הרכב תיק השקעות חו"ל - אוקטובר 2012

דן הלמן עומר פרל, מנהל דסק חו"ל בהלמן-אלדובי, סוקרים את הרכב תיק ההשקעות לחודש אוקטובר

אחרי המהלך ההרחבה הכמותית של הבנק המרכזי באירופה, החליטו להצטרף אליו גם בנקים מרכזיים נוספים בעולם כמו סין ויפן, במטרה לחלץ את כלכלותיהן. בארה"ב הכריז בן ברננקי על ההרחבה הכמותית השלישית במספר, אשר תכלול רכישת נכסים מגובי משכנתאות בהיקף של 40 מיליארד דולר כל חודש, ע"י הגדלת מאזן הפד. בנוסף, על פי ההצהרות האחרונות של הנגיד, הריבית בארה"ב תישאר ברמה אפסית מעבר לשנת 2014 עד לפחות אמצע שנת 2015.

מבחינתנו, הנקודה החשובה ביותר היא שהתכנית לא הוגבלה בזמן או בכמות, וכן לא הוצבה הגבלה על סוגי הנכסים שירכשו כך שהם יכולים להשתנות על פי ראות עיניו של הבנק הפדרלי. השוק כבר גילם את ההרחבה (כפי שיעידו ביצועי המניות בארה"ב בחודשים האחרונים) וכרגע נותר לחכות שהפוליטיקאים יתיישרו וינקטו בצעדים הפיסיקליים הנחוצים.

שווקים מפותחים

אירופה - אפקט ההרחבה הכמותית באירופה החזיק מעמד פחות משבועיים ושוקי המניות עברו לירידות בעוד התשואות על האג"ח הספרדיות שוב חצו את רמת ה-6%. המשך התמהמהות הן של הספרדים בבקשת החילוץ והן של המנהיגים באירופה בהשלמת המנגנון שיפקח ויסדיר את המערכת הפיננסית באירופה ממשיכים "לבחון" את סבלנות של המשקיעים.

נתוני המאקרו ביבשת מוסיפים לאכזב. אנו מעריכים כי אם וכאשר הספרדים אכן יעזרו אומץ ויבקשו את הסיוע המיוחל המשקיעים באירופה ישאלו את עצמם מה עכשיו? התשובה המתבקשת היא איטליה. תוכניות הצנע ביבשת רק יעמיקו את המיתון, כך שללא פיתרון אמיתי של הבעיות המבניות בגוש יהיה קשה מאד לחזור לצמיחה. אנו ממשיכים להחזיק משקל חסר באירופה (בהתאם למדד ה MSCI World). כשבתוך היבשת נותנים משקל עודף לגרמניה ושבדיה.

יפן - הבנק המרכזי במדינה לא נשאר מאחור ויצא עם הרחבה נוספת לתוכנית רכישת ני"ע. התוכנית גדלה ב10 טריליון יין (מ-70 ל-80 טריליון יין) כשמחצית ישמשו לרכישות מק"מ והחצי הנוסף לאג"ח ארוכות יותר. הייצור במדינה ממשיך להיחלש על רקע ההאטה הגלובלית בכלל והמיתון באירופה בפרט. נראה שהמדינה לא מצליחה להיחלץ "ממלכודת הדפלציה" ותוכנית הרכישות במתכונתה הנוכחית לא אפקטיבית. אנו ממליצים להחזיק את יפן במשקל חסר (בהתאם למדד ה MSCI World). כשאת החשיפה לשוק המניות ביפן אנו ממליצים לעשות על ידי נטרול המטבע. ארה"ב - ברננקי "קרא היטב את המפה" ותוכנית ההרחבה הכמותית השלישית שסיפק בלתי מוגבלת בלוחות זמנים, בכמות ובסוג הנכסים שירכוש. ברננקי אמנם ירכוש 40 מיליארד מאג"ח מגובה משכנתאות כל חודש, אך יתכן שבהמשך ירכוש גם בקצב מהיר יותר וגם נכסים נוספים כמו אג"ח ממשלתיות. בנוסף, יצא בהסכם למחיקות חוב בשוק הנדל"ן .

