על סדר היום הכלכלי של הממשלה שתקום, והיבט הבורסה

רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות, מתייחס לסיטואציה הכלכלית ביום שאחרי הבחירות
 | 
telegram

הבחירות מאחורינו והפרשנים כבר עוסקים בניבוי הרכבה של הממשלה הבאה. די ברור שלפיד ובנט בפנים, החרדים כנראה גם ימצאו את דרכם לממשלה (כמו תמיד) אם כי במחיר נמוך בהרבה מזה שהיו רגילים אליו, ואולי יצטרפו גם לבני ו/או מופז. אז הרכב הממשלה עדיין לא סגור אך בהחלט ניתן להעריך מהם העניינים המרכזיים שבהם הממשלה תצטרך לטפל ולנסות להיערך בהתאם.

הגרעון - הממשלה היוצאת השאירה לממשלה החדשה "ירושה" - גרעון בסך 40 מיליארד שקלים כמו גם קופה אשר איננה מתמלאת בקצב מספיק בשל שחיקה בקצב גביית המיסים. ובשפה פשוטה: ממשלת ישראל החדשה תידרש לקצץ בהוצאות וכן, גם להעלות מיסים, למרות הבטחותיו של נתניהו שיימנע מכך (עדיין מאמינים להבטחות של פוליטיקאים?).

לפיד ובנט אשר רכבו בקמפיין הבחירות שלהם על יוקר המחיה ועל הדאגה למעמד הביניים לא יוכלו ללכת לפתרון הקל של העלאת המע"מ והבלו על הדלק ויצטרכו להיות יצירתיים יותר, לכן סביר שהעלאות המיסים הפעם ימוקדו במיסי החברות, ברווחים הכלואים ובמלחמה בהון השחור. בכל מקרה, הממשלה הנכנסת תצטרך להתמודד עם הגרעון הגדול שכן במידה ולא תעשה זאת המחיר אותו כולנו נשלם יהיה כבד.

הצד השני של ההתמודדות עם הגרעון הוא קיצוץ בתקציב המדינה. גם כאן לפיד ובנט אשר הבטיחו לבוחרים חינוך, בריאות ורווחה ברמה גבוהה יותר יצטרכו להפנות את חרב הקיצוצים בעיקר לכיוון משרד הביטחון.

במידה ותקום ממשלה יציבה אשר תעביר תקציב אחראי ושקול, מדינת ישראל תמשיך ליהנות מאמון המשקיעים כפי שזכתה בו בשנים האחרונות. מנגד, השתוללות לא אחראית ופיזור כספים (תרחיש פחות סביר לדעתי) תביא לערעור ביטחון המשקיעים במדיניות הממשלה ותגרור בריחת כספים אשר תוביל לעליה בתשואות של איגרות החוב הממשלתיות ולייקור בעלויות החוב של מדינת ישראל.

שוק הדיור - לא אחת כתבתי כאן את דעתי לגבי מחירי הדירות הגבוהים, אבל מי שהיה זקוק לעוד הוכחה קיבל אותה בתוצאות הבחירות. הציבור הצביע על מחירי הדיור כאחד העניינים המרכזיים הדורשים טיפול בארבע השנים הקרובות. ממשלה אשר תשים לה למטרה להוריד את מחירי הדיור הגבוהים בוודאי שתוכל לעשות כן, עומדים לרשותה כל הכלים לכך: הגדלת היצע הקרקעות ואחוזי הבניה, קיצור תהליכי תכנון ובניה, עידוד יזמים וכד'.

מחירי הדירות ירדו בשנים הבאות, השאלה היא רק בכמה ובאיזה קצב? כולנו מקווים שקצב ירידת המחירים יהיה מתון ותחת שליטה. ירידה חדה ומהירה מדי תביא לקריסה של קבלנים, לחדלות פירעון של משלמי המשכנתאות ובמקרה קיצון גם לפגיעה בבנקים. לאור זאת הייתי ממליץ לאלו הרוצים לרכוש דירה כהשקעה להמתין, עוד יהיו הזדמנויות טובות יותר. גם לזוגות צעירים אשר מחכים כבר זמן רב בכיליון עיניים להתממשותן של ההבטחות לירידות מחירים וקרובים להתייאש המלצתי היא להמתין. עוד כמה חודשים או שנים בשכירות יכולים לחסוך לכם לא מעט כסף.

למשקיעים באג"ח - ירידה במחירי הדיור תוביל להרעה במצבם הפיננסי של הקבלנים ולעליה בסיכון. בתקופה הקרובה הייתי נוקט במשנה זהירות בהשקעה באג"ח של חברות מתחום הנדל"ן ובעיקר אלו מתחום הבניה למגורים.

מניות - מדדי המניות בת"א עומדים כיום על רמתם ב-2007.
ממשלה חדשה שתוביל מדיניות כלכלית אחראית ואולי אף תבצע מהלכים כלשהם בגזרה המדינית בהחלט יכולה להשיב את הרוח למפרשי הבורסה ולהוביל אותה לשיאים חדשים. בעת הנוכחית, בשעה שהתשואות באג"ח ממשלתיות נמוכות מאוד, נראה כי השקעה במניות (למי שבנוי לכך) עשויה להשתלם בשנים הבאות.

רביב רזניק, מנהל השקות בכיר בטאלנט בית השקעות

**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות