בעיית נזילות בבורסה? צריך לשדרג את האינסטלציה
בתקופה האחרונה דובר רבות על מחזורי המסחר הנמוכים בבורסה המקומית. הגורמים שסומנו כאחראים העיקריים לתקופת היובש שחווה הבורסה בת"א נכונים רובם ככולם: ירידת עניין מצד המשקיעים הזרים, יציאת כספי המוסדיים להשקעות בחו"ל, מגמת המיזוגים והתמעטות בתי ההשקעות וכמובן הרגולציה המופרזת שמגבילה את הפעילים והחברות בשוק.
כצעד עיקרי לעצירת הסחף, בחרה הבורסה להאריך החל מהשבוע את שעות המסחר, בתקווה כי שהייה ארוכה יותר מול המסכים תגרום בסופו של דבר לגידול במחזורי המסחר. אפשר לנחש שמחזורי המסחר אכן יעלו בעקבות החפיפה שתיווצר בין המסחר בארה"ב למסחר בארץ, אך השינוי לא צפוי להגביר פעילות בחברות שאינן נסחרות בת"א 25.
הפיתרון הנ"ל לא אידיאלי בלשון המעטה. בעיית הנזילות משולה לבעיה בצנרת, הבורסה מציעה להרחיב את צינור המים (שתפקד היטב עד לפני כשנתיים). התוצאה צפויה להסתכם בזרימת כמות מים דומה בלחץ נמוך יותר. במילים אחרות, נקבל מחזור מסחר דומה שיטפטף לאורך יותר שעות, כלומר נחליף ברז מים מקרטע בטפטפת.
לתת למערכת שעובדת לא טוב לעבוד יותר זמן בתקווה שהיא תסתדר זה לא פתרון יעיל ובעיית הנזילות בבורסה בת"א צריכה להיפתר בדרכים אחרות, יצירתיות יותר, חלקן קשות לביצוע וחלקן קלות להפליא ליישום. כך או כך אפשר להתחיל מהקל ולעבור אל הכבד. להלן 3 נקודות מפתח לשיפור אמיתי במצב הקיים:
טיפול בברז המרכזי
אטרקטיביות של שוק, כל שוק, טמונה בסחורה שהוא מציע. במהלך השנים האחרונות, השוק המקומי מתרוקן, דוכנים רבים נסגרים ולא נפתחים אחרים במקומם. חברות מקומיות לא מוצאות את מקומן בבורסה המקומית, ורבות מהן מעדיפות להנפיק את מניותיהן בבורסות זרות. הבורסה חייבת לעשות כל שניתן כדי לפתות ענקי תעשיה מקומיים להצטרף אליה, גם במחיר "מבצעי הצטרפות", שיפחיתו מהכנסותיה מאותן החברות מתוך מחשבה על עתיד השוק ולא רק על הרווחים הנוכחיים.
דמיינו איך היה נראה השוק אילו נסחרו במדד ת"א 25 ו-75 חברות בינלאומיות מצליחות כגון צ'ק-פוינט, אמדוקס וסנדיסק (ומה זה היה עושה למדד בלו-טק 50) נטפים (מישהו אמר טפטפות?), אבן-קיסר (שמאז הנפקתה בוול-סטריט הוסיפה לערכה מעל 150%) ואולי אפילו תנובה, טרה ורבות וטובות שיוכלו לגוון את השוק, למשוך משקיעים זרים ולתת השראה לחברות קטנות יותר לבחור בשוק ההון הישראלי כאמצעי מימון בדרך להרחבת הפעילות. גם חברות הזנק בעלות פוטנציאל יוכלו לנווט דרכן למימון בשוק ההון המקומי לפני שהן מחפשות אקזיט אצל חברות ענק זרות.
מה זה בכלל יתר?
דבר ראשון, יש כאן עניין סמנטי. ישנם הורים שקוראים לילדיהם בשמות תואר כמו איתן, תמיר או יפה, לא משנה אם הילד הסתבר כחלשלוש, נמוך-קומה או שהילדה היא מאותגרת מבחינה אסתטית, ההורים מביעים משאלה חיובית מתוך תקווה סמויה שהתכונה תדבק באדם.
בהקשר דומה מעניין לדעת מדוע בחרה הבורסה לכנות את המניות הקטנות יתר? שם שמלמד על היותן שאריות / / מוצרים משניים / חסרות חשיבות לכשעצמן. המניות הקטנות מעניקות לשוק את התכונה הכי חשובה עבורו - גיוון, והצעד הראשון בשיקומן הוא בשינוי המיצוב שלהן.
כפי שידעה הבורסה לכנות את מדד הסדרות בדירוג נמוך וסיכון גבוה בשם המתיימר תל-בונד תשואות, ולא כינתה אותן תל-בונד סיכון. טוב תעשה אם תשדר לציבור כי היתר אינו שולי. אפשר למצב את המניות הקטנות על שם הבורסה עצמה, כמו מדד אחד-העם 50 או לפרגן לאחד מנדבני הארץ המוכרים שהוא במקרה הרחוב השכן, מה לגבי מדד רוטשילד מאגר? או אולי מדד פוטנציאל 50? או בקיצור כל דבר שהוא לא יתר.
רגולציה לעידוד השוק
אפשר להפעיל את הכלי הבירוקרטי שנקרא רגולציה, כמו גם כדי לעודד את הפעילות בשוק במקום להכביד על פעילותו. במסגרת מגמת ההפחתה בדמי ההפצה של הבנקים, ראוי להפחית את דמי ההפצה על קרנות נאמנות שמתמחות בחברות קטנות ל-0.10% - כפי שנעשה, להבדיל, במקרה של קרנות כספיות. מנהלי הקרנות יוכלו להציע דמי ניהול נמוכים יותר מאלו המתאפשרים בקרנות מניות כלליות, והמשקיעים יוכלו ליהנות מתמחור זול יותר בתמורה לנכונותם להשקיע בחברות הקטנות.
הבורסה מצידה יכולה לסייע לחברות הקטנות, אם זו תשיק תכנית ממומנת של עבודות מחקר בלתי תלויות עבור החברות הנסחרות עליהן יוכלו להתבסס הגופים המוסדיים בפרט והמשקיעים בכלל. זה מהלך שיכול להגדיל את השקיפות והעניין בשוק בעלויות סבירות מאוד יחסית לעלייה בהיקף הסחירות שהוא עשוי לחולל. לסיכום, אם נעשה את השוק יותר קל ומעניין זה יעשה את העבודה יותר משעת מסחר לכאן או לשם.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.הצעות מעניינות ואפשר גם להפחית מס על הבורסהאנונימי 19/06/2013 01:44הגב לתגובה זו0 0ידוע הוא שככל שהמס קטן יותר הפעילות גדלה והגביה נטו דווקא תעלה...סגור
-
9.הצעדים המוצעים לא יפתרו את הבעיהשמואל 18/06/2013 20:02הגב לתגובה זו0 0המוסדים נמנעים מלהשקיע בשוק בגלל הנזילות הנמוכה שאינה מאפשרת פעילות מושכלת גם במניות טובות בגלל ההשפעה על המחירים כניסה בהיקף נמוך משפיעה על המחיר וכך גם יציאה מהמניה תוביל לירידה חדה במחיר הזרים ימנעו מהשקעה גם בגלל סיכונים גיאופוליטים רק שינוי פוליטי כמו שקט שיובטח ע"י הסכם שלום יוביל משקיעים זרים לשוק המקומי בשוק יש בעית התרנגולת והביצה ולכן הפתרונות אינם פשוטים יתכן והורדת המיסוי יעודד השתתפות שחקנים נוספים רווח ההון אינו גבוה צריך לאפשר קיזוז הפסדי הון מכל הכנסה כמו הכנסה מיגיעה אישית. ע"י תיאום מס שנתי ואפשרות לקבל זיכוי מס מיגיעה אישית ברור שהצעה זו תטיל על פקידי המס עבודה נוספת אבל יתכן ותועיל למדינה ברור שהסיכוי לקבלת הצעה כזו קלוש ביותרסגור
-
8.ההצעות של מר שמש לא יועילושמואל 18/06/2013 19:45הגב לתגובה זו0 0חלקן הגדול של ההצעות לא יועיל שינוי שם של מדדים לא יואיל גם מבחינה שווקית ציבור המשקיעם בוחן השקעות על בסיס פוטנציאל ניהולי של מנהלי הקרנות חלק מהמשקיעים מסתמלך על ביצועי העבר דרל יעילה לבדוק ביצועים של מנהלי קרנות מתבססת על תשואה בעבר ותנודתיות של התשואה גופים מובילים כמו אלטשולר וילין לפידות הוכיחו בעבר כושר ניהולי מוצלח וחלקם בשוק הולך וגדל בהתאמה לביצועים. הורדת דמי הפצה עשויה להיות מבורכת במקביך צריך להקטין דמי ניהול או לקבוע דמי ניהול בהתאם לתשואה בתיק .מנהל מוצלח יהנה מדמי ניהול גבוהים בהתאם לרווחיות של חברות ביטוח שמתבססת על תשואה בתיק מנל שנכשל לא יקבל דמי ניהול. המוסדיפ אינם משתתפים בשוק המקומי בגלל העדר נזילות במדד היתר קימות מניות רבות עם ביצועים טוביםסגור
-
7.שכחת את הפיתרון הטוב ביותר-פיטוריי מנהלי הבורסה הכושלים (ל"ת)מאמר נחמד 18/06/2013 16:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.אם לא יתחדשו כאן הנפקות אקוויטי אז הכיוון ימשיך למטה (ל"ת)ינון מאשקלון 18/06/2013 12:00הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
5.תובנות לטור שלעילשמואל בוכמינדר 18/06/2013 11:38הגב לתגובה זו2 1טור עם גישה שונה לטיפול במשבר , מר שמש מי יתן ותנוח עלייך עט הסופרים לעיתים קרובות יותר.סגור
-
4.זה האיש האחראי לקרנותמוישהגרויס 18/06/2013 11:33הגב לתגובה זו2 0השי הזה מוביל את קרנות הדס מזה תקופה ארוכה ואראי לביצועים הנאיםסגור
-
3.רעיונות נחמדים אבל!!!!!Z 18/06/2013 11:22הגב לתגובה זו2 0עד שהרגולציה לא תפסיק להציק לכול 100% הפעילים ולהפכם לעבריינים פוטנצאליים - טמבל הגוף הגדול שייסחר כאן!!! אגב כול הסיבות לירידה במחזורים פרט לרגולציה היו קיימים כאן שנים רבות אך נזכרו בהם רק כעת???סגור
-
2.עודף הרגולציה הורס את שוק ההון!רגולציה = שחיתות 18/06/2013 11:12הגב לתגובה זו6 0די! נמאס!סגור
-
1.עצות מקוריות ומעניינות שבהחלט שוות בדיקה מצד הבורסה (ל"ת)יוחאי 18/06/2013 11:07הגב לתגובה זו2 0סגור