על הצעדים של בנק ישראל - יתרונות וחסרונות

גיל הוד, מנכ"ל פריקו השקעות מקבוצת פריקו המתמחה בניהול סיכונים והשקעות, מתייחס לצעדים האחרונים של בנק ישראל והנגיד פישר. מהן ההשפעות של אלה האחרונים על המשק הישראלי?
גיל הוד |

בנק ישראל פרסם אתמול (ב', 29.10) את החלטת הריבית החודשית, והצליח לספק מהלך משולב שהפתיע את שוק ההון והכלכלנים. הנגיד פישר החליט על הפחתה של 0.25% בגובה הריבית, לצד צעדים שיגבילו פעילות משקיעים בשוק הנדל"ן, וכן הכניס חסם כניסה משמעותי לחלק מהזוגות הצעירים שלא יוכלו לממן דירות עם הלוואות בשיעור של 75% משווי הנכס.

מדובר בעיקר בסיבה ומסובב. הבנק המרכזי מתריע מזה זמן כנגד ההתחממות הנדל"נית, הוא עשה זאת בדרכו האופיינית הכוללת אזהרות מינוריות באמצעות התקשורת ושיחות עם הבנקים מאחורי הקלעים. בנק ישראל גם המתין לממשלה, אשר פיזרה במהלך השנה לא מעט הצהרות בומבסטיות על הפשרת קרקעות באזורי ביקוש לצורך מיתון עליות המחירים בענף.

משראה ב"י כי ההצהרות הממשלתיות ריקות מתוכן וגם הבנקים שמחים למכור משכנתאות לציבור, הבין כי עליו לנקוט צעדים דרסטיים למיתון הביקושים. הבנק השתמש בכלים המעטים שיש לו על מנת להשיג אפקט מקסימלי. משכנתאות לדירות להשקעה יוגבלו ל-50% מימון בנקאי, ומשכנתאות למשפרי דיור וזוגות צעירים יוגבלו לטווח של 70%-75% מימון בנקאי.

צעדים אלו הינם משמעותיים ויפגעו בביקושים לרכישת דירות חדשות ודירות יד שנייה. אפקט שלילי נוסף של הצעדים החדשים הוא העלאת הסיכון הענפי של חברות הבנייה (הקבלנים), אשר חלקן נסחרות בבורסה בל אביב.

השפעה נוספת של הצעד עלולה לבוא לידי ביטוי בעלויות המימון של חברות הבנייה למגורים שצפויות לעלות ולהתגלגל בסופו של דבר אל הצרכנים במחירי דירות גבוהים יותר. אין לפסול מצב בו הצעד הנוכחי של בנק ישראל יגרום להקטנת היצע הדירות בטווח הארוך בשל אי כדאיות כלכלית מצד קבלנים להיכנס לפרויקטים חדשים לבנייה.

גם צמיחת המשק תיפגע חשוב הדגיש כי בדרך למטרת צינון שוק הנדל"ן, לפחות בעיני בנק ישראל, נפגע אחד המנועים המשמעותיים ביותר לאספקת צמיחה למשק - ענף הבנייה למגורים.

כל הכותרות

על פי הנתונים האחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בחודשים יוני-אוגוסט ענף הבנייה נהנה מצמיחה של 29.2% בהכנסות (בחישוב שנתי). בניכוי עונתיות רשם ענף זה צמיחה רבעונית של 7.6%. אין ספק שלהחלטת הממשלה להעלות את המע"מ יש חלק ניכר בכך, אך הקדמת תשלומים עבור קבלנים היא כמו אוויר לנשימה, היות והיא מקטינה את מסגרות האשראי שהם צורכים מהמגזר הבנקאי.

כעת, עם החלטת בנק ישראל צפויה האטה בקצב הצמיחה של הענף. את ההשפעה הזו מנסה בנק ישראל למתן דרך הורדת הריבית שמטרתה לסייע ליצואנים.

המשק הישראלי נמצא בהאטה חריפה כשאת הביטוי לכך קיבלנו בין היתר במדד המחירים האחרון שפורסם - מדד ספטמבר, אשר נותר ללא שינוי - זאת כאשר היה אמור לבטא עלייה של 1% בשיעור המע"מ. ההגבלה האוטומטית של הוצאות הממשלה בעקבות "תקציב הבחירות" וההאטה הגלובלית משלימים את התמונה. היעדר הלחצים האינפלציוניים במשק מחייב לספק לכלכלה מעט חמצן בדמותה של הפחתת ריבית. יש לשים לב הפכה לריבית ריאלית שלילית (בתחזית אינפלציה שנתית של 2.4%).

הכלכלה המאטה לצד הצורך לצנן את הנדל"ן הכניסו את בנק ישראל למלכוד ותרמו להחלטות. בנק ישראל נותר המבוגר האחראי של המשק בישראל, אך הכלים העומדים לרשותו ועוצמתם הולכים ופוחתים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה