המסחר העולמי ב-LNG, איך מתבצע סיבוב המחיר?
לנוכח הויכוח המתמשך בארץ על מכסות הגז הטבעי ליצוא, ומכיוון שבהעדר צנרת להובלת הגז הטבעי ליעדו הדרך ליצוא גז טבעי היא באוניות מיוחדות במצב נוזלי, הכתבה הבאה מוקדשת למסחר העולמי בגז טבעי נוזלי Liquid Natural Gas (LNG).
הגז הטבעי, המופק מבארות תת-קרקעיות ומבארות תת-ימיות, הוא תערובת של גזים שהמרכיב העיקרי בה הוא מתאן. הגז המשמש אותנו לבישול ולחימום בארץ אינו גז טבעי, אלא תוצר של בתי הזיקוק והוא מורכב מפחמימנים כבדים יותר. הגז הטבעי הוא מרכיב חיוני באספקת האנרגיה בעולם ואחד ממקורות האנרגיה הנקיים, הבטוחים לשימוש והיעילים ביותר. זיהום האוויר הנוצר משריפת גז טבעי נמוך משמעותית מהזיהום שמפיקים תוצרי נפט או פחם (שריפת גז טבעי מייצרת 30% פחות דו-תחמוצת הפחמן משריפת נפט וכ-45% פחות לעומת שריפת פחם). הגז הטבעי היווה 23.9% מתצרוכת האנרגיה בעולם ב-2012, לעומת 33.1% של תוצרי נפט, 29.9% פחם, 6.7% אנרגיה הידרו-אלקטרית, 4.5% אנרגיה גרעינית ו-1.9% אנרגיה מתחדשת (סולארית, רוח).
הגז הטבעי מובל משדות הגז אל הצרכנים באמצעות מערכת צינורות. דרך נוספת להוביל גז טבעי ממקומות מרוחקים למסופי הגז שביפן, בדרום קוריאה ובמדינות נוספות היא באמצעות מכליות ענק המובילות את הגז הטבעי במצב צבירה נוזלי. בקירור ל-162 מעלות צלזיוס מתחת לאפס הגז הטבעי הופך לנוזל, ואז קטן נפחו פי 610, כך שאפשר לאחסנו במכלים ולהובילו באניות. למעשה 9.9% מצריכת הגז הטבעי בעולם בשנת 2012 הייתה של גז טבעי נוזלי, וכמעט כל צריכת הגז הטבעי של יפן ודרום קוריאה ו-68% מהצריכה של ספרד היו ממקור זה. צרכניות גז נוזלי גדולות נוספות הן לפי הסדר הודו, סין, טייוואן, בריטניה, צרפת וטורקיה. האספקה הראשונה של LNG הייתה בשנת 1964 כשבריטניה וצרפת רכשו גז נוזלי מאלג'יריה והחלו בזה את השימוש במקור אנרגיה חדש. יצואניות הגז הטבעי הנוזלי העיקריות ב-2012 לפי הסדר היו: קטאר, מלזיה, אוסטרליה, ניגריה ואינדונזיה.
הגז הטבעי הנוזלי מובל באניות שבהם נבנו מכלים מבודדים בעלי מעטפת כפולה, האניות בקיבול כולל של 150 אלף מ"ק עד אפילו 266 אלף מ"ק במכליות החדשות. הגז הנוזלי מובל בלחץ אטמוספרי וללא מערכת קירור, השמירה על הטמפרטורה הנמוכה נעשית על ידי איוד כמויות גז קטנות, תהליך שמושך אנרגיה מהסביבה וגורם לקירור הגז הנוזלי. בשנים האחרונות נבנו גם מספר אניות שעליהן נבנה מתקן גיזוז (הפיכת הנוזל לגז). האניות האלו מסוגלות לספק גז דרך מקשר ימי ישירות למערכת ההולכה ללא צורך במתקן קבלה, השימוש באניות מסוג זה נעשה לראשונה בשנת 2004.
הקמת מתקנים להנזלת הגז הטבעי כרוכה בהוצאה כספית גדולה ויש צורך בתקופה ארוכה להקמתם, כך שקיים כיום מחסור עולמי במתקנים להנזלת גז טבעי. בנוסף, קיים גם מחסור באוניות המיוחדות להובלת הגז הנוזלי, אוניות שעלות בנייתן גבוהה מאוד. כתוצאה מכך, הביקוש לגז נוזלי עלה על ההיצע בשנים האחרונות, דבר שהביא לעלייה חדה במחיר הגז הנוזלי בעשור האחרון עד כמעט שהשתווה למחיר הנפט המחושב על בסיס אנרגטי שווה. הביקוש לגז נוזלי גדל אף יותר לאחר שיפן נאלצה להשבית את כל 50 הכורים הגרעיניים הפעילים שלה לאחר האסון בפוקושימה, שהתרחש במארס 2011 ועברה לייצור חשמל מגז טבעי. יפן צרכה יותר מ-36% מצריכת הגז הטבעי הנוזלי העולמי ב-2012. מחיר הגז הטבעי הנוזלי הממוצע ביבוא ליפן ב-2012 היה 16.75 דולר למיליון BTU (יחידות אנרגיה), זאת בהשוואה למחיר הגז הטבעי המובל בצינורות בארצות הברית שהיה רק 2.76 דולר למיליון BTU, מאז כבר עלה מחיר הגז בארצות הברית ל-3.73 דולר, אבל מחירו עדיין הוא רק 22% ממחיר הגז הנוזלי. בכדי להשוות את מחיר הגז הטבעי למחיר הנפט על בסיס אנרגטי שווה מחלקים את מחיר חבית הנפט ב-5.8, זאת כיוון שתכולת האנרגיה של חבית נפט היא 5.8 מיליון BTU. מחיר הנפט הממוצע מסוג ברנט ב-2012 היה 109 דולר לחבית, מחיר השקול ל-18.8 דולר למיליון BTU, רק ב-12% גבוה ממחיר הגז הנוזלי ביפן.
שוק הסחורות בשבוע האחרון
במסחר בסחורות בשבוע שעבר נרשמו יותר ירידות מעליות. מדד הסחורות CRB של תומסון רויטרס/ג'פריס, ירד בסיכום שבועי ב-0.5%. בטבלה שלהלן מפורטים השינויים במחירי הסחורות העיקריות, במדדי המניות ובשערי המטבעות בשבוע שעבר וב-12 החודשים האחרונים.
איך משקיעים בגז טבעי נוזלי
בארצות הברית
מניית החברה האמריקאית Cheniere Energy נסחרת בבורסה ניו יורק בסימול LNG. החברה עוסקת בפיתוח, בבנייה ובתפעול מסוף הגז נוזלי שבבעלותה ובמערכת צינורות להולכת גז טבעי בחוף מפרץ מקסיקו שבארצות הברית. קיבולת המסוף 57 מיליון מ"ק ליום היא הגדולה ביותר בארצות הברית.
מניה אוסטרלית
מניית החברה האוסטרלית Woodside Petroleum השותפה בפרויקט לוויתן נסחרת בארצות הברית בסימול WOPEY. החברה מפיקה גז טבעי נוזלי, גז טבעי בצינורות, גזי נפט מעובים ונפט גולמי.
מניה באירופה
מניית החברת הבלגית EXMAR נסחרת בבורסה האירופית Euronext בסימול EXM. החברה מפעילה צי של 59 אוניות להובלת LNG וגזים מעובים אחרים. בבעלותה גם אניות עם מתקן גיזוז, למעשה היא הייתה הראשונה בעולם שהפעילה אניות מסוג זה.
*אריה גורן הוא מרצה בכיר בקורסים סחורות וחוזים עתידיים והשקעות בחו"ל במכללת MIBI ללימודי שוק ההון באונליין, www.mibi.co.il.
**אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פלטינה או כל סחורה, או
כלשהי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ציטוט מהכתבה:ברטולד ברכט 17/06/2013 16:30הגב לתגובה זו0 0"הגז הטבעי הוא אחד ממקורות האנרגיה הנקיים, הבטוחים לשימוש והיעילים ביותר." אנרגיה אטומית הכי נקייה, הכי בטוחה והכי יעילה.סגור