הארכת שעות המסחר, האם תגדיל המחזורים בת"א?
הבורסה בת"א אישרה הארכת שעות המסחר בשעה בימי המסחר, למעט יום ראשון, החל מאמצע חודש אפריל. מטרת הארכת המסחר היא יצירת חפיפה גדולה יותר עם שעות המסחר בחו"ל, בדגש על ארה"ב, ולהעלאת היקפי המסחר. החלטת הבורסה ובעיקר נימוקי ההחלטה, מעלים שאלות בנוגע להתמודדותה עם הירידה המתמשכת בהיקפי המסחר. רק ב-2009 שעות המסחר בישראל קוצרו בשעה.
השבתה חלקית של הפעילות ע"י עובדי הבורסה בשל סכסוך, הוכיח כי חפיפה כה קצרה עם השוק האמריקני אינו תורם לתוצאות השוק וההתאמה לנעשה בשווקים מתוקן גם כך במהלך פתיחת יום המסחר העוקב - לכן החפיפה אינה נדרשת. במידה רבה של צדק נטען, כי החפיפה הגדולה אף מכניסה רעשים, שכן השוק המקומי מגיב למחירי הפתיחה של השוק בארה"ב, וביום העוקב מגיב פעם נוספת לפי מחירי הסגירה. זאת ועוד הוכח, כי גם מחזורי המסחר לא ירדו באותם ימי שביתה וגם לאחר מכן כשקוצר המסחר.
מזה שנה וחצי - שנתיים מחזורי המסחר נמוכים מאוד בהשוואה לעבר מסיבות מגוונות. ראשית חשוב להבין - הירידה במחזורים היא תופעה עולמית, ולא מקומית, למרות שבישראל הירידה חריפה ומורגשת במיוחד. המשבר הכלכלי המתמשך מזה 5 שנים ויותר הוא כמובן הגורם המרכזי לירידה במחזורי המסחר. יתרות המזומן נשמרות על פי רוב בנכסים בסיכון נמוך וממתינים להתבהרות המצב בשווקים של אירופה וארה"ב. אין זה מפליא שבחודשים האחרונים חל שיפור במחזורים על רקע השיפור הכלכלי בארה"ב.
בשוק הישראלי הרגולטור היה המשמעותי ביותר שהשפיע על צמצום מחזורי המסחר. הרגולציה הישראלית הפכה להיות אקטיבית ביותר בשנים האחרונות והחילה שורה ארוכה של הנחיות ומגבלות על הגופים המוסדיים. מגבלות אלה הובילו באופן מיידי את המוסדיים לצמצם את מחזורי המסחר. כתוצאה מהתקנות החדשות, רכישת ני"ע בידי גוף מוסדי הפך לתהליך ארוך, יקר ומסובך. בנוסף, הרגולציה הובילה להפסקה כמעט מלאה בהנפקת חברות חדשות בבורסה ואף למחיקתן של חברות רבות ממסחר. הכדאיות הכלכלית שבעלי חברות רואים כיום בחברה ציבורית קטנה דוחקת חברות טובות רבות מחוץ לבורסה.
לאורך השנתיים האחרונות הבורסה לא פעלה בנחישות מספקת לשיפור הסחירות בנכסים הפיננסיים. למעשה, הארכת שעות המסחר היא הפעולה המשמעותית הראשונה שמבצעת הבורסה, על אף שיעילותה צפויה להיות מוגבלת מאוד וכרוכה בהגדלה נוספת של הוצאות בתי ההשקעות והבנקים. בעיית המחזורים היא בעיה קשה וחובה על הבורסה והרגולטורים לבחון כיצד ניתן לשפר את המצב למען ציבור המשקיעים כולו. על דירקטוריון והנהלת הבורסה להתמקד ביצירת כדאיות להנפקת מניות בבורסה ועידוד חברות ציבוריות קיימות להמשיך להיסחר בבורסה. עליה לפעול מול הרגולטורים השונים במטרה להקל ככל שניתן בדרישות ובעלויות הכרוכות בתקנות, תוך שמירה על רמת אכיפה גבוהה. הנפקת מדדים חדשים, כפי שעשתה הבורסה בשבועות האחרונים, תסייע אף היא לשיפור הסחירות. כלומר, ישנן פעולות רבות שניתן וראוי היה לבצע לפני שמקדמים את פתרון הארכת שעות המסחר, שיעילותו מוטלת בספק לעומת העלויות הוודאיות הכרוכות בהן.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 4.ממוקד ואומר את האמת. (ל"ת)הוא כותב טוב 04/03/2013 07:55הגב לתגובה זו
- 3.רון 03/03/2013 20:08הגב לתגובה זואסתר הזאת פשוט מכה אנושה לבורסה
- 2.שגיא טובי 03/03/2013 15:53הגב לתגובה זותעלה את המחזורים בוודאות ב-200-300 מיליון ש"ח ותהיה גלגל הצלה לבורסה. כמובן שדרושים עוד גלגלים.המאבק להפחתת המס נמשך ב"קבוצה לארגון הסוחרים הקטנים בבורסה הישראלית".
- 1.lepxii 03/03/2013 10:29הגב לתגובה זוחפיפה עם ארה"ב היא חיונית, ותביא מיידית לעלייה במחזור! גם ברגולציה הבלתי אפשרית צריך לטפל - אבל זה יותר מורכב (אם מתעלמים מנושאים שבתוך הבורסה - למשל מודל הון חש"בים שראוי לסגת ממנו).