אנו מעריכים שהפד יצא בתוכנית הרחבה כמותית שלישית בעיתוי הנוכחי (בעייתי מבחינה פוליטית בגלל הבחירות שמתקרבות) מכמה סיבות. הראשונה, ההאירופים שיצאו במהלך ההרחבה שבוע קודם, למעשה הכשירו את השרץ עבורו ובכך מציגים את ההרחבה הכמותית האמריקנית באור פחות שלילי. השניה, השוק כבר גילם הרחבה כמותית שלישית כך שבמידה וברננקי היה מוסיף לחכות ייתכן שהשוק היה "מעניש" אותו על כך. שלישית, מצב הכלכלה "בכי רע" בלשון המעטה. לפיכך, ישנה חשיבות רבה לביטחון המשקיעים אותו ברננקי מנסה לספק. אנו מעריכים כי השבת הביטחון זה עשוי לתת את התמיכה המתאימה לכלכלה וזו בהנחה שיגיעו צעדים אמיצים בצד הפיסקלי.

כל הכותרות

לדעתנו הנקודה השלישית היא נקודת המפתח כשעל הפרק הדרכים להתמודדות עם ה"צוק הפיסקלי" בסוף השנה כשמצד אחד ינסו להאריך את תקופת הטבות המס אך מצד שני החוב של ארה"ב מתקרב "לתקרה" ואיתו יגיעו הודעות להורדת דירוג נוספת. אנו מותירים את המלצתנו על החזקה במשקל שוק (בהתאם למדד ה MSCI World).

קנדה - המדינה ממשיכה להציג צמיחה שנעה בטווח של 2%-3%. המדינה מציגה חוסן כלכלי הודות לעלייה בהוצאות משקי הבית והחברות. לפיכך, הדולר הקנדי ממשיך להפגין עוצמה יחסית וקצב האינפלציה במדינה ממשיך להיות נמוך ברמה של 1.3%. הצד השני של המטבע נראה פחות מזהיר עם רמת חוב גבוהה אצל משקי הבית והייצוא שנחלש בעקבות ההאטה הגלובלית ותיסוף במטבע המקומי. אנו מותירים את המלצתנו לקנדה למשקל שוק (בהתאם למדד ה MSCI World)

אוסטרליה - כלכלת היבשת מושפעת לרעה מחולשת הביקושים מסין (שותפת הסחר הגדולה שלה). השוק מגלם ציפיות שהריבית תרד בשנה הקרובה ב 0.5% ל-2.75%. אנו מותירים את המלצתנו לאוסטרליה והפסיפיק למשקל שוק (בהתאם למדד ה MSCI World).

שווקים מתעוררים

ברזיל - אחרי תוכניות של הרחבות כמותיות ברחבי העולם מתגבר החשש במדינה שהמטבע צפוי לשוב ולהתחזק. קובעי המדיניות במדינה כבר הראו בעבר את הנחישות שלהם בהחלשת הריאל כדי לעזור ליצואנים, כך שאנו צפויים לראות בקרוב צעדים שיתמכו בחולשת המטבע המקומי כמו הגדלת הרזרבות הדולריות. כמו כן, אנו צופים כי שוב תעלה על הפרק תוכנית של הקלה במיסים.

סין - הרווחיות של החברות התעשייתיות מוסיף לרדת זה חמישה חודשים ברציפות וההאטה של הכלכלה נמשכת כבר שבעה רבעונים. הספקולציות על המשך התערבות לעידוד הכלכלה ימשכו כל עוד התמ"ג במדינה ממשיך להיות בסכנת הידרדרות. ייתכן ונראה את ההאטה במדינה גם בשנת 2013 כשהעדר מימון לפרויקטים של תשתיות מוסיף להכביד. אנו ממליצים על החזקה במשקל שוק ונותנים משקל יתר לברזיל (בהתאם למדד ה-MSCI World).

הניתוח הכלול בדוח זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד. ניתוח זה משקף את דעת הכותב לפי מיטב הבנתו ביום עריכת הניתוח. הוא אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. הכותב ומי מטעמו לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק ו/או הפסד שיגרם משימוש בניתוח זה.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    תכלס.. לא אמרו כלום. כרגיל. (ל"ת)
    ,n 08/10/2012 19:57
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    מה עם איסלנד ויטנאם ודרום קזחסטן? (ל"ת)
    עשו מעצמם מומחים 07/10/2012 13:31
    הגב לתגובה זו