חוגגים את הראלי? רצוי כעת להתחיל להיזהר

יחזקאל ינושבסקי, אנאליסט בכיר ב-ATRADE, מתייחס לראלי האחרון בשוקי העולם ומצביע על ההתנהגות הנכונה לתקופות דומות
חזי ינושבסקי | (5)

מאז שנגידי הבנקים המרכזיים של אירופה וארה"ב הטילו את ה"בזוקות" לשווקים על מנת לעודד את המשקיעים, המדדים חזרו לעלות כאילו שהבעיות כבר מאחורינו. אני אישית העדפתי להסתכל על השווקים קצת אחרת. לפני מס' שבועות ישבתי וחשבתי לעצמי, כיצד ייתכן שהשווקים ממשיכים לעלות? ניסיתי למצוא סיבה אחת הגיונית לטירוף, אך לצערי לא מצאתי ולו סיבה אחת טובה שתצדיק את אותן עליות. משבר החוב באירופה ההולך ומחמיר, ההאטה המתמשכת בסין וההתאוששות ה"מלאכותית" של הכלכלה האמריקנית, עשויים להוביל למשבר פיננסי חמור מאין כמותו בעתיד הנראה לעין. למרות התחזית הפסימית שלי אותה אפרט בהמשך, ייתכן כי זו יכולה להיות תקופה מצוינת להרוויח כסף.

ההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה פעם שלישית ישבתי וחיפשתי את הרמה הטכנית שעלולה להוביל למהפך בשווקים הפיננסיים, לשם כך בחרתי לנתח את מדד ה-S&P500 אשר בד"כ מספק תמונה ברורה אודות מצבה הכלכלי של ארה"ב. בגרף החודשי ניתן לראות את השיא שקבע המדד, באזור 1574 נקודות, בשנת 2000, ערב פרוץ משבר הדוט-קום. המשבר הוביל לקריסה של המדד עד לרמה של 767 נקודות. מהלך הירידות נמשך כשנתיים.

אחר כך הגיעה תקופת עליות שנמשכה כ-5 שנים, מסוף שנת 2002 ועד לסוף שנת 2007 (ערב פרוץ משבר הסאב פריים) עד שהמדד קבע שיא כל הזמנים ברמה של 1586 הנקודות. המשבר הכלכלי החמור שפקד את ארה"ב בזמנו הוביל לקריסה של תעשיית הרכב האמריקנית ולהתמוטטות של עשרות בנקים ברחבי המדינה, ביניהם נמצא ליהמן ברדרס אשר הגיע למצב של חדלות פירעון לקראת סוף שנת 2008. המשבר הקשה הוביל לקריסה של המדד, עד לשפל שנקבע בחודש מארס 2009, ברמה של 665 הנקודות.

"ראלי ברננקי" המשבר הכלכלי החמור הוביל לכך שהפד הוריד את שיעור הריבית לרמה אפסית - מהלך אשר לא הצליח לעודד את הכלכלה הגדולה בעולם ואילץ את הפד להשיק את התוכנית להקלה כמותית בהיקף 700-800 מיליארד דולר בסוף חודש נובמבר 2008, איתם הוא רכש אג"ח מגובות משכנתאות (MBS). התוכנית לא הצליחה להוביל להתאוששות משמעותית בשווקים ובכל זאת, בחודש מארס 2009 התחילו המשקיעים להבין כי הפד ימשיך לעשות הכל על מנת לתמוך בשווקים.

בחודש נובמבר 2010, השיקו ברננקי וחבריו את תוכנית ההקלה הכמותית השנייה בהיקף של 600 מיליארד דולר, במטרה לתת דחיפה נוספת לשווקים. התוכנית הסתיימה באמצע שנת 2011, וגם לא הובילה לתוצאות משביעות רצון.

בסוף שנת 2011 הבין הפד שמה שנעשה עד כה לא מצליח להוציא את הכלכלה האמריקנית מהבוץ והחליט לעשות ניסיון נוסף. הפעם הוא בחר באופציה עדינה יותר ולא מיהר לשלוף עוד תוכנית רחבת היקף בדומה לאלו אשר הושקו בעבר. לאופציה הזו קראו "אופריישין טוויסט". על פי התוכנית הפד המיר אג"ח קצרות טווח לאג"ח ארוכות טווח בהיקף 400 מיליארד דולר, במטרה להוריד את שיעורי הריבית ארוכת הטווח, דבר אשר היה אמור להקל על השווקים הפיננסיים. תוכנית זו הורחבה בעוד 267 מיליארד דולר והיא צפויה להסתיים עד סוף שנת 2012.

כל הכותרות

בינתיים המשיכו השווקים לעלות, פשוט כי היה ברור לכולם שברננקי ימשיך לתמוך בשווקים, לפחות עד אחרי הבחירות לנשיאות, שתיערכנה ממש בעוד מספר שבועות. החרפת משבר החוב באירופה, ההאטה הכלכלית בסין והעובדה שהמשק האמריקני אינו מצליח לייצר יותר מ-150 אלף משרות בממוצע בחודש מתחילת השנה, ובקושי 100 אלף משרות בששת החודשים האחרונים, הולידו את תוכנית ההקלה הכמותית השלישית בשילוב הותרת הריבית על כנה בשיעור אפסי עד לשנת 2015.

במסגרת תוכנית הרכישות השלישית, התחייב הפד לרכוש אג"ח מגובות משכנתאות בהיקף של 40 מיליארד דולר בחודש, עד שמצב התעסוקה ישתפר. הפד' לא הציב תאריך סופי לתוכנית ואותת לשווקים כי הוא נחוש להחזיר את הכלכלה האמריקנית למסלול.

ניתן לראות בגרף המצורף, שהמדד מתקרב לאותה רמה "מקוללת" שהובילה למפולת בשווקים הפיננסיים מאז שנת 2000. מבחינה מספרית, נותרו לכם עוד 100 נקודות לחגוג, עד שהמדד יפגוש שוב את האזור הקריטי. להערכתי, המדד יגיע לאזור המדובר עד סוף השנה הנוכחית, אז צפוי תיקון משמעותי. אני מעריך שכל גוף פיננסי, גדול ככל שיהיה, לא ירצה להתעסק עם אותו אזור ויעדיף לממש רווחים, בטח ובטח לקראת סוף שנה, אז נוטים הגופים הפיננסיים לממש רווחים, במטרה לסיים את השנה באופן חיובי.

מבחינה פונדמנטאלית, יש את כל הסיבות בעולם לכך שהשווקים עלולים לצאת למסע ירידות משמעותי, לקראת תחילת שנת 2013. מה שמגביר עוד יותר את הסיכויים לנפילה בשווקים, היא העובדה שארה"ב מתקרבת ל"צוק פיסקאלי", של העלאת המיסים וקיצוצים בהוצאות הממשלתיות, שיגרור את ארה"ב למיתון נוסף.

לסיכום, שאלת מיליון הדולר: האם "ראלי ברננקי" הנמשך קרוב ל-4 שנים, קרוב לסיום ואחריו תגיע תקופה קשה שתימשך יותר משנה?

איני יודע מה איתכם, אבל אני באמת חושש ממה שעתיד לקרות בעוד חודשים ספורים. אם חשבתם שהרע מאחורינו, כדאי לכם להמתין ולראות כיצד יתמודד המדד עם הרמה הקריטית, שהובילה לשתי הקריסות אחרונות. עד אז תמשיכו ליהנות מהעליות ואל תפסלו את האופציה לפתיחת פוזיציות שורט, אם וכאשר התרחיש הפסימי שלי אכן יתממש.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    אזרח נאמן 04/11/2012 01:55
    הגב לתגובה זו
    אכן הערכה מדוייקת אמינה ומבוססת . אין ספק כי פריצת. רמת ההתנגדות עשויה להוביל לעליות ולשבירת שיאים חדשים אבל פריצה כרגע איננה נתמכת במצב פונדמטלי יציב , ההיפך הוא הנכון . ועל כן ברמת הסיכון / סיכוי לירידות ההערכה נוטה באופן מובהק לסיכוי לירידות ועל כן פוזיציות שורט הן הנכונות לתקופה הקרובה . Uvxy או tvix הן הההשקעות הנבונות לעת הזאת . סטופ לוס של 50 אחוז , עשוי להוביל לרווח מעל 500 אחוז בשנה הקרובה . בהצלחה . ורק בכסף שניתן ורשאים להפסיד . או בלית ברירה שיקומית אחרת לשים שם גם את הכסף האחרון .
  • 4.
    זה כל כך שקוף לכן זה מלכודת למי שיעשה שורט (ל"ת)
    לטביה 01/11/2012 13:41
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אלי 29/10/2012 00:44
    הגב לתגובה זו
    וגל ירידות של המעוף אפילו ל1000 נקודות
  • 2.
    המלך 28/10/2012 17:55
    הגב לתגובה זו
    בחיזוי האינפלציה...ועוד דבר:אם כולם אומרים שהכל ייתרסק אז מה עשינו בזה?!?..כולם בבונקר של הקרנות הכספיות,כך שאין מה למכור בכדיי שיירד!...רק שחקני המעוף יישחקו פה תפקיד.
  • 1.
    רק שבדרכ מה שהיה הוא לא מה שיהיה... (ל"ת)
    בן 28/10/2012 13:40
    הגב לתגובה זו