מה בעצם הפתיע: הורדת הריבית או התזמון שלה?
נגיד , פרופסור סטנלי פישר, הודיע ביום שני על הורדת הריבית מ-1.75% ל-1.5%, בהחלטה שלא במסגרת התוכנית הרגילה, שבועיים לפני ישיבת הוועדה המוניטרית המתוכננת.
רק לפני שבועיים דנו בכלים השונים של תמחור ציפיות הריבית, וניתן לראות שהערכותינו בעניין הורדת הריבית היו נכונות
אם כך, מדוע לא המתין הנגיד לישיבה המתוכננת של הועדה המוניטרית?
בהודעה של בנק ישראל נאמר כי "לנוכח התמשכות מגמת הייסוף של השקל, על רקע תחילת הפקת הגז ממאגר "תמר".... (נתון אשר מדאיג את היצואנים) ... בחודש האחרון ובשלושת החודשים האחרונים תוסף השקל ביחס לשער החליפין האפקטיבי ב-2.4% ו - 5.4% בהתאמה"..
למעשה, צמיחת כלכלת ישראל הנשענת בעיקר על הייצוא, הביאה את הנגיד לתעדף את עניין הייסוף ובלימתו. בתחילה השתמש הנגיד במכשיר רכישת המט"ח וכאשר זה לא צלח עבר לכלי הנוסף בידיו, הורדת ובכך הוא מעוניין להפחית את כדאיות ההשקעה של הזרים בשקל. יתרה מזאת, נפוצה שמועה ביום חמישי שעבר שהנגיד רמז למשרד האוצר לעלות את המיסוי עבור זרים שמשקיעים באג"ח ממשלתיות ונגזרים.
יחד עם זאת, להערכתנו, הסיבה העיקרית להפתעה במועד ההחלטה היא שהנגיד חרט על דגלו לנסות לנקות את הספקולנטים מהמסחר על השקל ובכך לבלום את הייסוף שלו. חשוב להבין שצעד זה נובע מהיבטים נוספים כגון, התקציב המוצע לממשלה אשר מכיל העלאות מס מסיביות על הציבור וקיצוצים בתקציבים שלפי המחקר שהצגנו בכתבה הקודמת יכול לפגוע בלפחות 0.5% בצמיחה של 2013. בעקבות החלטת הריבית, נראה שייסוף השקל והיצואנים הנם חשובים יותר ממחירי הדיור, שכן הורדת ריבית לבטח לא תבלום את המשך לקיחת המשכנתאות וקניית דירות חדשות, נהפוכו.
נציין כי נגידים בכל העולם, לרבות אירופה, אוסטרליה ודרום קוריאה, הורידו ריביות בשבועיים האחרונים בעקבות עדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה העולמית ובפרט התחזיות לגבי אירופה וסין. מאידך, הדפסת הכספים בכל העולם ממשיכה וייתכן שתהיה תוכנית נוספת של הבנק המרכזי של אירופה בחודשים הקרובים.
כאשר בוחנים את ציפיות הריבית העתידיות יש לזכור שלנגיד פישר קיימת עוד החלטת ריבית אחת בסוף החודש ולאחר מכן אמור להיבחר מחליפו. במידה והנתונים הכלכליים ומגמת הייסוף ימשיכו בכיוון שאינו לרוחו של פישר, ייתכן ונראה עוד הורדה של 0.25% ב-27 במאי.
לאור זאת, מה האלטרנטיבות ההשקעתיות כיום?
אם חשבנו שבפיקדון בבנק הריבית הייתה נמוכה אז הרי שהיא תרד עוד בעקבות ההחלטה אחרונה. על מנת להשיג תשואות מעבר לאינפלציה, ריאליות חיוביות, יש להגדיל סיכון ולכן ייתכן וזרימת הכספים שהחלה לפני חצי שנה לנכסי סיכון תימשך ואף תגדל. יתרה מזאת הריצה לסיכון, Risk On, בשווקים בהם קיימת הזרמת כספים תהיה להערכתנו אף גדולה יותר, בעיקר ביפן, אירופה וארה"ב.
עופר שבח מכהן כמנהל השקעות ראשי במנורה מבטחים ניהול תיקי השקעות בע"מ, והוא ו/או חברות אחרות בקבוצת מנורה עשויים להיות בעלי ענין אישי בנושאי הסקירה. שיווק ההשקעות אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.עופר - אחד התותחים בשוק (ל"ת)אחד מהתעשייה. 17/05/2013 09:59הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.ירון זליכה אמר שהורדת הריבית פוגעת במשקי.ר. 16/05/2013 17:41הגב לתגובה זו2 1בקיצור, זליכה אינטרסנט ומי שכתב פה אולי לא יותר מנוסה ממנו, אבל לפחות נטול אינטרסים. הורדת ריבית ברבע אחוז לא עושה שום דבר למשק. הכול ספינים.סגור
-
2.לאן גלר הולך ? (ל"ת)מוניקה 16/05/2013 12:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אין משמעות מהותית להורדת ריבית קטנה כל כךמשקיע מפוכח 16/05/2013 11:51הגב לתגובה זו0 1ההיסטוריה מלמדת שרק להורדת ריבית בשיעור של מעל חצי אחוז הייתה השפעה מהותית על תנודות השוק. תבדקו את זה בעצמכם.סגור