ציפיות והערכות - הסיבות העיקריות לשינוי בתשואות ומחיר מדדי האג"חים
לאחר חודשים ארוכים של עליית מחירים כמעט רצופה, ללא כל מימוש משמעותי, אנו עדים בחודש האחרון לעליית תשואות וירידת מחירים בכל מדדי איגרות החוב. לעליית התשואות באיגרות החוב מספר סיבות, אך העיקרית שבהן היא עליית התשואות על איגרות החוב של ממשלת ארה"ב - מרמה שנתית של 1.6% לפני מספר שבועות בלבד, לרמה של 2.2% כיום ( ל-10 שנים). עליית התשואות מתרחשת על רקע ההערכות, כי הפד יפחית בהדרגה את תכנית ההרחבה הכמותית, במסגרתה רוכש אג"ח בהיקף של 85 מיליארד דולר מידי חודש.
מחירם של נכסים הנסחרים בבורסה (אג"ח ומניות למשל) מבוסס גם על ציפיות והערכות: הערכות לגבי רווחי החברה ושיעורי הצמיחה שלה במקרה של מניות. והערכות לגבי שיעור הריבית, שיעור האינפלציה וכדומה במקרה של איגרות החוב. אומנם הריבית בארה"ב לא עלתה, אך ההערכות והציפיות של המשקיעים השתנו. לכן, הם דורשים כיום גבוהה יותר על השקעה באיגרות החוב הארוכות.
ברוב המקרים, עת ישנה ציפייה להעלאת , התשואות על איגרות החוב עולות בשיעורים דומים לכל אורכו של עקום התשואות, והוא פשוט נע במקביל כלפי מעלה. המקרה בתקופה האחרונה אינו כמתואר - עליית התשואות על איגרות החוב הארוכות הייתה חדה בהרבה מאשר על אלו הקצרות שכמעט ולא נפגעו, וכתוצאה מכך העקום הפך יותר תלול.
אינני רוצה להתנבא לגבי רמת התשואות בארה"ב, כיוון שאיגרות החוב שם לא מעניינות מבחינתי גם בתשואה של 2.5% לשנה. רק אציין כי בכתבה שפרסמתי כאן ב- 30/12/2012 ובה נתתי תחזית לשנה הקרובה כתבתי כך: "הסיכון הגדול ביותר כיום טמון בהשקעה באיגרות חוב אמריקניות וגרמניות לטווחים ארוכים, אשר מחיריהן התנפחו מאוד בשנה החולפת.....".
ומה לגבי האג"חים בארץ?
מובן כי המשך עלייה בתשואות האג"ח בחו"ל תוביל לעלייה נוספת בתשואות על איגרות החוב בארץ, ותגרום ללחץ מכירות נוסף אשר יגרור ירידת מחירים נוספת. למרות זאת, אינני ממליץ למשקיעים להיפטר מכל החזקתם באיגרות החוב. ראשית, כלל לא בטוח שהתשואות תמשכנה לטפס. האבטלה בארה"ב עדיין לא נמוכה מספיק, המשק צומח בקצב איטי מדי והאינפלציה ברמה נמוכה. לכן הריבית לא צפויה לעלות בקרוב.
בארץ, לעומת זאת, המצב עוד יותר ברור - רק לפני כחודש הוריד את הריבית בשתי פעימות של 0.25% כל פעם, לרמה של 1.25%. אם כן, הריבית לא צפויה לעלות בקרוב, ואף הייתי אומר שייתכן והיא עוד תרד. התשואות על איגרות החוב עלו בשיעור חד בשבועות האחרונים לאחר שמחירן ירד במקרים מסוימים ב-2%-4%. אין לדעת מתי והיכן בדיוק תיעצרנה הירידות, וכבר נוכחנו לדעת כי אי אפשר לקנות בדיוק בתחתית. אך המשקיעים הרציניים, אשר "חושבים לטווח ארוך", מחכים בדיוק לאותם רגעים בהם ניתן להתחיל לאסוף סחורה במחירים הולכים ויורדים מכל אותם מוכרים מבוהלים.
רביב רזניק, מנהל השקעות בכיר בטאלנט בית השקעות
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה