המשימות של אובמה לקדנציה השניה, וכדאי שימהר...

יחזקאל ינושבסקי, אנליסט בכיר ב-ATRADE, מתייחס למשימות והאתגרים הצפויים לנשיא הנבחר, אובמה, להמשך הצמיחה ומניעת ההאטה והמשבר
יחזקאל ינושבסקי |

אחד המאבקים הפוליטיים הצמודים ביותר שידעה ארה"ב, הסתיים בניצחונו של הנשיא אובמה. האזרח האמריקני בחר לתת אמון לאיש אשר הצליח להחזיר את הכלכלה האמריקנית למסלול ההתאוששות. לצערו של הנשיא הנבחר פעם נוספת, לא נותר זמן לחגיגות, היות והכלכלה הגדולה בעולם ניצבת בפני אתגרים קשים ביותר אשר עלולים לדרדר אותה חזרה למיתון. במאמר זה אנסה לפרט את האתגרים הצפויים וכיצד הם עשויים להשפיע על השווקים הפיננסים.

ראשית, הבה ניזכר כיצד הגיבו השווקים כאשר אובמה נבחר בפעם הראשונה בסוף שנת 2008. הנשיא נכנס לתפקיד בתקופה הכי גרועה שידעה ארה"ב בעשורים האחרונים. המשבר הכלכלי שבא בעקבות משבר הסאב פריים, גרר את הכלכלה הגדולה בעולם למיתון ולסגירתן של מספר חברות אמריקניות גדולות. אובמה עלה לשלטון תחת הסיסמא "Yes we can" הידועה, והבטיח לבצע רפורמות ושינויים דרסטיים שיחזירו את כלכלת ארה"ב לימי הזוהר שלה.

במהלך כהונתו של הנשיא, שיעור האבטלה חצה את רף ה-10% ולפני כחודש שיעור האבטלה המשיך ירד ל-7.8%. יחד עם הנשיא פעל גם יו"ר הפד ברננקי אשר אישר במהלך השנים האחרונות מספר מהלכים שיעזרו לתמוך בכלכלה האמריקנית, ביניהם השקת תוכניות התמריצים השונות, בהיקף של כמה מאות מיליארדי דולרים.

מיד אחרי הבחירות, הדולר האמריקני נחלש בצורה משמעותית. צמד האירו - דולר פתח בראלי מאזור השפל שנקבע ב-1.2389 ועד לשיא שנקבע באמצע חודש דצמבר 2008 באזור 1.4719. ירידות השערים שבאו בתחילת 2009 החזירו את המשקיעים אל הדולר האמריקני ומהלך התחזקות של יותר מ-2000 פיפס יצא לדרך. המהלך נמשך קרוב לשלושה חודשים, אחריו הגיע גל עליות נוסף בצמד, שנמשך עד אזור השיא ב-1.5143, מהלך אשר נמשך קרוב ל-6 חודשים.

בסיכום ארבע השנים הראשונות של אובמה ניתן לראות, כי הדולר נע בתנודתיות רבה בין 1.5143 לשפל שנקבע באזור 1.1876. בתום הקדנציה הראשונה של הנשיא, הצמד סגר סביב רמות הפתיחה מלפני 4 שנים (1.2823). הדולר נע בעיקר לפי הסנטימנט השורר בשווקים - כאשר השווקים יורדים הדולר נוטה להתחזק, היות והמשקיעים מעדיפים את הדולר המהווה נכס מקלט מספר אחד בעולם עד כה. כאשר השווקים עולים, המשקיעים מעדיפים לנטוש את הדולר לטובת נכסים המניבים תשואות גבוהות יותר.

אם מסתכלים על שוק המניות, ניתן לראות כי בקדנציה הראשונה של אובמה השווקים הפיננסיים הצליחו להתאושש בצורה משמעותית. בחרנו לדוגמא את מדד ה-S&P500 אשר המשיך לצלול עד חודש מארס 2009, אז נקבע השפל ב-665 הנקודות. מאותו חודש נכנס המדד לראלי חסר תקדים, שהצליח למחוק כמעט את כל ההפסדים שנגרמו כתוצאה ממשבר הסאב פריים. השיא שקבע המדד בתקופת כהונתו הראשונה של הנשיא עומד על 1474 נקודות.

כל הכותרות

הקדנציה הנוכחית של הנשיא בניגוד לקדנציה הראשונה, בה הכלכלה האמריקנית הייתה במצב גרוע מאין כמותו, הפעם הנשיא נכנס לקדנציה שנייה בעיצומו של תהליך התאוששות הנמשך מספר חודשים. מהלכים שננקטו ע"י הפד' הצליחו לתת דחיפה משמעותית למשק האמריקני, והדבר היותר חשוב - הם הצליחו להחזיר את אמון המשקיעים שנשחק לאורך השנים.

המשימה הראשונה של הנשיא הינה אחת הגורליות ביותר שעמדו בפניו מאז כניסתו לתפקיד - מניעת מצב נפילה לצוק פיסקאלי. מה זה למעשה 'צוק פיסקאלי'? שילוב ביטולים של הקלות מס שניתנו בתקופת כהונתו של הנשיא בוש וקיצוצים משמעותיים בתקציב המדינה, אשר להם התחייבו אובמה ומפלגתו בשנת 2011 מול הרפובליקנים. כל זאת על מנת לצמצם את הגרעון התופח של הכלכלה הגדולה בעולם. אם הצדדים לא יצליחו לדון יחד על מנת לנסות למצוא פיתרון, הכלכלה האמריקנית תגלוש לתהום.

עצם העובדה שבית הנבחרים בשליטה רפובליקנית הופכת את המשימה עבור הנשיא לקשה במיוחד. עיקר המחלוקת בין המפלגות הינה סביב סוגיית העלאת המס לבעלי הכנסות שעולות על 250 אלף דולר בשנה. הנשיא לא מוכן לקבל כל פשרה שלא תכלול העלאת מס לעשירים, ואילו הרפובליקנים מתנגדים למהלך, היות שלדעתם הוא צפוי לפגוע בכלכלה האמריקנית. בימים הקרובים יפגשו הצדדים על מנת לנסות למצוא פתרון לאחת הבעיות המורכבות ביותר אשר עשויה לקבוע את גורלה של הכלכלה האמריקנית.

המשימה הבאה של הנשיא - לדאוג להמשך ההתאוששות של הכלכלה בארה"ב. הנשיא חייב להילחם בשיעור האבטלה הגבוה יחסית. הוא ינסה להוריד את שיעור האבטלה מתחת ל-7% במהלך 2013. עם ברננקי לצידו, בהחלט יתכן שנראה את המשך ההתאוששות של הכלכלה הגדולה בעולם.

איפה כדאי לשים את כספנו? את התשובה לשאלה זו נוכל לקבל אחרי שנדע מה קורה בנושא הצוק הפיסקאלי. המשקיעים המבולבלים מתחילים להבין שאנו ניצבים בפני תקופה לא פשוטה ומעדיפים לנתב את כספם לכיוון הזהב, אשר הצליח להתחזק באופן משמעותי לאחרונה למרות התחזקותו של הדולר בעולם. אנו מאמינים שהנשיא אובמה יצליח למצוא דרך ליישב את המחלוקת בין המפלגות ולבסוף יצליח למנוע מצב של נפילה לתהום. אם ארה"ב תעבור משוכה זו, נוכל לצפות לעליות בשווקים ולהתחזקותו של הדולר, בעיקר מול הין והאירו.

באשר לעתידו של האירו - הרי שהוא יישאר לוט בערפל עד שיימצא פתרון קונקרטי למשבר החוב באירופה. בחודשיים הקרובים כדאי להשקיע בזהב היות והמשקיעים ימשיכו להעדיף אותו על פני נכסי מקלט אחרים. בתחילת השנה הכל עשוי להשתנות, בהתאם להתפתחויות בארה"ב.

מה באשר לדולר? צמד הדולר - ין עשוי להיות מאוד שימושי בחודשים הקרובים. בטווח הקצר - ביניים, אנו מעריכים כי הדינאמיקה הידועה תימשך, כלומר - ירידות בשווקים יחזקו את הדולר ועליות יחלישו אותו. כאשר יפורסמו נתוני מאקרו טובים, נעדיף לרכוש את הדולר מול הין היפני ולהפך, כאשר הנתונים יאכזבו נעדיף את הין על פני הדולר.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה