רבותיי ההיסטוריה חוזרת? משבר 2008 מאיים לחזור
מגזר הפיננסים בסין עובר בימים האחרונים טלטלה לא פשוטה, בעלת השלכות מהותיות על הכלכלה העולמית. סוכנות דירוג האשראי פיצ', השלישית בגודלה בעולם, פרסמה בשבוע שעבר אזהרה חמורה כי קיים סיכון גבוה למשבר אשראי במדינה, זאת עקב חוסר יכולתם של לווים רבים לגלגל הלוואות לטווח קצר ולעמוד בתשלומים. מדובר במכבסת מילים המכוונת לשוק אחד ספציפי - שוק הנדל"ן. אופן הטיפול של הממשל הסיני בבעיה יקבע, האם שוקי המניות צפויים לתקופה של תנודתיות גוברת או לחזרה למסלול עולה.
משבר נדל"ן - נשמע לכם מוכר? הרי כבר היינו בתסריט הזה, אי שם ב-2007, כאשר עוד ועוד לווי משכנתאות סאב-פריים בארה"ב הפסיקו לעמוד בהחזרי ההלוואות שלהם, הובילו לירידה חדה במחירי הבתים במדינה וגררו את המערכת הפיננסית העולמית כמעט לפשיטת רגל.
כיצד זה קרה? נחזור לשיאו של המשבר הפיננסי בשלהי 2008 - שוקי המניות רועדים, שוק האשראי קופא ובנקים רבים עומדים על סף חדלות פרעון. ממשלת סין החליטה באותם ימים לצאת בתוכנית גרנדיוזית לאושש את כלכלתה, הכוללת הזרמה של כ-600 מיליארד דולר לפרויקטים רבים כמו תשתיות, רווחה ועוד. במקביל לתוכנית זאת, הנחה הממשל בסין את הבנקים במדינה לשחרר את יד ההלוואות הקפוצה, ולנקוט תנאים מקלים יותר במתן אשראי. הבנקים אכן נתנו את הכסף, כמעט לכל מי שרק חפץ בו.
לאן האשראי הזה זרם? לשוק הנדל"ן כמובן. מאות אלפי אזרחים לקחו על עצמם משכתנאות לרכישת דירה, וחברות רבות החלו לעסוק בפרויקטים יזמיים לבניית שכונות דיור. האבסורד, שלא היה מדובר רק בקבלנים מן השורה, אלא גם בחברות תעשיה, מסחר ושירותים שהחליטו להצטרף לחגיגה. חברת אופטיקה או יצרן נעליים, אשר ליבת העסק שלהם אינה קשורה בשום צורה להקמת בניינים, הפכו פתאום ליזמי נדל"ן והחלו לשווק דירות בפרויקטים בבעלותם.
- "צופים ירידה מהירה יותר מהתחזיות בריבית בשנה הקרובה"
- בדרך למלחמה במזרח? בסין מאשימים את ארה"ב בפרובוקציות
כמו שקורה בכל פעם שכסף מוצא עצמו בידיים הלא נכונות, עוד ועוד עסקאות לא מוצלחות ומשכנתאות חדלות פרעון התחילו להצטבר ולפעור חורים במאזני הבנקים בסין. קווי הדימיון לארה"ב שלפני 5-6 שנים ברורים. כאשר מספר הולך וגדל של בנקים מוצאים עצמם עם נכסים רעילים במאזניהם, החשדנות ההדדית הולכת וגדלה. כשקרה הדבר בארה"ב, נרשם זינוק בריבית הבין-בנקאית (ה-Libor) - הריבית שמשלמים הבנקים להלוואות בינם לבין עצמם, והובילה לקפאון מוחלט של שוק האשראי העולמי. בנקים רבים מצאו עצמם פתאום ללא המזומנים הדרושים לפעילות השוטפת, והחלו לפשוט את הרגל אחד אחרי השני.
בחינה של הריבית הבין-בנקאית בסין (ה-Shibor) בשבועיים האחרונים מציגה תמונה דומה ומדאיגה. הריבית להלוואות Over night עמדה בתחילת 2013 עמדה על כ-2.5%, אך זינקה בפתאומיות מעל 12.5%. הריבית לחודש טיפסה מ-4% ל-9% וריבית לשלושה חודשים עלתה מ-4% לכמעט 6%. המשמעות היא שבנקים בסין מפחדים היום לתת הלוואות אחד לשני, אפילו ליום אחד, מחשש שהכסף לא יוחזר אליהם במלואו. כדי לפצות עצמם על סיכון, הם מעלים את הריבית על אותן ההלוואות באופן דרמטי.
אחד הצעדים שנקט הממשל האמריקני בזמן המשבר הפיננסי היה הלאמת מניותה של חברת הביטוח AIG ורכישת מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, זאת בכדי להחזיר את ביטחון המשקיעים ולמנוע את נפילתם של הגופים המדוברים. לפני שבועיים רכש הממשל הסיני מניות בחברת הביטוח New China Life Insurance ובבנק Everbright, אשר נכנס למצב של חדלות פרעון עקב הזינוק בריבית הבין-בנקאית.
- טראמפ הוא פיל בחנות חרסינה, אבל לא ישבור את הכלים
- ההיגיון מאחורי השיגעון - מה טראמפ מנסה להשיג ולמה ייתכן שהנפילות ייעצרו?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המצב המחמיר הביא אף מספר כלכלנים בשבוע שעבר לקרוא לממשל הסיני להדפיס כסף. כן, כן, כמו שעושים בארה"ב כבר 5 שנים, ולהזרים אותו למערכת הבנקאות. כשמחברים את חלקי הפאזל יחדיו, ניתן להבין כיצד גוף כמו פיצ' יוצא באזהרה כפי שעשה.
בורסת שנחאי בסין, סגורה מזה שנים רבות בפני משקיעים זרים מחו"ל, אך אלה פועלים בעיקר בבורסה הנמצאת בהונג קונג. היות ולמשבר אשראי בסין יכולות להיות השפעות גם על שותפות הסחר הקרובות שלה כמו דרום קוריאה, יפן ואוסטרליה, יש לנקוט בתקופה הקרובה במשנה זהירות ולבחון היטב השקעות באזור זה של הגלובוס. יש לתת משקל יתר בהשקעות לחברות גדולות ומבוססות ולצמצם השקעה במגזר הבנקאות והביטוח.
טיפול מהיר של הממשל הסיני בבעיה, כאשר היא עוד קטנה, לבטח ירגיע את המשקיעים. אך אם הבעיה תצא משליטה, לא מן הנמנע כי מפלס החרדה יגבר והתנודתיות בשוקי המניות במזרח תעלה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 1.עוד חוזה עתידות (ל"ת)22 24/06/2013 13:30הגב לתגובה זו