בהנפקות אג"ח - האם עדיין יש מצב לרווח "בטוח"?

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל להבה ניהול תיקי השקעות, מתייחס להשקעה בהנפקות אגרות חוב קונצרניות. הדרכים להשקעה והכדאיות של המשקיע הפרטי
מיכה צ'רניאק | (21)

הטור משבוע שעבר ניסה להעביר מסר פשוט לקוראים - משקיע המעדיף להישאר בהשקעות בעלות סיכון נמוך, כלומר אג"ח ממשלתיות, פיקדונות ו/או אג"ח קונצרניות בדירוג גבוה כגון אג"ח בנקים, מוטב לו שיפנים היטב כי הסביבה בה הוא נמצא השתנתה מאוד ביחס לשנים האחרונות. לא עוד תשואות גבוהות המושגות בקלות רבה - מעתה והלאה מדובר בהשקעות אשר מסוגלות להניב, במקרה הטוב, כ-3% נטו בשנה. זו הסיבה שמשקיע המעוניין בתשואות אליהן התרגל בשנים האחרונות, קרי כ-6% בשנה, צריך לגוון את ההשקעות בתיק לכיוון אפיקי המניות ואג"ח קונצרניות בדירוג בינוני. בשנים האחרונות, אחת הבחירות הפופולריות בקרב המשקיעים היא להיחשף לשוק האג"ח הקונצרני הייתה באמצעות השתתפות בהנפקות אג"ח. ההיגיון העומד אחרי השימוש בהנפקה, על מנת לגוון את תיק ההשקעות, הוא פשוט - כאשר חברה מעוניינת לגייס אג"ח, היא עושה זאת באמצעות הרחבה של סדרה קיימת ו/או הנפקה של סדרה חדשה. על מנת למשוך משקיעים להנפקה חייבת להיעשות הנחה ביחס למחירים בשוק, לכן משקיע המזמין בהנפקה צפוי להשקיע באג"ח אשר ככל הנראה נושאת תשואה הגבוהה ביחס למקובל כרגע בשוק. העובדה שציינתי כמובן לא נעלמה מעיניי המשקיעים וכך הפכה ההשתתפות בהנפקות לאמצעי מקובל וחביב על המשקיעים בשנים עברו.

השינויים בחקיקה בתחום ההנפקות והפרצות הרבות בחקיקה, אפשרו למשקיעים פרטיים בעלי עושר פיננסי וגופים בעלי אופי פעילות ספקולטיבי הפועלים כמשקיעים לטווח זמן קצר ביותר, להיכלל במסגרת הגופים המוסדיים אשר זכאים להנחה במחיר ההנפקה. מדובר בהנחה, כאמור, ביחס למחיר בו רוכשים את ההנפקה המשקיעים הפרטיים הרגילים מקרב הציבור.

הנחה זו מכונה "עמלת התחייבות מוקדמת" והשיעור שלה בממוצע כיום נע סביב 0.5% בהנפקות אג"ח. האפליה הנ"ל בין משקיע פרטי ו"מסווג" הזכאי לעמלת התחייבות מוקדמת, יצרה עיוות אשר יוצר מצב בו לא משתלם למשקיע פרטי להזמין בהנפקה בשלב הציבורי, אלא עדיף לו להמתין לתחילת המסחר באג"ח לאחר ההנפקה ורק אז לבצע רכישה של האג"ח. להלן טבלה המרכזת רשימה של אגרות חוב אשר הונפקו במהלך חודש דצמבר.

כפי שניתן לראות, ההנפקות, להוציא זו של האג"ח של ביטוח ישיר אגח י, הסבו הפסדים למזמינים מהציבור. משקיע שהעדיף להמתין כשבוע- שבועיים ורק אז רכש את האג"ח חסך לעצמו בממוצע 0.4%-0.5% - חלק מהותי מאותה עמלת התחייבות מוקדמת שהוזכרה קודם. חשוב לי להדגיש, כי מדובר בלחץ מכירות שהינו טכני מעיקרו. מבדיקות שביצעתי לגבי פרופיל המזמינים בהנפקות, מתברר כי לפחות 50% מבין המזמינים בהנפקה הינם משקיעים אשר באו "לעשות סיבוב " על ההנפקה, כלומר ליהנות מהעמלה למשקיעים מסווגים ולמכור במהירות. זו הסיבה ללחץ המכירות המאסיבי במהלך המסחר בימים הראשונים לאחר ההנפקה.

יש לציין, כי מדובר דווקא בהזדמנות למשקיע הפרטי, כיוון שמדובר באגרות חוב בדירוגים בינוניים ומעלה, אשר כתוצאה מההנפקה המתבצעת בהנחה ביחס לתשואות המקובלות בשוק, ובהתחשב בהפסד הראשוני בהנפקה, מתקבלות אגרות חוב הנסחרות במחירים הנמוכים לעומת הממוצע בשוק. לכן לאחר שלחץ המכירות הראשוני דועך, נשארים עם אגרות חוב אשר עשוית להניב רווחי הון בטווח זמן של כחודשיים-שלושה קדימה.

הטבלה הבאה תמחיש את כוונתי: *הערות ההשוואה לתשואת השוק נעשתה על ידי השוואה לסדרות אחרות שהנפיקה החברה ו/או השוואה לאג"ח בדירוג דומה בעלת מח"מ דומה ובעלת מרכיבי סיכון דומים.

1. אשטרום נכ אגח 8 - לחברת אשטרום נכ אגח 7 אשר המח"מ שלה קצר יותר ועומד על 4.1 שנים. האג"ח נסחרת בתשואה לפדיון ברוטו של 3.2%. אלוני חץ אגח ח המדורגת דרגה אחת גבוה יותר, נסחרת בתשואה של 3.2% כאשר מח"מ האג"ח 5.9 שנים. 2. אספן גרופ אגח ה - חברות העוסקות בתחום הנדל"ן המניב כמו אשדר ודרבן (המדורגות בדירוג זהה לזה של אספן גרופ) נסחרות בתשואות הבאות: אשדר אגח ג תשואה 5.1% מח"מ 4 שנים, דרבן אגח ד תשואה 6.25% מח"מ 4.3 שנים. 3. גזית גלוב אגח יא - גזית גלוב אגח ד נסחרת בתשואה 3.4% כשמח"מ האג"ח 6.2 שנים. אמות אגח ב נסחרת בתשואה של 3.3% מח"מ 7 שנים. 4. בינל הנפק התח כא - לבנק הבינלאומי סדרת אג"ח בינל הנפק התח כ הנסחרת בתשואה של 1.66%, מח"מ 5.5 שנים. אג"ח ט של בנק אגוד מדורגת בדרגה אחת נמוך יותר ונסחרת בתשואה של 1.95% ומח"מ 6.6 שנים, אג"ח ז של דקסיה ישראל המדורגת בדירוג זהה לאג"ח כא נסחרת בתשואה 1.65% כשמח"מ האג"ח 5.6 שנים. 5. מבני תעש אגח יד - לחברת מבני תעשיה סדרת אג"ח מבני תעש אגח ט הנסחרת בתשואה 5.5% מח"מ 3.7 שנים. אג"ח ג של אשדר כאמור נסחרת בתשואה של 5.1% מח"מ 4 שנים, כאשר האג"ח מדורגת דרגה אחת מתחת לדירוג של מבני תעשיה יד.

לסיכום, הטור נכתב על מנת להעביר שתי נקודות: מצד אחד ההשתתפות כיום למשקיע פרטי בהנפקות אג"ח אינה משתלמת, עקב ריבוי הספקולנטים מקרב המשתתפים הנהנים מהטבה במחיר ביחס לציבור הרחב. השתתפות בהנפקה למשקיע פרטי, כיום, משמעותה סיכוי גבוה להפסד בטווח הזמן הקצר.

מצד שני אותן הסיבות הגורמות להפסד בטווח הקצר יוצרות מצב בו אגרות החוב נסחרות במחירים הנמוכים ממחירי השוק, ובכך מהוות הזדמנות למשקיע לטווח זמן הארוך יותר מאשר מספר השבועות הראשונים שלאחר ההנפקה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(21):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 14.
    דניאלה 29/12/2012 20:40
    הגב לתגובה זו
    שבוע טוב, מישהו יכול לחוות דיעה? האם כדאי להכנס בהנפקה השבוע ? מה דעתכם ? תודה רב ושבוע טוב, דניאלה
  • 13.
    דניאלה 29/12/2012 18:23
    הגב לתגובה זו
    היי מיכה, השבוע צפויה הנפקה של חברת סאמיט. האם כדאי לקחת חלק בהנפקה? דניאלה
  • אלון 30/12/2012 13:54
    הגב לתגובה זו
    מצד אחד הם נותנים בטוחות גבוהות לכאורה, מצד שני עיקר הבטוחה היא חוב שניוני של החברה שהם קנו מהבנק שהלווה להם ב -90 מליון אירו במקום 120 מליון חוב מקורי. דבר שיכול להצביע על כך שמצב החוב עוד יותר גרוע מהתספורת של ה - 25% שהבנק המלווה "שמח" לקבל. הנ"ל אינו המלצה.
  • 12.
    תברחו 29/12/2012 09:58
    הגב לתגובה זו
    הריבית הנמוכה, מחיר הנדלן הגבוהים והפחד מהשקעה במניות ברמות המחיר האלה מביאים לניפוח של כל האגחים הקונצרניים שנסחרים בתשואות מגוחכות שלא מצדיקות את הסיכון אפילו קצת וזה נכון בעיקר לאגח מדורגות מכל הקבוצות (מוסדיים בורחים מאגח לא מדורגות בגלל חודק) כשהבועה תתנפץ וזה יהיה בקרוב לדעתי (שנה שנתיים) יהיו ירידות של עשרות אחוזים והתאמה של התשואות לסיכון שמגולם באגח
  • 11.
    משקיע 28/12/2012 14:49
    הגב לתגובה זו
    1)האם הקנייה של אגרות חוב אלו לא טומנת סיכון גבוה כיום - בגלל העליות החדות שהיו החודשים האחרונים באגרות המדרגות טוב? 2)נגזרת מהראשונה- האם יד עוד בשר באגרות החוב הטובות ? מדבר כללי אל לדוגמה אגח רחוק של דלק וחברה לישראל שהגיע לתשואות של 4% ומטה עם מחמ ארוך מאוד תודה
  • מיכה צ'רניאק 29/12/2012 10:57
    הגב לתגובה זו
    צילמו אותי בהפתעה לראיון מצולם מביזפורטל שעוסק מעט בנושא. אני מאמין שהוא אמור להתפרסם בימים הקרובים. בגדול אין הרבה בשר באג"ח בדירוג מעל A . לכן ההנפקות או אג"ח לאחר הנפקות זו אפשרות או כפי שציינתי בראיון אג"ח בדירוג בינוני (סביב A מינוס) ובמח"מ לא ארוך של כשנתיים ואולי פחות אפילו מאפשר
  • 10.
    מוישה אופניק 28/12/2012 12:36
    הגב לתגובה זו
    איזו סדרת אגח של הדמיה עדיפה לדעתך בעקבות ההתפתחויות האחרונות בחברה? תודה
  • מיכה צ'רניאק 29/12/2012 10:55
    הגב לתגובה זו
    אם באמת יהיה צורך בהסדר באלביט הדמיה מניסיון העבר של חברות שנכנסו להסדר יותר נבון להמתין כי במצב כזה הכול לוקח הרבה זמן.
  • dork 28/12/2012 18:55
    הגב לתגובה זו
    ממליץ על ד', אם התשלום הקרוב יבוצע ב- 1.4 אז יתקבלו בחזרה כמעט 20 אג'. היתרה - 33 אג' על 7/8 מהחוב (אחרי החזר של שמינית מהקרן), תעמיד אותך במצב יחסית מצוין אם יהיה הסדר. דעתי בלבד.
  • 9.
    איציק 27/12/2012 22:53
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום ראיתי שרשות ניירות ערך מתערבת ודוחה את ההסדר בקמן האם זה סוף להסדר המוצע או שעוד יש תקוה להחזיר משהוא מהאגח הזה?
  • 8.
    טל 27/12/2012 21:51
    הגב לתגובה זו
    מיכה, האם אתם בלהבה מתכוונים להענות להחלפה? האם כדאית טכנית בנתונים נכון להיום? תודה
  • 7.
    דודו 27/12/2012 16:16
    הגב לתגובה זו
    מיכה תעשה לי ילד
  • 6.
    אם הריבית בישראל תמשיך לרדת (ל"ת)
    שרון 27/12/2012 15:03
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    יחיאל 27/12/2012 14:58
    הגב לתגובה זו
    על עסקת סבן. עד לכתבה, תוכל לעדכן בכמה מילים לגבי הסדר המסתמן בסאני. בתודה מראש.
  • מיכה צ'רניאק 29/12/2012 10:54
    הגב לתגובה זו
    כאמור לאחר חתימה על ההסכם עם סבן כשכרגע עושה רושם שהוא ייחתם לפני המועד המשוער כי נותר רק אישור טכני של משרד התקשורת לעסקה על מנת שיתקיימו כול התנאים אכתוב בנושא. לגבי סאני אין כרגע מתווה הסדר מסתמן כשהסיבה בעיקרית היא חוסר הסכמות בין שלושת המחזיקים העיקריים באג"ח על מתווה אפשרי. אני מקווה שבמהלך החודש הקרוב נוכל להגיע להסכמות בינינו כי זה מצב אבסורדי שבעלי האג"ח אינם מצליחים להסכים מצד אחד ומצד שני אין נכונות גם למכור את האג"ח לצד אחר.
  • 4.
    רועי 27/12/2012 12:59
    הגב לתגובה זו
    כמעט בכל פעם אני מסיים טור שלך עם יותר ידע והבנה על התחום מאשר בתחילת הטור. תודה!!! (אגב, גם אני הפסדתי בעבר כמה לירות לא מבוטלות על אחת ההמלצות שלך - אבל: א. בשכלול המלא הרווחתי על בסיס הטורים שלך יותר ממה שהפסדתי (אם כי רווח סולידי, לא השפרצתי כסף מהאוזנים...) ב. האחריות על הרווח וההפסד היא רק שלי ג. בדקתי וקראתי את הדוח הכספי וניסיתי להבין את החברה לפני שרצתי לקנות ד. מי שקורא טור ורץ לקנות ואח"כ מאשים אותך - פתטי)
  • 3.
    ואו, איזה טור משעמם נהיה לך מיכה...הרגולציה הרגה אותו! (ל"ת)
    עמית 27/12/2012 12:23
    הגב לתגובה זו
  • Gabiperman 27/12/2012 16:17
    הגב לתגובה זו
    למרות שאני מאוד אוהב ומעריך את מיכה אני חייב להסכים מאז שאין יכולת לענות לשאלות הטור הרבה יותר משעמם
  • 2.
    אלדד 27/12/2012 12:00
    הגב לתגובה זו
    מיכה שלום.תודה על הטור .סדרות אלו , לאחר תשלום שליש קרן, למעשה מכוסות לגמרי בבטחונות של מניות פרטנר. איזה סיכון נותר כאן ,מלבד צניחה חדה במחיר מניית פרטנר? כי התשואות עדיין גבוהות...האם יש סיכונים נוספים? תתודה רבה
  • מיכה צ'רניאק 29/12/2012 10:53
    הגב לתגובה זו
    כול מה שציינת נכון. חשוב להדגיש כי התשואה שאתה רואה היא תשואה שנתית אבל סדרות ב,ג הן בעלות מח"מ קצר משנה ולכן התשואה בפועל היא הדיסקאונט בו נסחרת האג"ח ביחס לפארי ובתוספת הריבית שתקבל בממוצע על פני כ 9 חודשים. כלומר התשואה האמיתית ברוטו נמוכה מ 10%.
  • 1.
    מחכה לטור שלך ונהנה כל פעם מחדש,תודה (ל"ת)
    משקיע פרטי 27/12/2012 11:56
    הגב לתגובה זו