השוק בת"א לא זול מספיק להמשך ראלי, אז מה הכיוון?

רונן מנחם, מנהל המחלקה לאסטרטגיה והשקעות מזרחי טפחות, מציג כיצד התנהגות שוק ההון, הן המקומי והן הגלובלי, מצביעה על אופי המסחר בעתיד הבינוני - ארוך
 | 
telegram
(4)

התנהגות שוק המניות בתקופה האחרונה - עליות חדות שהתחלפו בירידות ביום חמישי - צפויה לאפיין אותו בשנה-שנתיים הבאות לפחות. באופן כללי, השוק לא זול מספיק כדי לאפשר לאורך זמן עליות גבוהות כל כך. הוא עצבני מספיק כדי שהעליות (או הירידות) תהיינה מהירות ופתאומיות, ואילו המצב הכלכלי והתחזיות לא טובות ובטוחות מספיק, כדי להמר על עליות מתמשכות, בנות קיימא.

השוק יגיב באגרסיביות ויתפוס אותנו על פי רוב לא מוכנים בעקבות התפתחויות כגון:
- עיתוי של גורמי סיכון, שמטרידים אותו מאוד במשך זמן רב. כרגע, במקרה שלנו, התרחקות של מועד העימות המשוער (לפי התקשורת) עם אירן מסתיו - חורף 2012 לאביב - קיץ 2013.
- התקצרות גורם אי הוודאות שריחף מעליו. במקרה שלנו: הקדמת מועד הבחירות, כנראה לאזור פברואר - מארס 2013. שוק המניות יסיר מעליו לפחות חשש אחד - ניהול כלכלת בחירות, שלרוב מזיקה למשק בטווח הקצר - בינוני.
- חדשות חיוביות / התגשמות ציפיות מכיוון חו"ל. הדוגמאות האחרונות - הצעדים של הבנקים המרכזיים המובילים ברחבי העולם והצהרות של מדינאים הבטוחים בכך שמדינותיהם / הגוש לו הם שייכים ישרדו ויצאו לדרך חדשה.

אך העליות, חזקות ככל שתהיינה, לא תתמדנה כל עוד השוק המקומי לא ישתכנע:
- לא תהיה חריגה גבוהה מדי (לפחות מנקודת הראות של חברות הדירוג ובנק ישראל) בתקציב המדינה, קצב האינפלציה לא יזנק (בתגובה להמשך הריבית הנמוכה, ההתייקרויות בשוק הסחורות העולמי והעלייה במחירי הדירות) והנתונים הכלכליים ימשיכו להפתיע לטובה מול גל החששות שקדם להם.

- הריבית הנומינאלית תישאר נמוכה. נקודה זו היא כמובן תוצאה של הנקודה הקודמת. אמנם צופה שהריבית תישאר ברמתה הנוכחית, 2.25%, עד סוף השנה הבאה. אך בעבר נאלץ גם הוא להתנהג הפוך מתחזיותיו. דוגמא טובה לכך הינה ירידת הריבית ב-1% בשנה האחרונה, מול תחזית התחלתית של הבנק כי הריבית תעלה ב-1%.

- שהתוצאות הכלכליות והצעדים בשטח (, מיסים, הוצאות וגירעון) לא יסתרו את הצהרות מקבלי ההחלטות - בניגוד למה שקורה לצערנו שוב ושוב אצל המדינות האירופיות שבמצוקה. דוגמא לכך הינה הצחקוקים שליוו לאחרונה הצהרה של שר האוצר הספרדי כי ארצו לא זקוקה לחילוץ.

- העליות במניות תלוונה בעלייה של ממש בתשואות הפדיון על איגרות החוב הממשלתיות לתקופות בינוניות-ארוכות. עלייה כזו תעיד על ביטחון גובר שהמשק המקומי יצליח להימנע מהמיתון הכלכלי העולמי גם הפעם וכן על תיאבון מחודש לסיכון.

- ההשלכות המרסנות של הרגולציה בשנה-שנתיים האחרונות בענפי מפתח רבים במשק, מתחילות להתפוגג. כל עוד השוק לא משוכנע בכך, עליות במניות תיטינה להתחלף בירידות והדבר יקרה בדרך כלל סמוך לקבלת הסברים למה גורם להן.

ומה לגבי ירידות חדות? גם להן, למרבה המזל, יש מספר בלמים
- המחירים הנוכחיים בשוק לא גבוהים מספיק כדי לתמוך בהן.
- ניסיון העבר הקרוב פועל נגדן - אנו זוכרים איך הנפילות עד מארס 2009 התחלפו בראלי אדיר בשנה וחצי שבאו אחר כך.
- מקבלי ההחלטות אמנם מוגבלים בכלים שנותרו להם (הריביות נמוכות עד אפסיות והתקציבים מנופחים וגירעוניים), אך בחמש שנות המשבר האחרונות הם הפכו יצירתיים ונועזים יותר. השקת מדיניות רכישת באירופה שבהנהגת גרמניה, הייתה רעיון מופרך עד לפני חצי שנה. גם הכרזה על רכישת אג"ח בלתי מוגבלת בזמן בארה"ב, דווקא לאחר שאומץ שם יעד רשמי של 2%, הייתה חלום רטוב עד לא מזמן.

- הסכנה העיקרית של מדיניות מרחיבה כל כך - התפרצות אינפלציונית - אמנם תעסיק את השווקים כל הזמן. אולם לפחות בשנה - שנתיים הקרובות, כל עוד שיעורי האבטלה בארה"ב, ובטח בחלקים גדולים באירופה, גבוהים כל כך, היא לא תהיה בראש סדר היום. זאת ועוד, עליות מחירים מסודרות יחסית, תתקבלנה דווקא בברכה. שכן הן תראנה שלחברות יש כוח תמחור ותשלולנה תרחישים של מיתון והידרדרות.

אם נביט על שוקי המניות בארץ ובעולם בעוד שנה-שנתיים, סביר שנצטרך להסביר (בדיעבד) גלים של עליות וירידות שהיו בהם, אך לא בטוח שנהיה רחוקים מהנקודה בה אנו נמצאים היום. רק בהמשך, כשהביטחון יחזור, הכלכלה העולמית תתמיד לצמוח והריביות תשובנה לרמות הנורמליות שלהן (כנראה נעבור גל אינפלציוני עולמי בדרך, שיעמיד את תהליך הנרמול ההדרגתי של הריביות במבחנים קשים), נוכל לדבר על עליית מדרגה במחירים בשוקי המניות.

מה עושים בינתיים? הנה שתי הצעות כלליות
- להיות מודעים ומוכנים לכך שאלו פני הדברים. גלים של עליות וירידות חדות ומפתיעות יהיו תוצאה בלתי נמנעת של הנסיבות בשנה-שנתיים הקרובות. הדבר יקל עלינו להגיב להם באופן מושכל יותר ויצרי פחות. אם נדע לעשות זאת, כותרות תקשורתיות צועקות תפחדנה/תלהבנה אותנו פחות.

- לחדד ההבחנה בין משקיעים שכספם וזמנם בידם - כך שהם טולרנטיים יחסית לירידות מזדמנות מחד ומסוגלים לנצל גלי עליות מנגד - לבין משקיעים שהכסף נחוץ להם ברמה יומיומית יותר, שאולי ירצו לנתב בינתיים את כספם לאפיקים קורצים פחות, אך בטוחים יותר. אולם, האפיקים הללו לא זולים היום, לכן בחירה נכונה ביניהם קריטית ומחייבת התייעצות עם גורמים מוסמכים והתאמה מדויקת של האפיקים הנבחרים לפרופיל וצרכי המשקיע.

*לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    הכל נכון, אבל צורת הכתיבה מבלבלת (ל"ת)
    ד"ר סרווציוס 10/10/2012 10:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    כתבה מעניינת
    אנליסטית בחופשה 10/10/2012 09:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש לציין שגם אינפלציה קצת יותר גבוהה לא תזיק לחזק קצת את הביקושים בכלכלה
    סגור
  • 2.
    מצב לא יציב בישראל - מה עם העולם כולו?
    משקיענית 10/10/2012 08:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם המשקיעים בישראל צריכים להיות מוכנים לכל תסריט, מה נגיד על משקיעי ארה"ב או, חלילה, אירופה? האם ההשקעה "סולידית" באג"ח ממשלתי עם תשואה אפסית היא הפתרון?
    סגור
  • 1.
    אתה תותח!
    הבורר 10/10/2012 04:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אוהב מאוד את הכתבות שלך...מה אתה אומר על הדולר?25% מהתיק שלי בדולר אשמח להתייחסותך.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות