מפשירים בהדרגה: שובם של המיזוגים והרכישות
לאורך חמש השנים האחרונות, בצל המשבר הפיננסי, מיעטו חברות לבצע עסקאות מיזוג ורכישה (M&A). מנכ"לי חברות כמעט ולא הוציאו לפועל עסקאות בשל חוסר הוודאות ששרר בשווקים, והחשש מביצוע עסקאות במחיר גבוה וברווחיות נמוכה. גם כאן, כמו בתחומים רבים אחרים, ישנה מחזוריות ובחודשים האחרונים, עם דגש על השבועות האחרונים, שנות הקיפאון התחלפו לפריחת שוק המיזוגים והרכישות בעולם. לאחרונה מדווחים כלי התקשורת על משאים ומתנים רבים לבחינת אפשרויות למיזוגים ורכישות בהיקפים אדירים.
בשבוע שעבר הודיעה ברקשייר הת'אווי של וורן באפט על רכישת יצרנית הקטשופ היינץ בעסקה בת 23 מיליארד דולר. לעסקה זו קדמו עסקאות מיזוג של חברת אמריקן איירליינס עם יו.אס.איירווייס, רכישה חוזרת של ענקית המחשבים דל בידי מייסד החברה ורכישת עסקי הכבלים הבריטית של וירג'ין מדיה. ע"פ נתוני רויטרס עסקאות המיזוג והרכישות בארה"ב הסתכמו השנה בכ-160 מיליארד דולר.
גם בישראל אנו עדים לתהליך של קונסולידציה, ועסקאות רבות נבחנות גם בשעות אלה. הענף המרכזי בישראל בו מתבצעות עסקאות מיזוג ורכישה הוא שוק ההון, כאשר מספר בתי ההשקעות הולך ומצטמצם בקצב מהיר. רק לאחרונה נתבשרנו על מכירת פעילות ניהול הקרנות והתיקים של כלל פיננסים ל
הראל השקעות
-1.2%
הראל השקעות
4,200
-1.2%
בסיס:4,251
פתיחה:4,231
גבוה:4,234
נמוך:4,136
תמורה:10,997,303
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
ואלה הצטרפו לעסקאות רבות אחרות. בהחלט ניתן לראות שלמנהלי החברות חזר הביטחון לביצוע עסקאות.
למעשה, ישנם מספר גורמים מרכזיים לשובה של פעילות המיזוגים והרכישות בעולם. ראשית, אנו עדים מזה תקופה לרגיעה בשווקים והתפוגגות חוסר הוודאות. ההמתנה לבחירות בארה"ב (ובארץ), פתרון הצוק הפיסקאלי וכמובן ההתייצבות של הכלכלה האירופית - סייעו להרגעת השווקים כפי שבא לידי ביטוי במדד הפחד (VIX) הנמוך היסטורית (בארה"ב ובישראל גם יחד), ובמגמת העלייה בשוקי המניות בעולם.
גורם שני הוא הר המזומנים האדיר עליהם יושבות חברות רבות בעולם, על רקע הרווחיות הגבוהה של החברות. הרווחיות הגיעה אחרי תהליך אגרסיבי להתייעלות במהלך שנות המשבר, וחברות פשוט לא ביצעו עסקאות במשך שנים. הן מנצלות היום את יתרות המזומנים שצברו לטובת רכישת חברות אחרות.
הגורם השלישי הוא הרגולציה והאמרת העלויות הקבועות. בתחומים רבים, בעיקר בתחומים מפוקחים ע"י הרגולטור, עלו העלויות הקבועות בשיעורים חדים, כאשר מאידך התחרות הגבוהה מאלצת להוריד מחירים - הדבר מוביל לשחיקה מתמשכת ברווחיות, ובצורך במיזוג פעילויות לטובת התייעלות ושיפור רווחיות. גורם רביעי שריכז בזמן כה קצר עסקאות כה רבות - הוא החשש של מנהלים מהתעוררות שוק המיזוגים והרכישות והפחד מבריחת עסקאות ומפתיחת פער תחרותי של המתחרים.
שני גורמים פיננסים נוספים, מסייעים גם הם לפריחת עולם ה-M&A. תעשיית ההון סיכון וקרנות ההשקעה הפרטיות שבו לפעול בהיקפים גדולים. אחרי שנים של האטה בפעילותן חזרו הקרנות לגייס סכומים גדולים הנאמדים בעשרות ואף מאות מיליארדי דולרים, שמטרתם להוציא לפועל עסקאות לרכישת חברות ולמיזוגים. כמוהן גם הבנקים חוזרים בהדרגה לספק אשראי לעסקאות בהיקפים גדולים. הלוואות אלה נעצרו לגמרי בשנים 2008-2009, וכעת מפשירות בהדרגה, ונראה כי 'שב לחיים' בחודשים האחרונים.
שובה של פעילות המיזוגים והרכישות מעודדת מאוד ומצטרפת לשורת אינדיקציות חיוביות מהשווקים. נראה כי הפחד מהלא נודע מתפוגג במהירות, וכי הכלכלה חוזרת לפעילות ולמגמת צמיחה. ניתן בהחלט להאמין כי הדבר יבוא לידי ביטוי גם בחודשים הקרובים בשוקי המניות בעולם. יחד עם זאת, אל לנו לשכוח את לקחי העבר משנות הצמיחה שקדמו משברים הפיננסיים לאורך השנים. עדיין קיימים סיכונים מהשוק האירופי, מהיפוך מגמת הריביות בעולם ועוד - עלינו להיות ערניים לסיכונים אלה גם בימים בהם נראה שכל הרע מאחורינו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה