כנגד 4 טיפוסים מדברים בשוק ההון, מי הרשע?
בהגיע לחג הפסח עלינו לטובה, יגענו ומצאנו את ארבעת האחים בגרסת שוק ההון הישראלי של שנת 2013, והשאלות שהם שואלים אותנו.
חכם: האם יהיה זה נבון לקנות דווקא עכשיו של {חבס} או של {קרדן}, לאור מחירן הנמוך בשוק, שאינו משקף את שווי הערבויות?
תשובה: בשנים האחרונות ראינו אג"ח רבות שנקלעו למשברי נזילות. התגובה הראשונה בשוק הייתה למכור את האגרת כמה שיותר מהר ובכל מחיר, מבלי להמתין לפרסום ערך ההחזקה ביום ההסדר. האם ייתכן שדווקא קניה הייתה הצעד הנכון? כשמסתכלים על אג"ח חבס סדרה ד', נראה כי לאגרת שעבוד על כל החזקת מניות החברה בחבס סטאר. לא מזמן דווח לבורסה כ שווי הבטוחה עומד על פי 1.85 משווי החוב.
מנגד, בהסתכלות קרובה יותר, נראה כי השעבוד מול האג"ח מסדרה 4 הוא שעבוד חלש. מכיוון שהוא נשען על מניות שאינן , כך שקשה להעריך מהו היקף המזומנים של החברה. בפועל, למרות שהחברה ביצעה שערוך חלקי של ההפסדים במניית NSI, ישנו עדיין הפסד משמעותי, שלא בא לידי ביטוי בדו"חות וצפוי לפגוע בהון העצמי של "חבס סטאר". לכן לא ניתן לומר בוודאות שישנו עודף נכסים מול החוב, כפי שרק לפני חודש היה ניתן לחשוב.
אגרת נוספת שנפגעה בימים האחרונים היא זו של קרדן NV. הירידה החדה באה לאחר שהחברה הודיעה על הפסקת מו"מ של החברה-הבת, קרדן לנד סין, למכירת פעילות תמורת 85 מיליון אירו - מכירה שהייתה אמורה לסייע באופן ניכר בהחזר החוב. על פניו נראה שלמרות שההשקעה לא יצאה לפועל, עדיין בידי החברה ישנו נכס השווה כ-85 מיליון אירו. האמנם? צריך לזכור שמדובר בחברה הנמצאת במשבר נזילות, והפסקת מו"מ אינה הבעיה היחידה שלה. יש לבצע בדיקה מקיפה וקפדנית של מצבה הפיננסי לפני שחושבים האם כדאי לקנות את האגרת.
ניתן לומר כי השקעה בחברות בסיכון עשויה להיות כדאית מאוד, שיכולה לספק עודפת בתיק ההשקעות של כל לקוח, ומומלץ להיחשף אליה לפחות בחלק מנכסינו הפיננסיים. עם זאת, למרבית המשקיעים הפרטיים אין את הזמן, המידע והיכולת לדעת, האם איגרת שנקלעה למשבר נזילות אכן כדאית להשקעה. הדרך הנכונה ביותר להשקעה באג"ח חברות בסיכון למשקיע הפרטי הטיפוסי, היא דרך השקעה משותפת באמצעות . קרנות אלו מעסיקות מומחים שבידם המקצועיות והגישה למידע. הם יכולים להעריך את כדאיות ההשקעה תוך פיזור רחב, המוריד את הסיכון.
רשע: למה עליי (הממשלה) להתנהל נכון כלכלית כאשר אני יכול לכסות על טעויותיי מכיסו של האזרח?
תשובה: הממשלה אכן יצרה גירעון כה עמוק, עד שאין מנוס מהטלת גזרות חדשות על האזרחים. קשה להבין איך שר האוצר וראש הממשלה לא הבחינו כי הם חורגים מהתקציב בצורה כה בוטה. אמנם ישנן נסיבות מקלות: הצמיחה לא עלתה כפי שקיוו, המחאה החברתית והקמת ועדת טרכטנברג, מבצעים צבאיים לא מתוכננים ועוד תירוצים רבים וטובים. למרות זאת, בניגוד לאזרח הפשוט, כאשר הוא מוציא יותר כסף ממה שהוא הכניס ונקלע לחובות לבנקים - כל נטל האחריות מוטל עליו - נראה שלממשלה אין בעיה לגלגל את האחריות אל האזרח הפשוט. את התופעה הזו ניתן לראות לא רק בישראל. רק החודש כולנו נדהמנו לגלות כי ממשלת קפריסין ציפתה מאזרחיה לשלם כ-10% מכספם הפרטי כמס, וכל זאת כי לא הצליחה לנהל תקציב הגיוני וראוי והתנהגה בחוסר אחריות משווע.
תם: כיצד אני יכול לקבל 5% תשואה לשנה ללא סיכון?
תשובה: בימים אלו, כשתשואת המק"מים (המקבילה לתשואה חסרת סיכון) עומדת על כ-1.7%, הציפייה הזו אינה ריאלית. יש אפשרות לקנות אג"ח ארוכה במיוחד כגון ממשלתי שקלי 0142 (שתיפדה בינואר 2042) ולקבל תשואה שוטפת של כ-5.3% בשנה. אכן, הסיכון שלא תקבל תשואה זו במידה שתחזיק את האגרת עד שנת 2042 נמוך - אך במידה שתרצה להשתמש בכסף ב-30 השנה הבאות, כנראה שהנזק יהיה גדול ממה שיכולת לדמיין. זאת מכיוון שככל שהאיגרת ארוכה יותר, כך היא רגישה לשינוי הריבית במשק. אני די משוכנע שבטווח של 30 שנה הריבית תעלה, וכנראה במידה ניכרת. כדי שהתיק יספק תשואה של כ-5% לשנה ויישאר נזיל ברמה יומית, אין מנוס מלקחת סיכונים מבוקרים.
וזה שאינו יודע לשאול: אלו השאלות שצריך המשקיע המתחיל לשאול את מומחה ההשקעות שלו בפסח 2013:
- מהו המודל העסקי לפיו אתה עובד? ובמלים אחרות - כיצד אתה מרוויח מהעצות שאתה נותן לי?
לפני משבר 2008 היה ניתן לראות בארה"ב מגוון אנשי מכירות מחופשים ליועצי השקעות, שהמליצו ללא לאות להשקיע במוצרים פיננסיים מורכבים כדוגמת CDO. במקרים אלה, טובת הלקוח לא עמדה לנגד עיני איש המכירות, אלא העמלה המנופחת שגזר ממכירת מוצרים אלה. עמלה שהיתה עשויה להגיע אף ל-8% משווי ההשקעה. גם ב-2013, כשאנו עומדים מול מומחה ההשקעות, חשוב לשים לב שההשקעות שהוא בוחר נובעות רק מרצון לשרת את מטרות המשקיע. לעתים מומחה ההשקעות יסתיר את הרווח שהוא גוזר מההשקעה במגוון דרכים, ועל המשקיע להתעקש ולרדת לעומק הדברים - כידוע: אין מתנות חינם.
- האם המלצת ההשקעה שניתנה לי לוקחת בחשבון את כל צרכיי הפיננסיים הייחודיים וכל הכספים שלי (כולל מצב משפחתי, מוצרים פנסיוניים, צרכי נזילות וכד')? האם נבנתה במיוחד עבורי ולא כשבלונה מוכנה המיועדת למשקיעים רבים?
- ובמיוחד לפסח 2013: היכן הכסף שלי מוחזק? האם הוא מפוזר דיו? משקיעים רבים בעולם התפתו להשקיע בקפריסין בשל תנאי המס המקילים והריבית הגבוהה שקיבלו על פיקדונות בבנקים. המציאות מלמדת שהבטחות ורודות מדי סופן להתרסק אל מול המציאות הכלכלית.
***לכותב עשוי להיות עניין אישי בנושאים המוצגים במאמר. האמור אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
כתבה זו אינה מהווה ייעוץ משפטי, מיסוי או חשבונאי, או המלצה להשקעה, או הצעה לרכישת או מכירת מוצרים פיננסיים מכל סוג שהוא ואינה מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותב עשוי להיות עניין אישי בנושאים המוצגים בכתבה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.תודה על ההארה (ל"ת)דפנה 27/03/2013 19:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.רעיון נחמדמייק 27/03/2013 19:18הגב לתגובה זו0 0מאד מקוריסגור
-
4.מרענן ומהנה, נהניתי לקרוא (ל"ת)איתן 25/03/2013 15:33הגב לתגובה זו3 0סגור
-
3.כתבה נהדרת! (ל"ת)רענן 25/03/2013 14:34הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.כתבה מענינת. תודה. (ל"ת)אמיר 25/03/2013 14:30הגב לתגובה זו3 0סגור
- טען עוד
-
1.כולם אנשי מכירות, כולם גוזרים קופון. (ל"ת)משה 25/03/2013 13:39הגב לתגובה זו4 0סגור