליש מן התוצר מוטה בצורה מובהקת לארה"ב ולפיכך רק מחזור צמיחה מואץ בארה"ב יכול להפיח רוח חזקה במפרשיה של כלכלת קנדה בהינתן האתגרים הכלכליים מבית. הצפי להתקררות קצב הצמיחה של כלכלת קנדה גם אם היא תהיה נסבלת ביחס לסביבת הצמיחה הגלובלית, צפי להעלאת ריבית ומדיניות פיסקאלית מרסנת מסבירים במידה רבה את ביצועי החסר של מדד המניות הקנדי אל מול שוק המניות האמריקני.
המרוץ אחר נכסים בטוחים בא לידי ביטוי במחירי החוב הלאומי הקנדי, אולם כשמתמקדים במחירי מניות עיקר תשומת הלב של המשקיעים היא במחירי המניות ושיעורי הצמיחה החזויים של רווחי החברות. מכפיל הרווח העתידי החזוי על רווחי מדד המניות המוביל בקנדה (TSX) ב-12 החודשים הקרובים עומד על 13.7 - נמוך במעט מן הממוצע ההיסטורי העומד על 14.5, אולם גבוה מן מכפיל הרווח העתידי על מדד S&P 500 העומד על 12.7. לגישתנו נתונים אלה הופכים את שוק המניות הקנדי לאטרקטיבי כל עוד מצבה של כלכלת ארה"ב ימשיך להשתפר, או לכל הפחות לא יורע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הסיבות לכוונה להעלות ריבית בקנדההאחד 06/10/2012 14:37הגב לתגובה זו0 0יש בקנדה בועת נדלן, המחירים טסים למעלה כמו מטורפים וכל בן אדם שני מושקע בקונדו, כולם כולל הממשלה אומרים שנוצרה בועה בשוק הקונדו. הצמיחה החזקה של קנדה נבעה עד היום מכמויות של מהגרים ולאחרונה הממשלה עושה צעדים לצמצם את מימדי ההגירה, מה שיעצור את עלית מחירי הנדלן ואף יכול לגרום לצניחתם. הסיבה לריצה לנדלן היא ריבית נמוכה שמצד אחד נותנת תשואה עלובה ומצד שני מאפשרת לקיחת משכנתא בריבית נמוכה. אני קניתי את הבית שלי לפני שנה ולקחתי משכנתא קטנה עם ריבית של 2.25 לא צמוד. הבעיה השניה בקנדה היא היקף חובות משקי הבית, אנשים חיים כאן טוב, אבל רובם חיים טוב על חשבון הלוואות וחובות, קראתי שהחוב של משקי הבית עבר ברמתו את זה של ארהב. הקנדים מלווים להכל, אוטו בליסינג מימוני, הבית במשכנתא, חופשות בדרום אמריקה בהלוואות, ליין אוף קרדיט ומה שרק אפשר. לא סתם יש כאן מלא חברות שנותנות שרותי איחוד חובות והלוואות חוץ בנקאיות. חלק גדול מהצמיחה הוא פיקציה שנובעת מכסף זול.סגור
-
2.לא ברור מה הקשר לאופציית callשווארמה 04/10/2012 23:17הגב לתגובה זו0 0אם זה אופציית call אז מה התטה שלה? מה הווגה? את פרמטר הריבית כבר אמרת זה 1.5% ...סגור
-
1.מתי כדאי להוריד את הריבית בישראל? (ל"ת)סטנלי 04/10/2012 21:06הגב לתגובה זו0 0סגור