שקיעת הליש"ט, מה מביא לנפילות במטבע הבריטי?
2011 ו-2012 היו שנים די רגועות בשוק המט"ח העולמי, אבל 2013 נפתחה בסערה ואנו עדים לתנועות מדהימות. בעוד הצניחה של הין תופסת את מרבית הכותרת, אפשר כמעט שלא להשגיח במה שקורה למטבע הבריטי, השטרלינג. מאז תחילת השנה, תוך שבועות ספורים בלבד, נחלש השטרלינג בכמעט 7% למול הדולר וביותר מ-8% למול האירו. בשוק המט"ח, במסחר בין המייג'ורס, מדובר באובדן ערך עצום. מהם הגורמים העיקריים מאחורי הירידה הזו?
ראשית, כפי שכבר הזכרתי בטורי הקודם, אנו עדים לאחרונה לשבירה מוחלטת של הקורלציות המסורתיות בין הנכסים המסוכנים בשוק לבין חלק מהמטבעות. לכאורה, הצמד GBPUSD היה צריך לעלות, כאשר נכסי הסיכון כגון האירו, הנפט, והמניות עולים. אבל השטרלינג דווקא צונח למול הדולר. הדבר מצביע על שבר באמון של השוק בשטרלינג. חותמת סופית נתנה לכך סוכנות הדירוג מודיז, שנישלה בשבוע שעבר את בריטניה מהדירוג המושלם AAA והפחיתה אותו ל-AA1.
למעשה, מודיז עשתה את מה שהשוק יודע כבר מזמן. ראשית יש את הרקע המקרו כלכלי. הממשלה השמרנית, בראשות קמרון רה"מ ואוסבורן כשר אוצר, הביאה עימה דווקא מדיניות שהשוק "אוהב", הכוללת קיצוצים נרחבים במגזר הציבורי. כיום, שלוש שנים לאחר מכן, המדיניות הזו אינה מצליחה לחלץ את בריטניה מן השפל. הצמיחה של הכלכלה המקומית הינה כמעט אפסית, ולעומת זאת האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה מדי ביחס לפעילות הכלכלית. גם הגירעון הענקי של המדינה ממשיך להכביד על הכלכלה.
כמו כן, תהליך נוסף שמדאיג את השוק הינו ההתבדלות של בריטניה מהאיחוד האירופי, תהליך שעובר כך נדמה כמעט על כל המדינות המשתייכות לאיחוד. רה"מ הנוכחי קמרון אפילו הבטיח לקיים משאל עם בנושא זה, אם וכאשר ייבחר בשנית. העמדה הסוררת הזו גרמה לשטרלינג לאבד ממעמדו כמטבע מפלט, בעיקר למול האירו.
ואולם, בראש ובראשונה, הגורם שמחליש את השטרלינג, ובחדות כזו, הוא מדיניות "השחתת" המטבע של הבנק המרכזי, בדיוק כפי שעושה הבנק הפדרלי והבנק היפני. מלחמת מטבעות כבר אמרנו? ראשית, הבנק המרכזי מוציא לפועל הרחבה כמותית בהיקף אדיר של 375 מיליארד שטרלינג. ואולם, זו כנראה רק ההתחלה. לאחר שיסיים הנגיד הקרוב, מרווין קינג, את תפקידו בחודשים הקרובים, ימונה תחתיו בתור נגיד הבנק של אנגליה מי ששימש כבר כנגיד של הבנק של קנדה, מרק קרניי. הנגיד החדש כבר הצהיר שהוא רואה במדיניותו של הבנק הפדרלי כמודל לניהול בנק מרכזי. פירוש הדבר, מדיניות עוד יותר מרחיבה. הפרוספקט הזה גרם לשוק לברוח מהשטרלינג. כך נשברה הקורלציה בין השטרלינג לבין הנכסים המסוכנים, והמטבע הבריטי הצטרף למשפחה הלא כל כך מכובדת של מטבעות שנתונים לשחיקה אגרסיבית מצד מדינותיהם הם, בדומה לין ולדולר.
מבט בגרף של השטרלינג-דולר ממחישה את הקריסה של המטבע הבריטי, שנסחר כעת ברמתו הנמוכה ביותר מאז יוני 2010. הרמה הקריטית היתה 1.63, ששימשה רמת ציר משמעותית בשנים האחרונות. כל עוד המטבע הבריטי נסחר מתחתיה הכיוון הוא מטה. בדיקה של רמה זו מלמטה עשויה להוות הזדמנות להיכנס לשורט במידה והמטבע לא יצליח לטפס מעליה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה