מה המשמעות של השקעה באג"ח קונצרניות בחו"ל?

אודי קושל, אנליסט נדל"ן וחוב במגדל שוקי הון, מתייחס להנפקות הרבות בשוק ההון המקומי. עם אילו 'כלים' יש להצטייד טרום השקעה באיגרות חוב מחוץ לישראל?
 | 
telegram
(2)

שוק האג"ח הקונצרני הינו שוק מתפתח בקצבים הולכים וגדלים. מעצם טבעו, לשוק תקופות גאות ושפל. בתקופה זו אנו מצויים בתקופת גאות - ניתן לראות את כמות החברות שמנפיקות בימים אלה. כדברי המשפט "תנפיק כשאתה יכול ולא כשאתה צריך".

כל העיתונים והמדורים הכלכליים מלאים בתיאורים וסופרלטיביים לגבי החברות המנפיקות. חלק ניכר מהחברות מנפיקות אג"ח מגובות בביטחונות. ברוב המקרים, אנו מתמקדים בנושא המצב הפיננסי של החברה, התזרים הצפוי, זהות הבעלים, התנאים הכלכליים של אגרת החוב לרבות ולא רק מ.ח.מ, , תנאים של פירעון מוקדם ועוד. פן נוסף שחייבים לבדוק וללמוד, הינו המקום המשפטי בו החברה מתאגדת ו/או המקום המשפטי בו ידונו סכסוכים ובעיות ככל שיהיו.

זכורה לי אסיפת אג"ח בה נטענו טענות כנגד החברה, ולמרבה התדהמה תשובת ב"כ החברה הייתה במילים כאלה או אחרות, "יש לכם בעיה שהשקעתם בחברה הולנדית". מיותר לציין כי במקום "הולנדית" ניתן באותה מידה לכתוב קפריסאית, אמריקנית, פורטוגלית, ועוד לא מעט איים אקזוטיים או מדינות של מקלטי מס.

מיותר לציין כי אנו נדרש להליכים משפטיים רק בעת מצוקה ובעיות. ימים שיהיו רחוקים מאוד מימי האופוריה והשמחה השוררים בעת ההנפקה. מאופן טבעו של השוק, אנו עלולים להגיע למצב בו נדרש לנהל התדיינות מול החברה השוכנת במדינה "פלונית" ומול מערכת חוקים שאינה מוכרת לנו או דומה לחוקים הקיימים במקומותינו.

בנוסף, נתקל במספר שאלות, שתשובותיהן לאו דווקא טמונות בכיסנו, כגון:
- מהם סדרי הנשייה הקיימים בחברות הולנדיות?
- מה סמכויות בעלי תפקיד בחברה אמריקנית?
מה התנאים לחלוקת בקפריסין?
- האם ישנה משמעות למימון דק בחברה בליכטנשטיין?
- מהם המבחנים החלים בפורטוגל על מנת לקבוע האם חברה הינה חדלת פירעון? ועוד ועוד...

לרוב השוק מתחיל ללמוד את משמעויות הבדלי החוק רק בזמן אמת, בשלב בו לא קיים שיתוף פעולה מצד החברה ואין בכיסם של מחזיקי אגרות החוב את המימון הראשוני. מיותר לציין כי עלות הטיפול יקרה משמעותית מהמקובל בחברות ישראליות, וכוללת עלויות משפטיות וכלכליות ניכרות לעומת המקובל חברות ישראליות.

כל האמור לעיל עוד יכול להסתבך פי כמה וכמה כאשר עומדות מספר מדינות בין מחזיקי האג"ח והנכסים הפיזיים, כדוגמא: חברה (חברת האם) אשר התאגדה בקפריסין הנפיקה אג"ח בישראל. לחברת האם יש שהתאגדה בהולנד (חברת בת), ולחברת הבת יש 2 חברות בנות (חברות נכדות), אחת התאגדה ברומניה וברשותה נכס מקרקעין המצוי ברומניה, ושניה התאגדה באוקראינה וברשותה נכס מקרקעין המצוי באוקראינה.

לסיכום, לעניות דעתי, לפני שמשקיעים בהנפקות אג"ח של חברות זרות, חשוב לבדוק את הדינים החלים בעיקר בעת מצבים של הפרת שטר. רצוי היה שגם רשות לניירות הערך תיתן את דעתה לנושא ותחייב את החברות להציג בתשקיפים באופן ברור את הדינים החלים, על מנת שכל המידע הרלוונטי יהיה קיים למחזיקים בניירות הערך עוד משלב ההנפקה.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אודי,איך הצלם הצליח לגרום לך לחייך?אתה תמיד זועף. (ל"ת)
    משונה 20/02/2013 16:00
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 1.
    הסדר בסר אירופה
    מחזיק פרטי באג"ח ח 20/02/2013 12:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אודי קיבלנו הצעת רכש של 90 אג' כפי שרצינו. בשביל מה המשחקים עכשיו של בקשה לפירוק במקום לתת ארכה מוסכמת לסגור הסדר. אין סיבה לא לקדם הסדר לטובת מחזיקי האג"ח. האם עדיף שישרף לנו הכסף בפירוקים?, המטרה הרי למקסם את התמורות למחזיקים ולא כבוד.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות