אפשר לעשות את זה אחרת: הדרך הנכונה לפרישה לפנסיה
עניין הפנסיה עולה שוב ושוב בטורים ובמאמרים. על חשיבות החסכון לפנסיה, הצורך לחסוך ולא למשוך כספים על מנת שלא לפגוע בפנסיה שלנו, ייעוד כספי הפיצויים לפנסיה ועוד ועוד. גם המחוקק נתן דעתו לעניין זה והתקין חיקוקים ותקנות על מנת לעודד את ציבור החוסכים לחסוך בשוטף ולבצע העברות של סכומים חד פעמיים למכשירי פנסיה.
תקנות הניוד החדשות שעברו במהלך שנת 2009, איפשרו ניוד של קופות הוניות למכשירי פנסיה. תיקון 3 קבע כי כל ההפקדות החל מ-2008 ייעודו לצורך קיצבה בלבד. במסגרת התיקון נקבע מושג חדש בשם "קופה לא משלמת לקיצבה" . משמעותו, כי ניתן לחסוך בקופה, אך לצורך קבלת קיצבה קיימת חובה לבצע העברה של הסכום לקופה משלמת לקיצבה.
להפתעת עמיתים רבים אשר מבקשים לבצע העברות של קופות לא משלמות לקיצבה או קופות הוניות לקרנות פנסיה, הם נתקלים בסירוב מצד הקופות לקבל כספים אלו לצורך קבלת פנסיה ומונעים למעשה את האפשרות של עמיתים רבים לקבל קיצבה.
אז מה קורה פה?
חקיקה - קיימת, גופים מסחריים אשר מעונינים בכספים שלנו - קיימים, אך קרנות פנסיה מסרבות לקבל העברות חד פעמיות, מדוע? התשובה לשאלה טמונה במנגנון לפיו פועלת קרן הפנסיה, לדרך שיערוך הנכסים ולדרך בו מחושב מקדם הפנסיה.
המנגנון לפיו פועלת קרן הפנסיה
חשוב לזכור כי קרן הפנסיה פועלת במנגנון של איזון הדדי, במידה ונוצר גרעון כלשהו, הוא מטופל על ידי הקטנת זכויות לכלל העמיתים. בנוסף ,למנהל קרן הפנסיה קיימת חובת נאמנות לטובת כלל העמיתים.
דרך שערוך הנכסים
על פי ההוראות מחוייבת הקרן לשערך את נכסיה על פי מנגנון אשר לוקח בחשבון את הריבית לנכס חסר סיכון במשק. החישוב טמון במנגנון ריביות לאורך זמן אשר בשנים האחרונות נמוכות מאד - לצורך הדוגמא, עומדת בחודש אפריל 2013 על 1.75%.
דרך חישוב מקדם קרן הפנסיה
חישוב מקדם הפנסיה מניח תוחלת חיים צפויה ותשואה על ההון. כיום מחושב מקדם הפנסיה על פי של 4%. שלושת המשתנים ובעיקר ההפרש בין הריביות במשק לתשואה המונחת בבסיס המקדם, מביאים למצב שכל לקוח שפורש לפנסיה מכניס את שאר העמיתים לגרעון. לגבי עמיתים קיימים, מובן כי אין ברירה וקרן הפנסיה מחוייבת לאפשר להם לקבל פנסיה. יחד עם זאת, חובת הנאמנות לכלל העמיתים היא שמונעת קבלת עמיתים חדשים המעונינים להעביר סכומי כסף חד פעמיים על מנת להתחיל לקבל פנסיה.
אז מה עושים?
כיום לא קיים פתרון לאותם עמיתים במסגרת קרנות פנסיה, אלא אך ורק במנגנון של פוליסות לקיצבה הפועלות במנגנון שונה מקרן הפנסיה. יחד עם זאת, עקב התגברות הצורך בהעברות ממכשירים הונים ולא משלמים לצורך קבלת קיצבה, חשוב לנסות למצוא פתרון לבעיה זו.
**אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ במוצר פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני ו/או המלצה לביצוע פעולותו/ או יעוץ במוצר פיננסי ו /או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות ו /או הקופות המוזכרים לעיל ו/או נמצאים בקשרים עסקים עם החברות המוזכרות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.בטוח מנהלים הוני.משה. 06/05/2013 23:39הגב לתגובה זו0 0אשתי בת 61. יש לה בטוח מנהלים מסוג מעורב שמסתיים היום. חברת הבטוח לא מאפשרת המשך ההפקדות האם היא יכולה? זה בטוח הוני (לא משלם קצבה). מה גורל ההפקדות משנת 2008 ?: והאם ניתן להפוך את הסכום ההוני לקצבה ובאיזה תנאים? מאוד אודה לך מאחר ואין לאשתי שום פנסיה מלבד זה.סגור