אותה בעיה, פתרונות שונים - עול החוב בעולם המערבי
העולם המערבי קורע תחת נטל החובות שלו. הנושא הכלכלי הופך ליותר ויותר משמעותי בחיי האזרחים במדינות השונות. למרות שהבעיות דומות ומקורן באותה הצרה (רמת מינוף גבוהה, בעיקר בנדל"ן וקריסת שווי הנדל"ן בכל העולם המערבי), כל מדינה מאמצת כגרע מודל שונה לפתרון הבעיה.
בגדול, ישנן שלוש דרכים לטפל בחוב שיוצא משליטה. הראשונה, הגדלת ההכנסות. השנייה, הקטנת ההוצאות, והשלישית, אותה מכירים כולנו מחיי היום-יום, להגדיל את מסגרת האוברדראפט. הדרך השלישית לא באמת פותרת את בעיית החוב אך "קונה זמן" לביצוע אחת מן האפשרויות לעיל או שתיהן גם יחד.
בארה"ב הנשיא אובמה "נלחם" כרגע בחוב בשתי חזיתות: הראשונה ה"צוק הפיסקלי". הפתרון המוצע כרגע, להגדיל את תקרת החוב של ארה"ב. כלומר לטפל במחסור בכסף ע"י הגדלת האוברדרפט. אמנם הגדלת התקרה (פעם שנייה תחת שלטונו של אובמה) פותרות את הבעיה המיידית, אך איננה נותנת מענה לשורש הבעיה. מבחינות מסוימות זה לתת אקמול לאדם שכרתו לו יד.
החזית השנייה מנסה לטפל בצד ההכנסות, באמצעות הגדלת נטל המס בדגש על העשירים. בארה"ב ארץ החלומות בה הכסף מדבר בצורה טובה יותר מכל מקום אחר בעולם, העלאת מס על עשירים היא משימה לא פשוטה בכלל, במיוחד לאור העובדה כי הרוב בקונגרס שמור לרפובליקנים. יותר מכך, מעבר לתרומה המורלית / פופוליסטית של המהלך, לא ברור כמה כסף באמת יצליח משרד האוצר האמריקני לגבות מהעשירים, שכן לאחרונים יש סוללת רואי חשבון על ה-pay-roll שימצאו עבורם מקלטי מס יצירתיים.
לדעתי, אירופה מרכזת מאמצים, נכון לעת הזאת, בשתי חזיתות. הראשונה, תמיכה כלכלית במדינות הקורסות (PIIGS). אירופה תומכת כלכלית באמצעות הזרמת כספים ישירה (קרן הצלה) ועקיפה (מוסדות אירופים רוכשים של ממשלות ספרד, איטליה וכו' בהנפקות) אך במקביל דורשת מהמדינות הקורסות משמעת פיסקלית חמורה על גבול הצנע - ולא בטוח שכל מדינה ממדינות ה-PIIGS מסוגלת לעמוד באותם תנאים. הצנע הכפוי הופך את ההסתברות לחזרה לפסים של צמיחה במדינות המדוברות, כתוצאה מתהליכי פנים, לכמעט בלתי אפשרית. בצורה זו, אירופה מנסה לטפל בצד ההוצאות שלה.
החזית השנייה של אירופה, הינה חזית "חדשה" יחסית: "הכרזת מלחמה" על התחמקויות ממס של חברות, בין אם במישרין ובין אם באמצעות תכנוני מס. על פי הערכות של כלכלנים אירופים, חברות מתחמקות מתשלומי מס בהיקף שנתי של כ-60 מיליארד אירו, מרביתן הן חברות הפועלות בכמה מדינות ברחבי היבשת ומנצלות פירצות בחוקי המס ביבשת על מנת להתחמק מתשלומי מס.
לשם כך, אירופה צריכה להמליץ על תקנות מס אחידות בתוך היבשת שידאגו לגביית המס. המלצות אלו צפויות להתגבש עד ה-5 בדצמבר ויוגשו לאישור שרי האוצר של האיחוד האירופי כבר השנה. נכון לעכשיו, המאבק של אירופה במשבר החוב נראה נכון ונחוש יותר מאשר זה של ארה"ב. ברם, מצבה של אירופה קשה יותר. מבחינתנו, יש לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות ביבשת אירופה על מנת לא לפספס התאוששות בשווקים ברחבי אירופה.
אצלנו בארץ ה"מאבק" הינו בעיקר בהגדלת הכנסות המדינה (חוק הרווחים הכלואים, וועדת ששינסקי, עליית המע"מ, המאבק בחברות ארנק וכו') והידוק מסוים של המשמעת הפיסקלית. כמובן, שבישראל בה הסביבה הביטחונית-מדינית איננה יציבה קשה לשמור על משמעת פיסקלית כפי שאנו עדים לאור "עמוד ענן".
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.ויש הדרך של מדינת ושינגטון - להפך סמים קלים לחקיים!קררה 20/11/2012 16:15הגב לתגובה זו1 0המסוי עליהם אמור להניב כסף רב! כסף זה גם נגרע מהכלכלה השחורה ועולם הפשע, כך שהרוח הוא מעבר לסכום עצמו..סגור
-
1.המשלות יפתרו את בעיה בדרך רביעיתקריין חדשות 20/11/2012 12:17הגב לתגובה זו0 0הדפסת כסף לכיסוי החוב כי הן פשוט יכולותסגור
-
לא מדוייקדן הלמן 20/11/2012 17:02הגב לתגובה זו0 0הממשלה היחידה שיכולה להדפיס כסף זו ארה"ב והיא נזהרת מזה (למעט מה שברננקי עושה כבר תקופה ארוכה). אף מדינה באיחוד האירופאי לא יכולה להדפיס כסף ולכן הן בבעיהסגור