הכל מתחיל בבחירה, אז איך לפזר כעת את הכסף?

עופר שבח, מנהל השקעות ראשי, מנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות, מתייחס לעולם האפשרויות הבלתי מוגבלות - מדדי מניות בישראל ומעבר לים
 | 

"עופר, לך תביא לחם מהמכולת" אמי הייתה מבקשת ממני בילדותי, הייתי שואל "שחור או לבן". היום כאשר אשתי מבקשת ממני לקנות לחם אני ניצב מול בחירה אינסופית, חיטה מלאה, שיפון ובריאות הם רק קצה הקרחון כשמדובר בלחמים, הימים בהם הבחירה הייתה כה פשוטה נראים רחוקים מתמיד.

שוק תעודות הסל וקרנות הסל עבר מהפכה בשנים האחרונות. בתחילת העשור הקודם המגוון היה מצומצם למדי, כאשר ניתן היה לרכוש על ת"א 100 או תעודת סל על מדד המעו"ף. כיום, מספר האפשרויות בהשקעה במדדי מניות דומה, ואף עובר, את מגוון סוגי הלחם בכל מאפייה מקומית. רק כדי לסבר את האוזן: קיימות כ-50 מדינות מפותחות שניתן להשקיע בשוקי המניות שלהן ועוד עשרות תעודות וקרנות המשקיעות בשווקים מתפתחים. זאת עוד לפני שהזכרנו את אינספור האפשרויות של תעודות סל סקטוריאליות ותעודות בעלות מוטיבים שונים.

האם קיים הבדל בהשקעה במדדים השונים?
אם נחזור למאפייה המקומית, הרי שבמידה ובחרת בלחם שאינו תואם את טעמך, הפסדך יסתכם לכל היותר בכמה שקלים בודדים ותחושת הבחירה המוטעית תעבור במהרה, זאת לעומת הפסד אלטרנטיבי ריאלי בעולם ניהול ההשקעות בו הכאב יהיה לבטח רב יותר.

התנודות במדדי המניות מביאים להבדלי גדולים בתקופות זמן קצרות (ראה בטבלה המצורפת). כך למשל, מדד המניות בהודו רשם תשואה של כ-26% אשתקד, ואילו מתחילת השנה המדד ההודי מציג תשואה שלילית מאכזבת של 3%.



לאורך השנים התפתחה אמונה כי קיימת עדיפות בניהול השקעות בצורה פאסיבית על ידי קניית תעודת סל אחת והחזקתה לאורך תקופה ארוכה. בימים בהם עולם האפשרויות שעמד בפני המשקיע הממוצע היה מוגבל ייתכן ותאוריה זו הייתה נכונה, אולם כיום, כאשר המבחר הוא אינסופי, נראה שהתיאוריה פחות תצליח במבחן המציאות.

ניתן לראות את השונות האדירה בין השקעה בשווקים השונים. כך למשל, אילו היינו שמים את כל הביצים בסל אחד, היה רושם המשקיע בישראל (Home Bias) בשנת 2012 תשואה של 7.2%, כמחצית מהתשואה אותה הוא היה משיג אילו היה משקיע בשווקים בארה"ב (13.4%) או כרבע מהתשואה שהוא היה מקבל אילו בחר להשקיע במדד ה-DAX הגרמני (29%). אילו אותו משקיע היה בוחר להשקיע באירופה ולשים את יהבו במדד הכללי האירופאי - מדד היורוסטוקס 50 - תשואתו הייתה כמחצית מהאלטרנטיבה הגרמנית. יש לציין כי שנת 2012 הייתה שנה מאוד קשה לכלכלה האירופאית. היו תאוריות שהאיחוד האירופאי יחדול מלהתקיים, ויחד עם זאת השוק הגרמני עשה אחד המהלכים החזקים ביחס לשווקים המפותחים.

גם באשר לתשואות מתחילת השנה, למרות מעבר הכספים ל-Risk On, השווקים המתעוררים בעלי הסיכון הנתפס היותר גבוה, הציגו ביצועי חסר ואף ביצועים שליליים ביחס לשווקים המפותחים קרי, ארה"ב אירופה ויפן.

אז איך בכל זאת ניתן לבחור בעולם מלא אפשרויות?
בדומה לבחירת מניות, Stock Picking, יש להתחשב בנתוני מכפילי הרווח ההיסטוריים והעתידיים, תשואות ומכפילי הון של השווקים השונים.
ניקח לדוגמא נתונים היסטוריים של ארה"ב:





מכפיל הרווח של שוק המניות בארה"ב (S&P 500) לאורך ה-14 שנה האחרונים היה לרוב יותר גבוה מכ-15 שהוא כיום, כלומר בהסתכלות היסטורית השוק האמריקאי לא יקר, כפי שניתן לראות בגרף העליון. גם בבחינה של מכפיל ההון בשוק המניות בארה"ב, ניתן לראות שהנו נמוך היסטורי, כ-2 אשר מראה על תמחור מעניין לשוק המניות.

קיימת חשיבות רבה להבנת החשיפות של הסקטורים השונים בתוך אותם מדדים. כך למשל, המדד על מניות ברוסיה מכיל 59% מניות מסקטור האנרגיה, לכן כאשר מחליטים להשקיע במדד הרוסי יש להבין את ההשפעות של שוק האנרגיה על המדד. סקטור הפיננסים הנו לרוב הסקטור העיקרי, אך במדד של הונג קונג הוא עומד על לא פחות מ- 62%. בברזיל, הנחשבת למוטת סחורות בבסיס כלכלתה הנשענת על סויה, קפה, ברזל ופלדה רק, 19% מהמדד מורכב מסקטור החומרים וכ-20% מסקטור האנרגיה.

בנוסף לשיקולים אלו, אנו בוחנים עוד מספר משתנים בלתי מוגבל כגון, נתוני מאקרו של כלכלת המדינות עצמן, פילוח גאוגרפי של ההכנסות של החברות מתוך המדדים, השפעות מטבע, בחינת המניות המרכזיות במדדים, נתונים טכניים ועוד.

כל אלו מביאים לכך שלהערכתנו, כיום לא ניתן לקנות תעודת סל בתאוריית "שגר ושכח", וניהול אקטיבי בפיזור סיכונים נכון הוא הפתרון המתבקש למרבית המשקיעים.

***עופר שבח מכהן כמנהל השקעות ראשי במנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות בע"מ, והוא ו/או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.


תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    הטענה כאן ממש לא נכונה
    יעקב מטודלה 04/04/2013 01:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הטענה כאן הפוכה למציאות. דווקא בגלל שהיום קל לפזר בין שווקים אז עדיף ניהול פסיבי. או שאולי הוא טוען שהוא יודע מראש איזה שוק יהיה הכי טוב? אין לו סיכוי. האם הוא ידע מראש שהודו תהיה טובה מברזיל?
    סגור
  • 8.
    יופי של עצה
    כרמל 03/04/2013 20:21
    הגב לתגובה זו
    0 2
    כתבה ממש מעניינת, תודה רבה!
    סגור
  • 7.
    גרפים לא אומרים לנו כלום לגבי העתיד
    22 03/04/2013 20:18
    הגב לתגובה זו
    2 1
    הם נותנים לנו אולי תמונה לגבי העבר ואין העבר הוא תמונה של העתיד כפי שאנו למדנו ממחקרים שנעשו . גם לגבי מכפיל הרווח ההיסטורי הכול זה אשליית המיומנות והשליטה
    סגור
  • 6.
    צודק בדבר אחד פיזור גלובלי וסקטוראלי הוא שם המשחק ..
    22 03/04/2013 20:10
    הגב לתגובה זו
    2 1
    אבל בשביל זה לא צריך מנהל השקעות כל משקיע עם ידע מינמלי שקרא קצת ספרות בנושא יכול להשקיע בצורה סקטוראלית וגלובלית בתיק שלו ללא עמלת ניהול תיק . דבר שני סטטיסטית אין שום ערך מוסף בין מנהל השקעות שבונה את התיק בצורה המוזכרת לבין משקיע מן השורה לגבי התשואה העתידית שלו .
    סגור
  • 5.
    הייתי רוצה לשמוע ולקרוא עוד
    RM 03/04/2013 12:37
    הגב לתגובה זו
    1 2
    ממקצוענים כאלה שודעים לשים את הדגש על הנקודות הנכונות.
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    יעקב מחיפה
    itzik0911 03/04/2013 12:17
    הגב לתגובה זו
    2 4
    -כתבה יפה יש לי כמה תיקים ב3 בתי השקעות , מנורה ראשונים בתשואה שלי מ 2006
    סגור
  • גם אני מנהל אצלהם את התיק
    לקוח 04/04/2013 14:36
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אני מנהל אצלהם ובעוד מקום. התוצאות שלהם בשנתיים הארונות היו הרבה יותר טובות
    סגור
  • 3.
    כתבה מעולה
    מילטון פרידמן 03/04/2013 12:11
    הגב לתגובה זו
    1 1
    עברנו מניהול מיקרו לניהול מאקרו, פעם מנהלי השקעות היו מתאמצים למצוא את החברה הנכונה להשקיע בה והיום מנהלי השקעות מתאמצים למצוא את המדינה הנכונה והסקטור הנכון... תעודות סל לא שמו סוף לניהול רק שינו אותו.
    סגור
  • 2.
    מעניין! (ל"ת)
    איתי 03/04/2013 11:16
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
  • 1.
    מנהל השקעות שטוען
    מעניין מאוד 03/04/2013 11:10
    הגב לתגובה זו
    1 2
    שצריך ניהול אקטיבי .גם בהשקעות פאסיביות כמו תעודות סל - על ידי בחירת המדדים השונים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות