ועדה מוניטארית בינ"ל, עכשיו זה נחוץ מאי פעם

רונן מנחם, מנהל מחלקת השקעות ואסטרטגיה, בנק מזרחי טפחות, מציג את האפשרות לועדת מוניטארית גלובלית שתעניק לבנקים המכרזיים את היכולת לנהל מדיניות עצמאית ולבטל את התלות בממשלותיהם
 | 
telegram
(2)

לאחרונה מעגנים בנקים מרכזיים מדיניות מרחיבה יוצאת דופן באמצעות קביעת יעדים שאפתניים, עם סיכוי נמוך (על פניו) כי יושגו בתקופה הנראית לעין. ועדה מוניטארית בינ"ל, שתגדיר חוקי משחק ברורים ותבחן את יכולתו של כל בנק מרכזי בודד לנהל מדיניות עצמאית, יכולה להיות אחת הבשורות החשובות של השנתיים-שלוש הבאות.

להלן שתי דוגמאות
הבנק המרכזי של ארה"ב הודיע לפני חודשיים, כי הריבית במדינה תוסיף לנוע בטווח של 0%-0.125% - רמתה מאז דצמבר 2008, כל עוד שיעור הבלתי מועסקים גבוה מ-6.5%. שיעור הבלתי מועסקים עמד בפעם האחרונה על 6.5% לפני ארבע שנים ושלושה חודשים. מאז, נסקה רמתה ל-10.1% ואף כי ירדה לאחרונה עד 7.9%, עדיין רחוקה מהיעד. זאת ועוד, ככל שהכלכלה תתאושש והלך הרוח ישתפר, ימהרו אנשים רבים יותר לשוב למעגל מחפשי העבודה, אך המעסיקים לא ימהרו לשכור אותם. לכן, שיעור הבלתי מועסקים עוד יעלה בטרם ירד.

הבנק המרכזי של יפן הודיע על הקפצת יעד האינפלציה, במונחי עלייה במדד המחירים לצרכן משנה לשנה מרמה של 1% ל-2%. בד בבד הושקה תכנית רכישת ני"ע לא מוגבלת בזמן, בדומה לארה"ב. בטור קודם ציינתי כי ב-12 החודשים האחרונים ירד ביפן 0.2%, ובשנתיים האחרונות לא היה שיעורו המתגלגל (12 חודשים אחורנית) אף פעם מעל 0.5%.

, מצידו, לא הכריז מהו שער השקל כנגד הדולר, או , עליו יגן דרך רכישה בלתי מוגבלת של מטבע חוץ, אך הבהיר כי הדבר בר ביצוע ואינו מוגבל, בכפוף לשיקולי עלות - תועלת. רמזים שפיזר לאחרונה הראו כי לא יהסס לשוב ולעשות שימוש בדרך פעולה זו.

לבנקים המרכזיים מרחב תמרון מצומצם, לאחר שכלי המדיניות המסורתי שלהם, הריבית, מיצה עצמו ברוב המקומות. כמובן, הם צריכים להראות מחויבות לתמוך בפעילות הכלכלית בשטחם, אך עלול להיות לכך מחיר - ככל שהזמן יעבור והיעדים לא יושגו - תישחק אמינותם, הממשלות תותרנה אותם לבד על המגרש ופתרון בעיה אחת יוליך לבעיה אחרת - נזילות עודפת וקפיצה באינפלציה. כמו כן, בצוק העיתים דומה כי כל אחד מהם עושה לביתו, וברמה הגלובאלית המדיניות שלהם מתנגשת ומתנהלת מלחמת מטבעות הצהרתית ומעשית.

להערכתי, המאבק בהאטה הכלכלית העולמית בשל לעבור שלב: עד כה חיפו הבנקים המרכזיים על המדיניות המהוססת והאיטית של ממשלותיהם, כל אחד במדינתו. כעת על המוסדות הראשיים בהם לגבש מדיניות מתואמת, כזו שתתחשב בהשלכות של כל אחד מהם על הכלכלות במדינות אחרות. בסופו של דבר, בעידן הגלובליזציה מתברר שוב ושוב כי אנו כפר גדול אחד - לטוב ולרע.

פרט לצורך המהותי, היום זו נקודת זמן נוחה לכך, הודות לדמיון ביעדי האינפלציה במדינות השונות (2% בארה"ב, במדינות גוש האירו ולאחרונה כאמור גם ביפן), בשיעורי הריביות ובקצבי האינפלציה הבסיסית (מדדי המחירים לצרכן ללא מזון ואנרגיה, המודדים את האינפלציה הבסיסית, עלו 1.9% בארה"ב, 1.6% באיחוד האירופי ו-1.5% בממוצע בכל ארצות OECD ב-12 החודשים האחרונים).

אם לא תנוצל ההזדמנות, אולי ישכילו חלק מהבנקים המרכזיים להגדיל את חלקם בעוגה, אך העוגה עצמה עלולה להצטמצם. תרחיש כזה הוא כנראה אחת הסיבות לכך שהתכנסות המנהיגים הכלכליים של 20 הכלכלות הגדולות בעולם (G20) תדון, בין השאר, בפיחות החד האחרון בשער הין, שהיה תולדה של מהלכים משולבים של הרשויות ביפן.

ועדה מוניטארית בינ"ל, כאמור, תגדיר חוקי משחק ברורים ותציע מגבלות על יכולתו של כל בנק מרכזי בודד לנהל מדיניות עצמאית של מלווה של הרגע האחרון (Lender of Last Resort) - צריכה ויכולה להיות אחת הבשורות החשובות של השנתיים-שלוש הבאות.

לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    רכישת הדולרים של פישר הביאו לבור התקציבי !
    אנליסט 13/02/2013 12:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    רכישת הדולרים עלו לקופת האוצר כ16 מליארד ש"ח עד כה ועולים בכל שנה עוד כמה מליארדים נוספים . לא מובן למה באוצר לא אומרים את האמת שעלויות אלו עשו את הבור הענק . נחמד לדבר על תשלומים לחרדים ועוד דברים פופולריים הבעיה היא שמדובר במאות מליונים ולא בעשרות מליארדים . בנק ישראל גרם וגורם נזק בעשרות מליארדים ואין פוצה פה . עצוב .
    סגור
  • תשובה ל-1 אנליסט
    רונן מנחם 13/02/2013 12:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. להערכתי, רכישות הדולים נעשו לתכלית של מניעת לחצי דפלציה וסיוע לייצוא. בכלכלה אין וקום וברוב המקרים פתרון בעיה אחת יבוא על חשבון נושא אחר. זה עניין של יכולות מוגבלות, תעדוף ומינון ולא תמיד כל הפרמטרים הנחוצים לקבלת ההחלטה ברורים. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות