עד ההתגוששות הבאה: הסכמת הצדדים בארה"ב על הקיצוצים במשק האמריקני

מיטל גרשון, מנהלת השקעות בחברת תכלית דיסקונט, העוסקת בניהול תיקי השקעות, מתייחסת להסכמים שבין הצדדים בממשל ארה"ב על קיצוצי הכלכלה
 | 
telegram

יממה לאחר תחילת 2013 הושגה הסכמה בין הדמוקרטים והרפובליקנים על מנת להימנע מה-‘Fiscal Cliff’. למרות שההסכמה התקבלה ברגע האחרון, היה די ברור ששני הצדדים יגיעו לאחת כזו, מאחר שהן הדמוקרטים והן הרפובליקנים רוצים להימנע מקיצוצים רוחביים והעלאת מיסים באופן אוטומטי.

בין הצדדים הושגה הסכמה לגבי עלייה מתונה בשיעור המס על ההכנסה למעמד הביניים ועלייה משמעותית יותר לבעלי השכר הגבוה - מיסים על רווחים מנדל"ן, רווחי הון ודיבידנדים. ההסכם המשמר את ההטבות למובטלים, אושר כמעט ללא קיצוץ בהוצאות הממשל.

אך למרות ההסכם, נושאים קריטיים נותרו ללא פתרון ומקבלי ההחלטות דחו את ההחלטות הקשות הלאה למשבר הבא - דבר זה פתח סבב נוסף של דיונים לגבי הורדת ההוצאות של הממשלה והקטנת הגרעון. הדיון האחרון לגבי תקרת החוב התקיים ב-2011, ולאור המשך עליית החוב וטיפול לא מספק בגרעון התקציבי, סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי לארה"ב. סוכנות הדירוג חששה שהמערכת הפוליטית לא תצליח להגיע לתוכנית מהימנה וישימה להורדת גובה החוב.

כעת הפוליטיקאים ניצבים בפני החלטה נוספת בחודשיים הקרובים, כאשר הקונגרס יצטרך לקבל החלטה לגבי העלאת תקרת החוב הנוכחית ברמה של 16.4 טריליון דולרים על מנת שהממשל יוכל להמשיך ולעמוד בהתחייבויותיו. רמת החוב הנוכחית עומדת על 16.394 טריליון ד', כך שיחס חוב לתוצר גבוה מ-100%. כתוצאה מהמצב, משרד האוצר לא יכול לגייס יותר כסף באמצעות הנפקות חדשות. על פי ההערכות, הממשל יוכל עמוד בהתחייבויותיו עד סוף פברואר בלבד. בשביל לעמוד בהתחייבויות בשנה הקרובה יש צורך לעלות את תקרת החוב בכטריליון.

הרפובליקנים ממשיכים להתעקש כי כל העלאת רמת החוב חייבת להיות בשילוב עם קיצוצים בהוצאות הממשל ורפורמות, אולם הדמוקרטים מתנגדים לכך בתוקף. אובמה פנה לרפובליקנים ואמר שאם הם יסרבו לאפשר לממשל לשלם את החשבונות בזמן, התוצאות עבור הכלכלה העולמית כולה תהיינה הרות אסון, הרבה מעבר להשפעה של ה-Fiscal Cliff. הדיונים הרבים רק המחישו, פעם נוספת, עד כמה עמוקים חילוקי הדעות בין הרפובליקנים לדמוקרטים לגבי סוגיית המיסים והוצאות הממשלה.

נראה כי ארה"ב ניצבת שוב מול תהום, והפוליטיקאים ממשיכים לגלגל את הבעיות הלאה במקום להגיע לפתרון כולל ואמיתי לטווח ארוך. כנראה שהמשקיעים לא צריכים לצפות למדיניות חד משמעית ארוכת טווח בזמן הקרוב, וההחלטות שנותרו ללא מענה ימשיכו להוסיף למידת חוסר הודאות בשווקים. השוק מתנהל בתקופה האחרונה באופן חיובי, כנראה מתוך הבנה כי בסופו של דבר תהיה הסכמה בין הצדדים, מאחר וההשלכות של אי הסכמה תהיינה כאמור הרסניות לכלכלת ארה"ב וכלכלה העולמית. לאחר השגת הסכמות. השוק מתנהל באופוריה ונהנה מאווירה חיובית בשל הסרת עננת חוסר הוודאות. לדעתי, למרות היריבות הפוליטית, הצדדים מבינים היטב את משמעות האחריות ומידת ההשפעה על השווקים הגלובלים, לכן תוך הנחה שיהיו הסכמות בין הצדדים ניתן לצפות להמשך מגמה חיובית בשווקים הפיננסים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות