יש בנקים באירופה: על ההתאוששות של הענף המוביל
ענף הבנקאות באירופה ספג פגיעה קשה במשבר האחרון, ובנקים רבים הולאמו או נרכשו ע"י אחרים. בשנת 2012 החלה התאוששות בכמה ממניות הבנקים האירופים. התאוששות שעשויה להצביע (סוף סוף) על תחילת יציאה מהמשבר אליו הם נקלעו.
מה יגרום להן לעלות?
התמ"ג באזור צפוי להתחיל להתאושש בעיקר ב-2014. לפי תחזיות ה-ECB, התמ"ג בגוש האירו צפוי לעלות בשנה הבאה ב-1.1%, לאחר התכווצות של שנתיים. אם אותן הערכות נכונות, מניות הפיננסים תמשכנה לעלות לאורך 2013.
עדיף מאוחר מאשר אף פעם?
אם עד 2012 הבנק האירופי המרכזי באירופה פעל ברפיון והעדיף להעביר את האחריות לממשלות המקומיות, ב-2012, תיכף לאחר מינוי נשיא חדש לבנק המרכזי, מריו דראגי, המצב השתנה. במהלך השנה החולפת, הודיע נשיא ה-ECB החדש, על תכנית רכישת ריבוניות של מדינות בעלות תשואות לפדיון גבוהות, אשר פדיונן בטווח של שנה עד שלוש שנים, בכדי להקל על גיוסי ההון של אותן מדינות ומאזני החברות (בעיקר בנקים ומוסדות פיננסים) המחזיקות בהם.
במקביל, מאז 2008 ועד 2012 חל תיאום בין הגופים הרגולטורים השונים בנוגע למשבר. הוקמה קרן אירופית, ה-ESM, אשר נועדה לסייע לבנקים השונים באירופה בעת משבר, מבלי שיהיה צורך לערב ממשלות מקומיות. בנוסף, תכנית ה-LTRO, להזרמת נזילות לבנקים אירופים ע"י הבנק המרכזי, שהופסקה ב-2009, חודשה בסוף 2011. הצעדים הללו היו מתבקשים עוד לפני כשלוש שנים, אולם עדיף מאוחר מאשר אף פעם...
עכשיו כשיעדי ההון הושגו, אפשר להתחיל לחלק דיבידנדים
לאחר כמה שנים של לחצים להגדלת ההון, הבנקים מתחילים להציג תוצאות טובות ולשפר את היחסים הפיננסים שלהם. חלק מהנהלות הבנקים האירופים, הבינו שפעילויות מסוימות מניבות נמוכה להון וצמצמו או מכרו אותם. במקביל, ננקטה שורה של צעדי התייעלות וקיצוצים כואבים. כתוצאה מכך, הלימות ההון שלהם השתפרה ועומדת בדרישות רגולאטוריות ואף מעבר לכך. במיוחד מדובר בבנקים בצפון אירופה, בנורבגיה ובשבדיה. לפני כחודש, שר האוצר השבדי אף ציין, כי לאחר שיעדי ההון הושגו, ניתן יהיה לחלק דיבידנדים.
לפני שנחים על זרי דפנה...
חשוב לזכור כי מספר אירועים עלולים עדיין לטרוף את הקלפים, ולהחזיר את הענף לירידות. הראשון בהם, הינו זעזועים מקומיים, שיערערו את ביטחון המשקיעים. לדוגמא, התפתחויות מסוימות לאחר הבחירות באיטליה עלולות להזניק שוב את התשואה לפדיון של האג"ח הממשלתיות במדינה. כמו גם, החקירות שהתנהלו בשנה האחרונה בנוגע להתנהלות הבנקים, בעיקר האירופים, בכמה פרשיות, כמו הרצת שער הליבור, מסחר והלבנת הון בפעילויות מול לקוחות באירן ועוד. הפרשיות, בהן מעורבים חלק מהבנקים הגדולים, הסתיימו בחלקן בפשרות. אולם אי אפשר לדעת אם לא מתנהלות עוד חקירות שטרם פורסמו, במיוחד נוכח העובדה שהרגולציה כיום הולכת ומחמירה.
לבסוף, יש לזכור שהחשש של הבנקים להעניק אשראי עדיין קיים. לראייה, הם מחזיקים סכומים גבוהים באופן היסטורי של פיקדונות ב-ECB, בריבית אפסית, מעבר לכריות ההון הנדרשות מהם. הסיכונים בגוש האירו, עדיין גבוהים מאד, אולם בסביבת אפסית, יכול להיות שהדרך להשגת תשואה על ההשקעה היא נטילת סיכונים גבוהים במיוחד.
*לדאבוני, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.בנקים בריטייםטל 07/03/2013 09:54הגב לתגובה זו0 0אורית כיף לקרוא כתבה שלך שוב.האם את מתייחסת לבנקים בריטיים כבנקים ארופיים לכל דבר ומה דעתך לגבי ברקליס שלו יש גם פעילות בנקאות השקעות נרחבת בארה"ב ופעילות באפריקה.סגור
-
1.הבנקים באירופהמנטליסט 07/03/2013 09:41הגב לתגובה זו0 0שלום אורית. כתבה יפה, כהרגלך. בקשר לסיפא של דבריך, האם את סבורה כי הריבית הנמוכה כל כך תימשך גם בשנה-שנתיים הבאות? האם על הבנקים באירופה להיערך לתרחיש של עליית ריבית, שהרי ריבית נמוכה כל כך לא יכולה להימשך לנצח. תודה.סגור