סוד מדינה: הפלדיום ברוסיה עומד להיגמר, כיצד ישפיע על העולם?
אריה גורן, , אנליסט תחום סחורות ב-Bizportal, סוקר את מצבו של הפלדיום בעולם, הדרכים והכדאיות בהשקעתו
אריה גורן span > a > | 
מחיר הפלדיום עלה ב-8.6% בשבוע האחרון ל-782.75 דולר לאונקיה. מבין כל הסחורות, רק רכז התפוזים עלה בשבוע שעבר בשיעור גבוה יותר - 10.1%. הפלדיום הוא המתכת האצילה היחידה שמחירה עלה ב-12 החודשים האחרונים. מחיר הפלדיום האחרון עדיין נמוך ב-28% מערכו הגבוה ביותר בכל הזמנים - 1,085 דולר לאונקיה, שנרשם ב-19 לינואר 2001. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי המתכות האצילות, הנסחרות בשוק הסחורות, בשבוע האחרון, מתחילת השנה וב-12 החודשים האחרונים.
לפי הבנק הלונדוני הגדול ברקליס, הפעיל מאוד בשוק הסחורות, שוק הפלדיום יהיה השנה בגירעון בשיעור גדול של 681 אלף אונקיות (21.2 טון), גירעון של כ-7.5% מצריכת הפלדיום העולמית השנתית. הבנק רואה בפלדיום את ההשקעה הנבחרת מבין המתכות האצילות.
הסיבה העיקרית לצפי העתידי של ביקוש הגדול מההיצע היא כי מלאי הפלדיום של רוסיה אמור להתרוקן לחלוטין בשנה הנוכחית או בזו הבאה. רוסיה צברה כמויות משמעותיות של פלדיום עוד בעידן הסובייטי, ומאז סוף שנות ה-90 של המאה הקודמת גם מכרה כמויות גדולות בשוק העולמי. אף על פי שכמות הפלדיום במלאי הרוסי היא סוד מדינה, המומחים מעריכים שמלאי זה קרוב לסופו.
בנוסף, הפקת פלדיום ממכרות ברוסיה, מפיקת הפלדיום המובילה בעולם, נמצאת בירידה. החברה הרוסית נורליסק ניקל היא יצרנית הפלדיום הגדולה בעולם - ב-2012, החברה הפיקה בסך הכל 2,731,000 אונקיות (כ-85 טון) - 3% פחות מהשנה הקודמת, מהן 2,628,000 אונקיות (81.7 טון) הפיקה החברה ממכרות ברוסיה - 3% (גם כן) פחות מהשנה הקודמת, והשאר ממכרות באפריקה.
השימוש העיקרי בפלדיום לממירים קטליטיים עבור תעשיית הרכב (71% מהשימוש בפלדיום ב-2011). ממיר קטליטי מהווה חלק ממערכת הפליטה של כלי הרכב, בו שאריות פחמימניות מתהליך הבעירה נשרפות עד תום כדי להקטין את זיהום האוויר. בממיר הקטליטי הופכים עד 90% מהגזים המזיקים הנפלטים ממנועי המכוניות כמו חנקן חמצני, פחמן חד-חמצני ופחמימנים, לגזים מזיקים פחות, כמו פחמן דו-חמצני, חנקן ואדי מים. רכב ובו ממיר קטליטי מזהם עד פי 10 פחות מרכב ללא ממיר קטליטי. ממירים קטליטיים מותקנים כיום ב-95% ממכוניות הנוסעים החדשות.
בתחילה השתמשו בפלטינה לממירים הקטליטיים, אבל כיום משתמשים יותר ויותר בפלדיום, שמחירו הוא רק כ-40% ממחיר הפלטינה. המעבר לפלדיום ברכבים המונעים בבנזין הושלם בעולם כולו. כיום ב-90% מהממירים ברכבי בנזין משתמשים בפלדיום ביחס אחד לאחד לכמות הפלטינה שהשתמשו בה בעבר. המעבר לפלדיום ברכבים המצוידים במנוע דיזל הולך ומתקדם. אמנם הגזים הנפלטים ממנועי דיזל הם בטמפרטורה נמוכה מהגזים במנועי בנזין. אמנם פלטינה מתאימה יותר לספיחת הגזים, אבל כיום כבר כ-20% מהשימוש נעשה בפלדיום.
ההערכה הכללית היא שצפוי המשך עלייה במחיר הפלדיום, ומחירו הנוכחי הוא הזדמנות השקעה מהסיבות הבאות:
1. מלאי הפלדיום של רוסיה קרוב לסופו, מכירות מהמלאי הרוסי היוו יותר מ-10% מהאספקה העולמית של פלדיום בשנים האחרונות.
2. תעשיית המכרות בדרום אפריקה, ספקית הפלדיום השנייה אחרי רוסיה והאחראית לכ-35% מאספקת הפלדיום העולמית, נמצאת במשבר. שביתות כורים, מחסור בחשמל ובעיות בטיחות פוגעים בפעילות השוטפת של המכרות במדינה זו.
3. במדינות רבות, כולל סין, הודו ורוסיה, מחמירים כיום בדרישה להקטנת הפליטה של גזים מזהמים מכלי הרכב, והדבר יוביל להגדלת כמות הפלדיום בממירים הקטליטיים.
4. שיפורים טכנולוגיים בממירים הקטליטיים לרכבים המצוידים במנועי דיזל מאפשרים כבר כיום להחליף 20% מהפלטינה בממירים בפלדיום, דבר המביא לחיסכון גדול בעלויות ובגידול בביקוש לפלדיום.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר נרשמו בעיקר עליות. מדד הסחורות הרציף CCI של CRB, המורכב מ-17 סחורות עיקריות במשקל שווה כל אחת, עלה בסיכום שבועי ב-1.3%. מדד CCI נמוך כיום ב-20.1% משיא כל הזמנים, שנרשם ב-20 באפריל 2011. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים בפלדיום?
קרן הסל ETFS Physical Palladium Shares, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול PALL החל מ-8 בינואר 2010, רוכשת ומוכרת פלדיום ממשי, כך שביצועיה דומים לביצועי הסחורה, דמי הניהול 0.60% בשנה.
חברת Stillwater Mining, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול SWC, עוסקת בהפקה, בעיבוד ובשיווק של פלטינה ופלדיום במדינת מונטנה שבארצות הברית. החברה מפעילה מפעל זיקוק ומכרות במקומות שונים במונטנה. לחברה יש רזרבות מוכחות של 42.4 מיליון טון עפרות ונצולת ממוצעת של 0.54 אונקיות פלטינה ופלדיום לטון עפרה, כלומר רזרבה של כ-23 מיליון אונקיות פלטינה ופלדיום יחד.
החברה הקנדית North American Palladium, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול PAL עוסקת בהפקה, בעיבוד ובשיווק פלדיום, פלטינה, זהב, ניקל ונחושת מהמכרות שלה בקנדה.
*אריה גורן הוא מרצה בכיר בקורסים סחורות וחוזים עתידיים והשקעות בחו"ל במכללת MIBI ללימודי שוק ההון באונליין, www.mibi.co.il .
**אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פלדיום, או כל סחורה, או כלשהי.
תגובות לכתבה(5):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
4.פלדיוםRON 18/04/2013 10:09הגב לתגובה זו0 0כיום כדאי להשקיע ב-PALL שהוא ETFסגור
-
3.קניתי פיזית ואין לי דמי ניהול (ל"ת)משקיע 13/03/2013 15:18הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.פלדיום בידיוק יצאה לתיקון, לא שווה כניסה (ל"ת)דוד 12/03/2013 07:11הגב לתגובה זו1 0סגור
-
1.אריה שלום , מדוע לדעתך PAL נסחרת במחיר כ"כ נמוך ?אמיל 11/03/2013 13:24הגב לתגובה זו0 1נסחרה לפני שנתיים ב-7$ ועכשיו דולר וחצי. יכול להיות ש"כסף על הרצפה" ? תודה...סגור
-
PALאריה 11/03/2013 14:48הגב לתגובה זו1 0החברה רשמה הפסדים בעבר, אבל גם לדעתי עם העלייה במחירי הפלדיום יש לצפות לעלייה משמעותית במחיר המניה.סגור