התאמת תיק ההשקעות למציאות חדשה

מיכה צ'רניאק, מנכ"ל להנה ייעוץ ניהול השקעות
 | 

הטורים האחרונים שלי עסקו בניסיון להדגיש את הבעייתיות מולה אמורים לעמוד בשנת 2013 משקיעים המגדירים את עצמם כ"משקיעים סולידיים". משקיעים אלו נהנו בשנים האחרונות מרווחי הון גדולים, כתוצאה מירידת תשואות מתמשכת בשוק האג"ח הממשלתי והקונצרני בדירוג גבוה מאוד (בעיקר בנקים) .
מבחינתי, הדרך להתמודד בצורה הטובה ביותר עם המציאות הנוכחית בשוק ההון היא בראש ובראשונה להבין ולהפנים כי אנו נמצאים בפני מציאות חדשה זו (ביל גרוס נסח זאת היטב כאשר הוא הגדיר כ-הנורמאלי החדש, את המציאות בה יש להתרגל לתשואות אפסיות).

אומר זאת בפשטות - אנו נמצאים במציאות חדשה בה התשואות הינן נמוכות מאוד בכול האפיקים הסולידיים "הבטוחים", ובכדי להשיג מעבר לשמירה על הערך הריאלי של הכסף, למי שמעוניין ובכך ולמי שיש את הסבלנות והסובלנות, משקיע כזה יאלץ לנקוט באסטרטגיות השקעה אחרות מאלו בהן השתמש עד כה בשנים האחרונות.

אנסה לסקור חלק מהאפשרויות כפי שאני רואה אותן, העומדות בפני המשקיע "המציאותי"

1.הגדלת הרכיב המנייתי
סיומה של שנת 2012 , תופסת את המשקיעים בשוק המקומי עם שיעור חשיפה למניות כשהוא נמצא ברמות נמוכות, סביב- 20%. למרות העליות בשנת 2012 באפיק המנייתי (במיוחד בעולם ופחות בשוק הישראלי) נראה שסך החשיפה לשוק המניות בשנה האחרונה פחתה. שוק המניות נראה על פניו זול יחסית, המכפיל הנוכחי בשוק המקומי הינו 10.2%, ובהשוואה לאפיקי ההשקעה חסרי הסיכון נראה שנכון להגדיל את ההשקעה באפיק זה בעיקר באמצעות רכישת מדדים. רכישת מדדים על שוק המניות הינה אסטרטגיה המתאימה במיוחד למשקיעים שאין להם את הכלים הדרושים לבדיקה פרטנית של מניות או שפשוט אינם מעוניינים להשקיע את הזמן הדרוש לכך.

2.הקטנת החשיפה בתיק לאג"ח ממשלתי ארוך /אג"ח בדירוג גבוה למח"מ ארוך
המלצה זו עשויה להישמע מעט מפתיעה, במיוחד למשקיעים אשר התרגלו לשבת על השקעות אלו ואשר מאמינים שמה שהיה הוא שיהיה. אבל משקיע סולידי השונא תנודות חריפות, יעשה נכון אם יתרחק מאג"ח ממשלתי או אג"ח בדירוג גבוה(מעל A+) במיוחד אלו שהמח"מ שלהם עולה על 5 שנים. ההשקעה באג"ח אלו כמעט ואיננה מניבה תשואה ריאלית חיובית נטו, למען הדיוק מה שניתן לקבל כיום זה תשואה של 0.5% ברוטו בשנה באג"ח ממשלתי מסוג או מינוס 0.5% נטו בשנה, ובאג"ח קונצרני של בנקים כ-1.5% ברוטו בשנה או כ-0.5% נטו בשנה.
חשוב להבין כי ישנו סיכון לא מבוטל בהשקעות אלו. כל שינוי באווירה העולמית שמשמעותה יציאה ממצב של משבר המאפיין את האווירה בשווקים כיום, יוביל לירידות מחירים משמעותיות באפיק זה. ירידות אפשריות אלו עלולות להיות כרוכות בתנודות חריפות במחירים אשר יעקרו את המונח "סולידי" המוצמד לאפיק השקעה זה. למשקיע הסולידי החרד מתנודות עדיף כיום לחפש בבנקים השונים, פיקדון השקעה צמוד מדד או תוכנית חיסכון צמודה לשנתיים. המשקיע אומנם לא יקבל על פיקדונות אלו תשואה ריאלית משמעותית, אם בכלל, אך התשואה שיקבל תהיה טובה לפחות כמו זו המתקבלת בהשקעות אשר הזכרתי קודם, והחשוב ביותר- הוא לא יהיה חשוף לתנודות חזקות, אפשריות, במחירי האג"ח.

3.הגדלת האחזקה באג"ח קונצרני בדירוג בינוני

2011-2012 היו מהשנתיים הקשות ביותר בשוק האג"ח הקונצרני בדירוג בינוני ונמוך. הסיבה לכך בראש ובראשונה הוא האמון שהתנפץ בחברות שבבעלות הטייקונים בפרט ובכול שוק האג"ח הקונצרני בכלל. בעלי חברות רבים מידי, ובדרך מכוערת, השתמטו מתשלום החובות של החברות אשר בבעלותם בשנתיים האחרונות. באופן אישי לא פעם מצאתי את עצמי "מברך" זה או אחר. לא פעם ניסיתי להביע את מה שאני חושב על בעלי החברות הללו. אפשר להמשיך להתעצבן ולהכביר מילים על אותן חברות אשר הגיעו להסדרים קשים עם בעלי האג"ח או אשר פשוט התפרקו, אבל אני בוחר להסתכל על חצי הכוס המלאה. על אותן חברות אשר המשיכו, למרות משבר פיננסי עולמי חסר התקדים, לתפקד, לשלם, ולהתנהל בחוכמה וביושר אל מול הסערה העולמית. רבות מהחברות הללו, שהצליחו במאמץ רב לצלוח את השנים האחרונות, סוחבות איתן צלקות של הורדות דירוג, חלש יותר, וצורך לממש נכסים או למחזר חוב בשנים הקרובות.

הנחת העבודה שלי היא שיש חברות, לא מעטות, אשר הצליחו לצלוח את המשבר, ולמרות שדירוג האג"ח שלהן ירד לדירוג נמוך יותר, ולעיתים הן אף איבדו את דירוג ההשקעה, המחירים שבהן נסחרות אג"ח אלו הינם מחירים נוחים להשקעה כחלק מתיק השקעות מגוון ומפוזר היטב, כל עוד המשקיעים יודעים לברור את המוץ מהתבן, ניתן להרכיב, מאפיק השקעה זה, תיק השקעות מפוזר היטב עם תשואות אטרקטיביות למדי (במיוחד ביחס לאלטרנטיבות) כחלק מתיק ההשקעות הכולל.

חלק מהמשקיעים אולי מאמינים כי הם ימצאו את החשיפה האופטימלית לאפיק זה באמצעות השקעה במדד התל - בונד אג"ח יתר. זהו מדד חדש, המכיל אג"ח בדירוגים מעט נמוכים יותר ממדדי התל-בונד הישנים, אבל די בהתבוננות שטחית במדד זה, על מנת להבחין כי התשואה בו הינה נמוכה למדי- 2.44% למח"מ של 4.1 שנים. בחינה מעמיקה יותר תגלה כי רוב התשואה העודפת ביחס למדד התל בונד 40מגיעה מאג"ח בדירוג בינוני (-A ), בעיקר באמצעות חשיפה משמעותית לקבוצת חברות בבעלות אליעזר פישמן, כלכלית ודרבן על חשבון מרכיב נמוך יותר של אג"ח בנקים ביחס למדד התל בונד 40.

אישית אני מעדיף לפזר את ההשקעה באג"ח קונצרני בדירוג בינוני - נמוך על מספר רב מאוד של חברות ואפיקים, על מנת לצמצם את הסיכון.


כעת נותר לי רק לאחל לכול הקוראים שתהיה שנת השקעות מוצלחת לכולנו, איש איש לפי דרכו.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל

תגובות לכתבה(17):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    ישאל
    שלום 06/01/2013 08:58
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מיכה שלום מה לדעתך שיעור ההחזר בישאל לבעלי האגח
    סגור
  • 10.
    לדעתי יש לשקול לשהקיע באג"ח עם שעבוד כמו שלמה אחזקות אג
    אריקa 04/01/2013 11:37
    הגב לתגובה זו
    5 1
    עם כל זאת צריך לנסות לתפוס במחיר זול.המלצה נוספת ומאוד סולידית לסגור תוכנית ל10 שנים עם אופציה ליציאה אחרי 5 שנים במדד +1.8 בערך זה קיים למשל בבנק ירושלים שדירוגו טיפה פחות טוב מהבנקים הגדולים.בבנק ירושלים למרות האופציה לעשות דרך האינטרנט עדיף ללכת לסניף עצמו ויש לדעת שאין להם הרבה סניפים.
    סגור
  • 9.
    גלובל כנפיים א ואספן גרופ ד עדיין אטרקטיבי?
    אלון 04/01/2013 01:16
    הגב לתגובה זו
    4 0
    תודה מיכה על ההמלצות עד כה יישר כח ב- 2013
    סגור
  • 8.
    מה אתה חושב על האגחים של אלביט הדמיה לאור המחיר הנוכחי? (ל"ת)
    אלביט הדמיה 03/01/2013 21:04
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 7.
    מיכה תודה- חיזקת את דעותי....מכרתי
    קונה אגח במפולת 03/01/2013 17:42
    הגב לתגובה זו
    5 1
    בימים האחרונים את כל האגחים עם מחמ ארוך של חברות טובות כגון החברה לישראל - גזית גלוב- נכסים ובנין- דלק-פרטנר סלקום. כולם ברווחים של 30% ומעלה- כולם נקנו במפולת לפני שנה ומנגד אני נשאר עם עוד 30 אגחים של חברות לא מדורגות ובדירוג נמוך...ככה שיש פוטנציאל לפחות ל10% בשנה... נחכה לסיבוב הבא באגחים....גם יקח שנה פלוס!!! מיכה תודה על הטור! אני לא ממליץ פה שום כלום לאף אחד !!!
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    להבה אג"חללא מניות-מקום שלישי-כל הכבוד!
    קוראת קבועה 03/01/2013 17:38
    הגב לתגובה זו
    8 0
    ראיתי במאמר של פינק ביבזפורטל מאתמול כי קרן הנאמנות בניהולך - בה אני משקיעה -הגיעה למיקום בין 3 הקרנות הטובות ביותר. של אג"ח כללי. אם ככה זה אחרי שנה כל כך קשה- אז באמת כל הכבוד !
    סגור
  • כן, אבל דמי הניהול שלו הורגים את התשואות... (ל"ת)
    עמית 04/01/2013 09:47
    הגב לתגובה זו
    1 4
    סגור
  • אחרי דמי הניהול-עדיין במקום השלישי המכובד!
    קוראת קבועה 04/01/2013 22:07
    הגב לתגובה זו
    5 0
    עדיף לי לשלם דמי ניהול -גם אם טיפה יותר גבוהים-ובלבד שהתוצאות תהיינה מצויינות, ואדע שכל שקל לניהול הולך למי שמבין באג"ח.
    סגור
  • כן, אבל נראה לי ששתי הקרנות המובילות זולות יותר.... (ל"ת)
    עמית 06/01/2013 13:28
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 5.
    אתה בונה מדרון חדש מר צ'ארניק?
    מכסח הבועות 03/01/2013 15:04
    הגב לתגובה זו
    3 6
    לפעמים צריך לדעת לשבת במזומן ולא להצטרף לבועה. לא נהיה "הכבסים "של פישר
    סגור
  • 4.
    קבוצת אידיבי
    גיא 03/01/2013 14:52
    הגב לתגובה זו
    5 1
    היי מיכה,קודם כל תודה על הטורים הנפלאים ועל התשואות הנהדרות השנה. שאלה אלייך, מעניין אותי לשמוע למה אתה מתרחק מקבוצת אידיבי (לפי נתוני הרכב הקרן שלך)? אני מוצא קבוצה זאת מעניינת מאוד, במיוחד אידיבי פיתוח אך גם אחזקות.
    סגור
  • 3.
    אולימפיה, דוראה
    אבי 03/01/2013 13:03
    הגב לתגובה זו
    1 2
    האם 15 אגורות ניראה או לימכור 10
    סגור
  • 2.
    קמן
    כבש 03/01/2013 11:42
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מה קורה בקמן לגבי יתנגדות בנק הפועלים והאם ההסדר סגור.
    סגור
  • קמן
    מיכה צ'רניאק 03/01/2013 13:04
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ההסדר בקמן עבר הן מבחינת ההסכמות המתוקנות עם רוני אלרואי ו הן מבחינת ההצבעה של בעלי האג"ח . כעת נשאר אישור בית המשפט להסדר. כאן נכנסת לתמונה ההתנגדות של בנק הפועלים להסדר. אישית אני לא מאמין שיש סיכוי רב להתנגדות של בנק הפועלים כיוון שעזות מצח משמעותית עולה ממנו. הבנקים הם אלו אשר טרפדו את ההסדר הקודם בו אלרואי הסכים להזרים כ 30 מיליון + 20 מיליון נוספים לקמן (אומנם מי שטרפד את ההסדר הוא בעיקר בנק דיסקונט אבל הבנקים האחרים הצטרפו אליו בהמשך). לא די בכך ,בנק הפועלים קיזז כספים של קמן שהיו בחשבון בבנק שלא היו משועבדים לבנק מהחוב אליו רגע לפני הקפאת ההליכים בקמן (זו בדיוק ההגדרה של הפליית נושים). ובסופו של דבר ההסדר של בעלי האג"ח הוא לא מול החברה אלא מול רוני אלרואי וחברה פרטית שלו. ההסדר הוא בתמורה לוויתור על תביעות אפשרויות של בעלי אג"ח ג כנגד רוני והחברה . הבנק אינו נמצא במצב של תביעות אפשרויות כנגד אלרואי.
    סגור
  • ישאל
    jon 04/01/2013 06:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מיכה, אודה על התייחסות למצבה של ישאל, סופש נעים
    סגור
  • 1.
    שאלה למיכה
    ירון 03/01/2013 10:55
    הגב לתגובה זו
    2 4
    קרן נאמנות 90-10 אג"ח כללי מהי דעתך לתקופה הנוכחית? בתודה מראש
    סגור
  • תשובה
    מיכה צ'רניאק 03/01/2013 13:03
    הגב לתגובה זו
    7 1
    אישית אני מאמין בהתמחויות ולא בפתרונות כלליים. לכן לדעתי עדיף לחלק לבד את הכסף במקום לתת זאת למנהל הקרן כלומר אם אתה מעוניין להשקיע 01/90 כך 10% מהכסף שאתה מעוניין להשקיע ושים אותו בקרן נאמנות מנייתית או תעודת סל ואת ה 90% הנותרים תשקיע בקרן שהיא קרן אג"ח טהורה. לאורך זמן החלוקה הזו תהיה טובה יותר לדעתי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות