הרמז שמספקת לנו התנודה בתשואת האג"ח של ארה"ב
הבנק המרכזי של יפן הודיע על תוכנית אגרסיבית לרכישת על מנת להמריץ את הכלכלה. הבנק התחייב לעשות כל שניתן לתמיכת היעדים להמרצת הכלכלה. הוא החליט להרחיב את המאזן שלו ע"י רכישת אג"ח לטווח ארוך בכ-60-70 טריליון ין בשנה - סכום שיכפיל את הבסיס המוניטרי במהלך השנתיים הקרובות.
מאחר וכלכלת יפן הינה כלכלה מוטת ייצוא, המדינה מאמצת מדיניות אגרסיבית שמחלישה את שערו של המטבע המקומית בתקווה ששער נמוך יעודד את הגידול בייצוא ויתמוך בצמיחת הכלכלה. יפן הודיעה על תוכנית הוצאות חדשה של 117 מיליארד דולרים, למרות שהינה המדינה בעלת שיעור החוב הגבוה ביותר של חוב לתוצר. התקווה שהרחבה כמותית בשילוב הגדלת הוצאות הממשלה בפעולות המעוררות צמיחה, יעוררו את עליית האינפלציה ויסיימו תקופה ארוכה של דיפלציה.
מערבה משם, הבנק המרכזי האירופי הפחית את הריבית מרמה של 0.75% ל- 0.5%. בהודעת הריבית, ציין דראגי, כי הבנק עושה מספר פעולות על מנת להגדיל את הנזילות בשווקים לפחות עד 2014 וככל שיידרש. דראגי הוסיף ואמר כי הבנק שוקל לרכוש Asset-backed securities, כחלק מאפשרויות הפעולה העומדות לרשותו. הוא ממשיך לעודד נמרצות הגדלת מתן הלוואות ע"י הבנקים.
המאזנים של ארבעת הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם (ארה"ב, האיחוד האירופי, יפן וסין) גדלו ביותר מפי 4 - מרמה של 3 טריליון ד' ל-13 טריליון במהלך החמש שנים האחרונות. בניגוד למדינות רבות בעולם שמרחיבות בעת הזו את ההקלות הכמותיות הפד מתחיל לאותת לפעולות שונות.
על פי התנהלות השווקים, ישנה ציפייה שהפד יתחיל לפחית את רכישת האג"חים. מתחילת המשבר העולמי הפד תומך בכלכלה במשך 3 תוכניות הרחבות כמותיות, כאשר כעת הפד רוכש אג"ח ו-MBS בכ-85 מיליארד ד' בכל חודש כל שעד סוף שנת 2013 הפד יכלול 4 טריליון ד' החזקות באג"ח. צמיחת הכלכלה היא עדיין אנמית. כל עוד הצמיחה והסיכון לעלייה משמעותית באינפלציה ישארו נמוכים, הריבית תישאר נמוכה. המטרה של הפד - לייצר יציבות מחירים ותעסוקה מלאה במשק (אשר נמצא הרבה מעל רמת 6% אבטלה).
כאשר בוחנים את רמת התשואות הנוכחיות מול הממוצע מתחילת השנה, ניתן לראות בבירור כי רמת התשואות בארה"ב הינה ברמתה הגבוהה השנה ורחוקה מאוד מרמת התשואה הממוצעת. אג"ח לעשר שנים נסחרות ברמה של 2.1%, כאשר במהלך השנה נרשמה ירידה בתשואה לרמה של 1.62%. רמת התשואות בשאר במדינות המרכזיות (איטליה, ספרד, בריטניה, צרפת ואוסטרליה) נעות סביב הממוצע או נמוך ממנו, כך שארה"ב מובילה את תהליך עליית התשואות. המשקיעים עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות הן מבחינת התנהלות הפד והן מבחינת התנהגות השווקים.
בעוד רוב מדינות העולם נמצאים בעיצומו של תהליך הרחבה מוניטרית, כשהמשמעותיות ביניהן יפן ואירופה ומדינות רבות נוספות הודיעו לאחרונה על הורדת הריבית (אוסטרליה, דרום קוריאה, וייטנאם, פולין ועוד), הפד הצהיר כי אם יהיה שיפור מתמשך במצב הכלכלה, הוא ישקול במהלך הפגישות הבאות להפחית את קצב הרכישות. האמירה הינה כללית ומסוייגת, אך מצביעה על שינוי כיוון חשיבה. הבנק המרכזי האמריקני שואף להגיע לנקודה בא ניתן יהיה לתת לכלכלה להתחיל לתפקד באופן עצמאי, הדרגתי ומבוקר. תשואות האג"ח של ארה"ב לעומת התשואות בשאר העולם מראות, כי המשקיעים אכן סוברים שהתהליך הולך לכיוון הזה. אך עם זאת, אני בספק אם התהליך יקרה בעתיד המאוד קרוב.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.מה הרמזאנונימי 11/06/2013 21:14הגב לתגובה זו0 0מכל הכתוב כאן מה הרמז שאליו התכוונה הכותבת?סגור
-
1.במקום כלכלה תלמדו ספרות כדי לפרשן את דברי הנגיד. (ל"ת)כלכלנים חארטה 09/06/2013 18:08הגב לתגובה זו2 0סגור