האם "חכמת ההמונים" תופסת בשוק ההון?

איציק קבסה, סמנכ"ל בבית ההשקעות הדס ארזים, מתייחס לכלי שאולי לא הכרתם בבורסה לניירות ערך. כיצד ניתן למקסם רווחים?
איציק קבסה | (13)

רעיון "חכמת ההמונים" מצביע על כך שבהתקיים תנאים מסוימים, סכימת תשובות שיתקבלו ע"י קבוצה הטרוגנית גדולה של אנשים, שלא קיים קשר ביניהם, תהיה תמיד מדויקת יותר מהתשובה שייתן מומחה בודד. דוגמא מעולם שעשוני הטלוויזיה הופיעה ב"מי רוצה להיות מיליונר?" - אחד מגלגלי ההצלה שעומדים לרשות המתמודדים הייתה האפשרות להיעזר בחוכמת ההמונים ולהפנות את השאלה לקהל באולפן. בפועל, לפי הסטטיסטיקה, למעלה מ-90% מהמקרים תשובות הקהל היו נכונות. מחקרים וניסויים הוכיחו את "חכמת ההמונים" בתחומים שונים, אבל האם חכמת ההמונים נכונה גם בשוק ההון? ואם כן, איך אפשר לעשות בחכמה זו שימוש? מעקב פשוט אחרי הנתונים הפומביים המתפרסמים באתר הרשות לניירות ערך, ישקף את המגמות בתנועת הכספים ויוכל להצביע על כיוון תנועת הכספים. באתר הרשות לניירות ערך תחת אזור קרנות נאמנות, קיימת לשונית "שווי עדכני נכסי הקרנות". במסך זה ניתן למצוא חלוקה של תעשיית הקרנות לפי קטגוריות, וכמו כן את סה"כ נכסי הקרנות נכון לאותו יום במיליוני שקלים.

הנתונים מתעדכנים ברמה היומית (לרוב בשעות הבוקר), וניתן ע"י הפחתה של נתון נוכחי ביום שקדם לו, לקבל את סה"כ הגידול / קיטון בתעשייה בהתייחס ליום שנבדק, איסוף הנתונים על בסיס שבועי ייתן את הנתונים השבועיים וכו'. בניהול מעקב בסיסי יכול משקיע המעוניין לקבל מידע להיכן זורמים כספי תעשיית הקרנות לקבל אינדיקציות מהם טעמי ציבור המשקיעים, כיוון המגמה ועוצמתה.

אבל עדיין נשאלת השאלה, האם חכמת ההמונים יכולה להיות מתורגמת גם לרווחים? בכדי להמחיש את האמור לעיל, ניקח את חודש ינואר 2013 כדוגמא. אחד האפיקים המגייסים ביותר בחודש זה היה אג"ח כללי אשר הציג גיוסים של 1.8 מיליארד ש' ומשך את מדד אג"ח קונצרני כללי להוסיף 0.97% לערכו. עבור אלה שעקבו אחר הקטגוריה הרלוונטית, תנועת ההמונים לכיוון אג"ח כללי גרמה למדד לנוע לכיוון הטריטוריה החיובית. זוהי רק דוגמא אחת מני רבות למה שפעילים בשוק נוהגים לכנות "The trend is your friend". אם החכמה היא מנת חלקכם, כל שנותר לכם למצוא את כיוון ההמון, והרי לכם מתכון להגדלת סיכויי ההצלחה שלכם בהשקעות. מכאן והלאה רק העתיד ישפוט האם חוכמת ההמון, אכן הייתה המון חוכמה.

חשוב לדעת הנתונים המתפרסמים כוללים שינויים של עלייה / ירידה בתשואה - ניתן לפתור ע"י הוספה / הפחתה של המדד הרלוונטי לדוגמא: - תחת השינוי בקטגוריית מניות בארץ ניתן להוסיף / להפחית את השינוי במדד מניות כללי על מנת ללמוד על עוצמת השינוי בקטגוריית מניות בארץ. - תחת השינוי בקטגוריית אג"ח ניתן להפחית / להוסיף את השינוי במדד אג"ח כללי, וכך עבור כל קטגוריה לפי המדד הרלוונטי

הנתונים יכולים ללמד בעיקר על מגמות בזרימת הכספים. גידול / קיטון בנכסי הקטגוריה יכול ללמד על עוצמת המגמה, אך אין בנתוני העבר להעיד על ההווה והעתיד.

לעיתים ישנן סטיות קלות בנתונים הנובעות בעיקר בקטגוריות הסולידיות (כדוגמת הקרנות הכספיות) בשל הפקדה / משיכה חד פעמית בסכומים ניכרים.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    אבנר 06/02/2013 21:45
    הגב לתגובה זו
    נתת לי כלים להתעניין בשוק ההון ילהתעדכן
  • 12.
    מרים 06/02/2013 16:32
    הגב לתגובה זו
    טעם של עודהרבה כתבות כאלה
  • 11.
    האם מלבד תעשיית הקרנות יש דוגמא נוספת לחוכמת המונים? (ל"ת)
    עמוס 06/02/2013 09:42
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    המודיע 06/02/2013 01:56
    הגב לתגובה זו
    תותח, כיף לראות פרספקטיבה שונה מהמוכרות כבר
  • 9.
    אילן 05/02/2013 21:27
    הגב לתגובה זו
    צריך לשים לב למגמה, ובעיקר לעוצמתה, ולא ל"חכמת ההמונים". ההמונים הם אלה שמצטרפים לשוק המניות כאשר הוא בשיאו, ואז הם אלו שחווים בעיקר את הנפילות שבאות לאחר השיא. המרוויחים הם אלו שיודעים לזהות את כיוון המגמה, להצטרף לעליות בסמוך (יחסית) לתחילת העליות ולנטוש בסמוך לסיומן, גם אם באיחור מה.
  • 8.
    שימי 05/02/2013 20:00
    הגב לתגובה זו
    המחקרים שנוגעים לחוכמת ההמונים דווקא מדגישים את עדיפות דעתו הממוצעת של ההמון בחיזוי מגמות על פני זו של ה"מומחים". ההתעסקות בנושא נבעה מלכתחילה מן הביסה שאחוזי הפגיעה של מוחים בתחומים שונים היו נמוכים. מומחים לפוליטיקה טועים בחיזוי מגמות פולטיות, מומחים בשוק ההון טועים בניבוי כיוון השוק וכו'. כמובן שזה לא נכון בכל תחום. כנראה שחוכמת ההמונים לא תוכל לנבא מהמזג האוויר בשבוע הבא יותר טוב ממוחה למטאורולוגיה (חזאי מז"א).
  • 7.
    הדסה 05/02/2013 19:56
    הגב לתגובה זו
    יש לי אצלכם חסכונות שהיועץ במזרחי המליץ לי לשים אצלכם. אני מאוד מרוצה עד עכשיו. מקווה שלא תתקלקלו!
  • 6.
    ג'ו 05/02/2013 18:52
    הגב לתגובה זו
    חוכמת ההמונים משמעותה אינה לקיחת הדעה הממוצעת אלא שקלול דעות של מומחים מתוך כל האוכלוסיה כשכל מומחה נותן את דעתו. דוגמא: ויקיפדיה. הדעה הממוצעת עושה טעויות על ימין ועל שמאל. למשל: בועת ההייטק ב2000 ובועת הנדל"ן ב2007. באג"ח בישראל היום גם יש בועה - פחות מ2% תשואה למדדי התל בונד.
  • 5.
    משכוחית 05/02/2013 15:10
    הגב לתגובה זו
    המנצחים האמיתיים הם אלו שיוצרים טרנד חדש. הם נכנסים לפני כולם ויוצאים בשיא אל הטרנד הבא.
  • 4.
    run forest run (ל"ת)
    מתאמן בהומס פלייס 05/02/2013 13:18
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    בני 05/02/2013 13:10
    הגב לתגובה זו
    מתחיל לנהל טבלת אקסל
  • 2.
    רונית 05/02/2013 12:14
    הגב לתגובה זו
    טור מעניין בהחלט יכול לעזור , תודה
  • 1.
    דני 05/02/2013 10:12
    הגב לתגובה זו
    בשוק ההון, כלל האצבע הוא: בדוק את מעשי ההמון, ופעל בדיוק להיפך.