אג"ח דרבן - חשיפה "אחרת" לנדל"ן מניב
התנודתיות החריפה של השנתיים האחרונות בשוק האג"ח הקונצרניות בכלל ובאג"ח הקונצרניות בדירוגים בינוניים בפרט, הבריחה משקיעים רבים הרחק הרחק משוק האג"ח אל עבר מחוזות בטוחים, בדמות פיקדונות בנקאיים ו/או קרנות נאמנות כספיות המניבים כיום תשואה שנתית של 1%-2%.
האמיצים יותר מבין אלה שנמלטו על נפשם, בחרו לבקש מפלט בקרב האג"ח הממשלתיות המניבות כיום 0%-1.5% צמוד מדד ברוטו. הנועזים ביותר בחרו להיחשף לתל בונד 20 ובעיקר לאג"ח של בנקים. השקעות אלו מניבות כיום תשואה שנתית סביב 2% צמוד מדד ברוטו. הבעיה העיקרית מבחינתי באג"ח אלו כי מדובר בהשקעה לטווח יחסית ארוך של כחמש שנים.
כתוצאה מהמצב הקשה - הזוי הזה בתחום הריבית על פיקדונות ובשוק אגרות החוב הקונצרניות בדירוג גבוה, התחדשו עליות המחירים המהירות בשוק הדירות למגורים. לאחר העלייה במחירי השכירות בשנים האחרונות משקיעים מוצאים את עצמם עם תשואות של 3%-4% בהשקעה בדירות למגורים. חשוב לציין - לאור הפטור במס (שהינו חלקי ורק עד תקרת הכנסה חודשית של כ-4,900 ש') הקיים על הכנסות מהשכרה של דירות למגורים והקושי לאכוף מיסוי של הכנסות מהשכרה על משקיעים פרטיים, רבים מהמשקיעים רואים בתשואה הנ"ל משכירות - תשואה נטו. המשתמע מתיאור המצב כי הממשלה היא האחראית הכמעט בלעדית (מבלי לפסול רשלנות תורמת בגין "טירוף נדל"ן" שאחז בכולנו) להשתוללות המחירים בשוק הדירות למגורים. חוסר הטיפול מצד זו האחרונה במשבר בשוק ההון יחד עם הקשיים שהערימה על שוק ההון - רגולציה מטורפת, העלאת מיסוי ועוד - יצרה מצב בו שוק ההון אינו רלוונטי (מבחינת רוב הציבור), בנוסף הריבית האפסית של בנק ישראל גם היא אינה מספקת אלטרנטיבה טובה לכסף פנוי.
עקב כך חוסכים רבים מהציבור נותרים מבחינתם עם אלטרנטיבה יחידה לכסף פנוי - דירות למגורים. המימון הזול למשכנתאות שנגזר מהריבית הנמוכה שמנהיג בנק ישראל במשק יחד עם התשואה הגבוהה ביחס לכל אלטרנטיבה קיימת שימשו כדלק המזרז את הביקוש לדירות. כאשר כולם רצים לשוק הדיור - המחירים כמובן עולים - כך מתנפחת לה ב"עידוד ממשלתי" בועת הנדל"ן בישראל.
כמובן שהטור אינו מתיימר לעסוק במחירי הנדל"ן הגואים בישראל, ההיפך, ברצוני להציג דוגמא המראה כי אפשר קצת אחרת. אני מודע לכך שלא נותרו משקיעים רבים מקרב הציבור בתחום האג"ח הקונצרניות, לכן עושה רושם שהמשכו של הטור הנוכחי מיועד למעטי מעט.
ניתן להיחשף בקלות יחסית לתחום הנדל"ן המניב באמצעות השקעה באג"ח של חברות העוסקות באותו הסקטור במקום לרכוש ישירות נכסים. היתרון בהשקעה באג"ח של חברות המשקיעות בנדל"ן מניב על פני השקעה ישירה בנכסים ברורה - אין צורך "לתפעל" את הנכס. במקום זה ישנה חברה שעושה את כל העבודה "הקשה" של תפעול הנכסים. החשיפה באמצעות אג"ח ולא באמצעות מניות, מנטרלת את ה"רעשים הלבנים" של עליית או ירידת מחיר נכסים ומשאירה את המשקיעים עם חשיפה לנכס מניב נקי.
דוגמא מעניינת לחשיפה כזו אני מוצא באג"ח של דרבן מקבוצת פישמן. דרבן הינה אחת מחברות קבוצת פישמן העוסקות בתחום הנדל"ן המניב. החברה עוסקת בתחום החל מרכישת קרקעות ומבנים והשכרתן לצד ג' ועד לפיתוח וייזום עצמאי של נכסים מניבים על קרקעות בבעלות החברה. נכסי החברה נמצאים בעיקר בישראל (כ-60% מסך הנדל"ן להשקעה במאזן המאוחד של החברה), וגרמניה (כ-34% מסך הנדל"ן להשקעה במאזן המאוחד). כמו כן דרבן מחזיקה ב-14% ממניות חברת מירלנד, גם היא חברה בקבוצת פישמן. מירלנד עוסקת בתחום הנדל"ן הן המניב והן למגורים ברוסיה.
לדרבן הון עצמי (כולל זכויות מיעוט) של כ-1.4 מיליארד ש' המממן מאזן מאוחד (מאזן הכולל חברות בנות ומאוחדות) בהיקף של כ-5 מיליארד ש' (אלו נתוני יוני 2012) כלומר הון למאזן של 28%. בגלל שרוב ההלוואות על נכסי הנדל"ן בחו"ל מסוג נון ריקורס, לדעתי נכון יותר להתייחס למאזן סולו (מאזן החברה בלבד). כאן היחסים טובים יותר - לחברה הון עצמי המסתכם ב-1.3 מיליארד ש' המממן מאזן בהיקף כולל של 3.4 מיליארד ש' כלומר הון למאזן סולו של 38%. סה"כ מדובר ביחסים פיננסיים טובים ביחס לחברות דומות.
חזרה למאזן המאוחד - במאזן לחברה מזומנים (לטווח קצר וארוך) של כ-500 מיליון ש' והתחייבויות כוללות (בנקים ואג"ח) בהיקף של כ-3 מיליארד ש'. לחברה הכנסות משכירות וניהול מבנים שהיקפם השנתי כ-330 מיליון ש'. הרווח הגולמי של החברה מנכסים אלו (NOI) הינו כ-250 מיליון ש' כאשר הכנסה זו אמורה למממן את תשלומי הריבית והקרן לנושים.
סיכונים - דרבן שייכת לקבוצת החברות שבבעלות איש העסקים אליעזר פישמן. פישמן מהווה הצגת יחיד בחברות אלו, לכן לחברה תלות גדולה בפישמן עצמו, וכפועל יוצא מכך במצב בריאותו של פישמן. בשנה האחרונה נפוצו שמועות לגבי בעיות בריאות מהן סובל. בשנה הבאה ימלאו לפישמן 70 - ליכולות של פישמן להמשיך ולהוביל את החברה השפעה רבה על מצבה של החברה.
- דרבן חשופה בעיקר לשתי כלכלות - ישראל וגרמניה,לכן למצב הכלכלי בשתי המדינות השפעה משמעותית על שווי הנכסים של החברה.
- דרבן היא חברה ממונפת הנעזרת במערכת הבנקאית בישראל ובשוק ההון המקומי לצורך מימון השקעותיה. לחוסר היכולות של דרבן לגייס חוב בשוק ההון בישראל בתקופה האחרונה השפעה שלילית מאוד על פעילותה של החברה. לעובדה שאליעזר פישמן הינו לווה יחיד גדול בכל החברות שבבעלותו מהמערכת הבנקאית המקומית - השפעה שלילית על יכולות של פישמן להגדיל את ההלוואות של דרבן מהמערכת הבנקאית המקומית. - על מנת להתגבר על הקשיים וחוסר היכולת לגייס ולמחזר חוב בקרב כלל החברות מקבוצת פישמן בשנה וחצי האחרונות, נקטו כל החברות מקבוצת פישמן במדיניות מימוש נכסים אגרסיבית. להלן דוגמאות למימוש נכסים שביצעה דרבן לאחר תאריך מאזן יוני 2012: יולי - השלמת מכירת נכס במנהטן ניו-יורק - תזרים לחברה 80 מיליון ש'. אוגוסט - מכירת נכס במונטריאול קנדה - תזרים לחברה 20 מיליון ש'. ספטמבר - מכירת נכסים בקנדה - תזרים לחברה 70 מיליון ש'. מכירת מערכות סולאריות ליצור חשמל - תזרים לחברה 40 מיליון ש'. אוקטובר - מכירת נכס בברלין גרמניה - תזרים לחברה 60 מיליון ש'.
כפי שניתן לראות במשך טווח זמן של כ-3 חודשים מימשה החברה שורה של נכסים (לאחר מימוש גדול של נכסים גם במחצית הראשונה של 2012) אשר הזרים לחברה (לאחר החזר ההלוואות לבנקים בגין הנכסים הנמכרים) כ-270 מיליון ש'.
סדרות האג"ח של דרבן
לדרבן 5 סדרות אג"ח. הדירוג שניתן להן A- באופק יציב. חשוב לציין כי דירוג האג"ח של דרבן הופחת לאחר שהחברה מוזגה לתוך כלכלית. לפני המיזוג דירוג החוב של דרבן היה דומה לזה של מבני תעשיה, כלומר A.
לסיכום, כפי שציינתי לדרבן מאזן יחסית טוב כאשר רמות המינוף שלו טובות ביחס לממוצע בענף. העובדה שהחברה חשופה בעיקר לנכסים בישראל וגרמניה מהווה יתרון. שיעור התפוסה בנכסי החברה כ-80%. יחסית לדירוג האג"ח קרי A- שהינו דירוג ברמת סיכון בינונית, התשואה על אגרות החוב גבוה יחסית סביב 8%. זו בדיוק הסיבה שאנו מכניסים את סדרות האג"ח של דרבן כחלק מתיק אג"ח קונצרני. הטור נכתב במקור לפני כשבועיים לאור העליות החדות במחירי האג"ח בחודש האחרון. נמתין למימוש מסוים במחירים שלהם לפני שנבצע רכישות נוספות בהם. אנחנו בעיקר מתרכזים בסדרות ח' (צמודות המדד) ו-ה' (השקלית). מח"מ הסדרות פחות משנתיים והתשואה השנתית כ-8%. לדוגמא, אג"ח ח' פורעת קרן - פירעון של 20% מקרן האג"ח + תשלום ריבית חצי שנתית - כבר בחודש הבא.
התזרים השנתי (פירעונות קרן + תשלומי הריבית) החזק ממנו נהנים המחזיקים בסדרות המוזכרות, מאפשר למשקיע להחזיק באג"ח אלו עד לפדיון המלא שלהן מבלי להתרגש מהתנודות בשוק. מבחינתי השקעה באג"ח מהווה בהשקעה קצרה יחסית (טווח של כשנתיים) המניבה תשואה גבוהה ביחס להשקעה ישירה בנכסים מניבים. ***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
- 17.מוני 24/10/2012 14:17הגב לתגובה זובפעם הבאה תשקיעו במקמי"ם ואולי לא תפסידו. מיכה מציג את נקודת הראות שלו ולכן take it or leave it
- 16.זכרון של פיל 20/10/2012 13:36הגב לתגובה זושאי אז, כאשר היה חייב לציבור כסף, לא היסס להכניס יד לכיסו הפרטי ולהחזיר את חובותיו, בניגוד לכמה אנשים אחרים. לפחות מבחינת ההגינות-אפשר לסמוך עליו.
- 15.אלכס 20/10/2012 13:27הגב לתגובה זואני תמיד נהנה לקרוא את הפרשנות המקצועית שלך.אני מבקש לכתוב כמה מילים על מכתשים אגן אגח ב.מראש תודה.
- 14.נפגע מיכה - א מ 20/10/2012 10:17הגב לתגובה זושומר כספו ירחק מדברי הבל של מיכה. כמו שכולם שמים לב יש רק 22 מגיבים לפוסט הנ,ל בימי החצי בועה מלפני 2-3 הפוסט היה מתמשך על מאות תגבות הקוראים למדו על בשרם . אני קורא למערכת להוסיף כי ההמלצות של מיכה הינם בסיכון לא של HIGH YEL[ILD אלא HIGH RISK !!!
- 13.נפגע מיכה - א מ 19/10/2012 12:09הגב לתגובה זוכנפגע מיכה בסכום של עשרות משכורות ממצעות-הוסיף מיכה מתהדר בהשקעות אגחיות אשר האסוציאציה היא השקעות סולדיות ארוכות טווח אולם ההמלצות שלו לא עומדות במרחק חודשיים - הסכנה שאכן קרתה מהמלצותיו היא פישטת רגל של החברות והפסד מרמה של אופציות . כאחד המוכן לסכן את כספי באופציות ולקבל תשואה ++ . אני לא מוכן לקבל הפסד קטלני בשל יעוץ אשר אינו מבהיר לי כי ההמלצה הינה המלצת קצרת טווח בעלת סיכון אקסטרים. אשר מחייבת אותי לעקוב מידי יום וללקק למיכה ולקבל עדכונים.
- 19/10/2012 16:12הגב לתגובה זוהשאלה מה רצית לחדש? שלא תמיד הצעות השקעה מצליחות- זה ידוע. שצריך לפזר את הסיכונים- ידוע. אני ממש לא ממעריצי מיכה ואת ההשקעות שלי באגח אני עושה בעצמי אבל נראה לי שבא לך להשמיץ סתם בלי שיש לך סיבה אמיתית למעט הטעויות שאתה עצמך עשית
- 12.שאלה: איך מגינים מפני ירידת מחירי הנדל"ן? (ל"ת)ד 19/10/2012 09:40הגב לתגובה זו
- 11.מיכה מה דעתך על ויתניה? (ל"ת)אילן האדום 19/10/2012 00:02הגב לתגובה זו
- 10.אילון 18/10/2012 23:21הגב לתגובה זולדעתך יפדה בזמן?
- 9.נפגע מהלצותיו 18/10/2012 22:18הגב לתגובה זולדעתי הכנה של להבה למכירת אחזקותיה בדרבן תצלמו את אחזקויה של להבה כיום ותשוו לגבי אחזקותיה בעוד מספר חודשים ונבדוק את ההנחה הזאת!!!!!
- 8.איילי 18/10/2012 19:18הגב לתגובה זואני תמיד נהנה לקרוא את הטור שלך.
- 7.r קורא קבוע 18/10/2012 18:18הגב לתגובה זומכיוון שמיכה לא יכול לענות אציג עמדה (המספרים בקירוב). לאג"ח סקיילקס ד' חל היום יום האקס לפירעון של 25% מהסידרה. כרגיל באג"חי זבל האג"ח צנח היום בכ 10% (הגיע לאיזון בערך לפי שער יום קודם כ 72 ובהתחשב בפירעון). לאג"ח יש בטחונות של 4 מיליון מניות פרטנר ששווים כעת כ 100 מיליון ש"ח, הסידרה (לאחר הפירעון החלקי) כ 200 מיליון ע.נ. כך שיש כעת בטחונות בכ 50 אג' (לשער נוכחי סביב 60), הפארי כ 107. מסקנה: אג"ח עם בטחונות גבוהים ביחס לשער נוכחי ועם פוטנציאל לרווחי הון משמעותיים. מי שחולק שיתייחס.
- מיכה צ'רניאק 18/10/2012 20:14הגב לתגובה זו2- לגבי הביטחונות. יתרת האג"ח במחזור לפני התשלום כ 272 מיליון ובניכוי החזקה של חברה בת כ 265.8 מיליון אג"ח.לאחר פירעון רבע מהקרן יתרת האג"ח כ 199.3 מיליון ולכן יתרת החוב כולל ההצמדה כ 213 מיליון ₪.מספר מניות פרטנר המשועבדות לאג"ח כיום 4.192 מיליון ששווים היום 94.6 מיליון, כלומר שווי השעבוד היום לאג"ח כ 44 אגורות כאשר האג"ח נסחר ב 61 אגורות היום. כעת אם אתה מעוניין לרכוש את האג"ח בגלל הביטחונות אז שים לב לאג"ח א של סקיילקס. כאן משועבדות 4.78 מיליון מניות ששוות במחירים של היום 107.9 מיליון ₪. יתרת האג"ח במחזור 157.2 מיליון ₪ ויתרת החוב כ 158 מיליון ₪ כלומר הביטחון מהווה 68 אגורות לאג"ח. האג"ח נסחר היום ב 70.3 אגורות כלומר הביטחונות כאן ביחס למחיר משמעותיים יותר.
- מיכה צ'רניאק 18/10/2012 20:13הגב לתגובה זוראיתי את התגובה ובגלל שיש לי 5 דקות אני אתייחס. כמובן שאין לי כוונה להתייחס לשאלה האם זו השקעה טובה או לאו. אני רק אתקן את מה שנאמר ואספק לך נתונים נוספים.1- אומנם אג"ח סקיילקס ד ירד היום כ 10% אבל זה בגלל מועד האקס של תשלום הקרן- כפי שהזכרת.שים לב שיש כאן רווח משמעותי למי שרכש אתמול את האג"ח, אני אסביר. מי שרכש אתמול את האג"ח- נניח רכש אותם ב 70-71 אגורות. נניח שנרכשו לצורך קלות החישוב 10,000 ע"נ אג"ח תמורת 7050 ₪. המחזיקים זכאים לקבל ריבית חצי שנתית של 2.55% ויחד עם ההצמדה למדד זה יוצא 270 ₪ בנוסף מקבלים פירעון של רבע מהקרן כלומר פירעון של 2,500 אג"ח השווים יחד עם ההצמדה למדד 2670 ₪ סה"כ מקבלים קרן+ריבית 2,940 ₪ ולכן עלות הרכישה נטו לאחר קבלת התשלומים 7050-2940=4110 ₪ . נשארים עם 7,500 ₪ כלומר עלות לאג"ח לאחר קבלת התשלומים של 55 אגורות כאשר בשוק האג"ח נסחר ב 61 אגורות !!!.המסקנה אם אתה מאמין שזו השקעה טובה היום אז היית צריך לרכוש את האג"ח לפני האקס.
- dork 18/10/2012 20:01הגב לתגובה זולמען האמת, אני לא מבין את אלה שרוכשים את מניית פרטנר, האג"ח הזה נסחר מעט מעל שווי הבטחונות שלו, כך שאם להחשף לפרטנר עדיף לעשות זאת דרך האג"ח.
- 6.איתן 18/10/2012 17:26הגב לתגובה זועל את מנת לממן האגח של אידיבי פיתוח יש צורך בדיבדנדים מדיסקש האם עדיף מנית דסקש על פני אגח אידיבי
- 5.סבניר 18/10/2012 15:10הגב לתגובה זו1.מה הטעם לנתח את המאזן של דרבן , אם היא מוזגה לתוך כלכלית .?יש לנתח את המאזן סולו של כלכלית לאחר המיזוג . 2.תמים להניח כי הקף עסקים בסדר גודל של פישמן תלוי בעיקר בו .יש מנהלים מקצועיים ויש דור המשך .
- מיכה צ'רניאק 18/10/2012 15:52הגב לתגובה זו1-דרבן חברה בת בבעלות מלאה של כלכלית. לפי ההיגיוןtd שאתה מציג צריך להתייחס לאג"ח של אידיבי פיתוח בדיוק כמו לאג"ח של אידיבי אחזקות (פיתוח חברה בת בבעלות מלאה) וברור שזה אינו המצב. שים לב שהשנה הונפק אג"ח י של כלכלית כשמניות דרבן שימשו כבטוחה בהנפקה , המשתמע שכנראה יש התייחסות נפרדת בין שתי החברות (דרבן היא ישות משפטית נפרדת).2- אני מאחל לפישמן ולמחזיקים באג"ח שנושא התמימות שציינת לא ייבחן אם חס וחלילה פישמן לא יוכל להמשיך בתפקידיו בקבוצה. אני חוזר ומדגיש שזו נקודות חולשה משמעותית של האג"ח, אני מקווה כאמור שלא נבחן הנחה זו.
- סבניר 20/10/2012 19:11השאלה היא אם ההנחה הבסיסית שלך שדרבן היא חברת בת בבעלות מלאה נכונה .אם בדקת זאת אתה צודק .אני סברתי כי דרבן מוזגה עם כלכלית ,יש הבדל בין מיזוג לבין רכישת בעלות .אשמח לשמוע אם אכן בדקת ?.
- 4.חיים 18/10/2012 13:48הגב לתגובה זומתי צפוי לשלם?
- 3.נפגע צרניאק 18/10/2012 13:04הגב לתגובה זוראו חברת אולימפיה.
- יחיאל 18/10/2012 23:29הגב לתגובה זואם אכן נפגעתם כטענתכם, לא ברור לי מה אתם עושים בטור של מיכה ומדוע אתם ממשיכים לקרוא אותו. במחשבה שניה, אולי אתם קוראים אותו כי בכל זאת הרווחתם מעצותיו?
- נפגע בגדול 18/10/2012 22:14הגב לתגובה זוגרמה לנזקים שכנראה לא נתאושש מהם
- אבי 18/10/2012 14:57הגב לתגובה זוההשקעה שלך על אחריותך בלבד. מיכה מקצוען, גם מיקצוענים טועים לפעמים.אני קורא את התגובות שלו והן עניניות.
- גיל 21/10/2012 08:00ההמלצה על דוראה שלקחתי אותה גרמה לי לנזק של אחוז וחצי אולי שני אחוזים שכן השקעתי ~ 2 אחוזים מהתיק בדוראה. היו השקעות מוצלחות יותר שנתנו פרי ואפשר להתאושש. מאוד מומלץ לפזר את הסיכונים - אחרת לא משנה כמה תרוויח יום אחד תיפול על דוראה והלכו כל החסכונות. אתה צריך אחזקה בכמה עשרות ניירות על מנת להניב תשואה לאורך זמן. תסתכל לדוגמא איך להבה או כל קרן אחרת מתנהלת - אפילו אם הם בטוחים 100% שזה הנייר הכי טוב בשוק הם לא יגעו לאחזקה נניח של 20% מהקרן בנייר.
- גם לי ראה קמן (ל"ת)מוכה צ'רניאק 18/10/2012 14:25הגב לתגובה זו
- 2.ירושלמי 18/10/2012 11:39הגב לתגובה זוכי בשביל 2.4% ברוטו, איני קם אפילו מהמיטה...
- 1.קוראת קבועה 18/10/2012 11:21הגב לתגובה זוהאם ידוע לך איזה אחוז מהאג"ח נקבל החודש במזומן לחשבון ואיזה אחוז יכנס לאג"ח החדשות? מתי יתבצע המעבר לאג"ח החדשות? אני מקווה שעל שאלות כאלה מותר לך לענות. תודה מראש
- מוטיי 19/10/2012 23:29הגב לתגובה זוראי לינק http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000782940 התקבול תלוי בסוג האג"ח, אבל המזומן + הצעת הרכש מסתכמת בכ-6% והיתר באג"ח סדרה 1+סדרה 2 (שתקום רק בתנאי שמחיר המניה יעלה ל-1200)