האם ישראל מצטרפת למלחמת המטבעות?
מלחמת המטבעות הגלובלית שמטרתה המוצהרת היא להחליש את המטבע המקומי כדי לשפר את רווחיות היצוא, ובכך להאיץ את הצמיחה, התעצמה לאחרונה. מדינות רבות משתמשות בעיקר בכלים מוניטאריים הכוללים הורדת ריבית, הזרמה מוניטארית (quantitative easing) והתערבות בשוק המט"ח. יפן מהווה דוגמא מובהקת להצלחת גישה זו. ההצהרה על תוכניתו של הבנק המרכזי היפני להכפיל את כמות הכסף תוך שנה על ידי רכישת אג"חים, גרמה לפיחות חד בין. בנוסף, בשבועות האחרונים הורידו מספר מדינות את הריבית (גם לאור ההתמתנות באינפלציה), בהן גוש האירו, אוסטרליה, הודו, דרום קוריאה ופולין.
ישראל לא יכולה להיות מנותקת מהכפר הגלובלי, בפרט כאשר סך היצוא (סחורות ושירותים) מהווה כ-37% מהתוצר המקומי הגולמי. מתחילת השנה נמצא השקל במגמה ברורה של התחזקות, על רקע תחילת הפקת הגז הטבעי (בסוף חודש מארס), שיפור בחשבון השוטף, וגידול השקעות ריאליות במשק הישראלי (מכירת חברת ישקר הינה הדוגמה הבולטת). בנוסף, גם משקיעים מוסדיים ישראלים חוששים מייסוף השקל, ומגדרים מתחילת השנה באופן מלא את תוספת ההשקעות הפיננסיות בחו"ל.
סטנלי פישר מבין היטב את חשיבות השמירה על כדאיות היצוא עבור המשק הישראלי. התערבות מחודשת בשוק המט"ח בראשית אפריל לא הצליחה למנוע את הייסוף בשקל, לכן לפני שבוע הוחלט להשתמש בנשק הכבד: שילוב של הורדת ריבית לא שגרתית עם הצהרה על תוכנית רכישת מט"ח של 2.1 מיליארד דולר עד סוף השנה. חשוב להדגיש שמדובר בלא מעט "רעש וצלצולים" שאופייני לסטנלי פישר, ככל הנראה במטרה "לזעזע" את שוק המט"ח. ניתוח אמיתי של הצעדים מראה שלא מדובר בשינוי אמיתי של כללי המשחק.
ממילא הורדת הריבית הייתה צפויה כנראה בסוף החודש על רקע אינפלציה נמוכה, סימנים להאטה גלובלית והורדות ריבית בעולם. למעשה, ההורדה בסך הכל הוקדמה בשבועיים. כעת, מרבית החזאים לא צופים הורדת ריבית בימים הקרובים.
שנית, הצהרת פישר לגבי רכישת 2.1 מיליארד דולר עד סוף השנה (אשר אמורה לנטרל את השפעת הגז במאזן התשלומים) לא מהווה את שינוי כללי המשחק. החל מ-8.4 ועד אמצע מאי, בנק ישראל רכש יותר מ-700 מיליון דולרים ללא הואיל. 2.1 מיליארד דולר מהווה היקף רכישות של כ-1.1% במונחי תוצר. לצורך השוואה, בתוכנית הרכישות של 2009, בנק ישראל רכש כ-25 מיליארד דולר - כ-10% במונחי תוצר, כאשר גם בשנה זו השקל המשיך להתחזק. נכון הדבר שבנק ישראל שומר על האפשרות לרכוש מט"ח בעת הצורך, מעבר לתוכנית המוצהרת.
בינתיים, השקל שומר על יציבות לאחר פיחות של כ-2% מאמצע מאי, זאת בזכות אמינותו הרבה של פישר. אך חשוב לזכור שבסך הכל מדובר באריזה יפה של כלים מוניטאריים מקובלים. בנוסף, חשוב להדגיש שמכלול גורמי המאקרו עדיין תומכים בייסוף השקל גם לאחר נטרול השפעת הגז הטבעי, בפרט המשך השקעות ריאליות (FDI) ופיננסיות חיוביות (כניסת הון לישראל). נקודה חשובה נוספת למחשבה: קשה יהיה למצוא מחליף לפישר בעל אמינות כה רבה עם יכולת "להרתיע" את סוחרי המט"ח.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 1.חוליו 26/05/2013 14:41הגב לתגובה זושל מי זה?
- העירקי (ל"ת)זה של שלמה מעוז 31/05/2013 08:08הגב לתגובה זו