השינוי בכלכלה היפנית יהיה לקראת סוף השנה
השינוי בכלכלה היפנית מתחיל לבוא לידי ביטוי במהלך השבועות האחרונים. רק לאחרונה פורסם שהייצוא מהמדינה עקף את התחזיות בחודש שעבר ועלה ב-10.1% לעומת החודש המקביל אשתקד (בעוד שהצפי עמד על 6.5% בלבד - דבר שכמובן תרם לשיפור המאזן המסחרי השלילי במדינה. כמו כן, ראינו שיפור בשיעור הניצולת, הפתעה לטובה של התפוקה התעשייתית והזמנות המכונות, וכמובן שיפור בתמ"ג הרבעוני שעלה בקצב שנתי של 4.1% ברבעון הראשון של השנה וצפוי לעלות בקצב של 2.9% ברבעון השני.
למרות זאת, התוצאות של המדיניות הכלכלית האגרסיבית של ראש הממשלה החדש - שינזו אבה, טרם הגיעו לשיאן, וניתן לומר כי הן צפויות לבוא לידי ביטוי באופן חד יותר רק לקראת סוף השנה או תחילת השנה הבאה.
לאחר שנים בהן מדינות רבות הדפיסו כסף רב וגרמו להתחזקות המטבע היפני בעוד היפנים הסתכלו מהצד, החליט ראש הממשלה לערוך את הניסוי הכלכלי הגדול בהיסטוריה ביחס לגודל המדינה. הוא הגדיל את הוצאות הממשלה ב-120 מיליארד דולר, לצד הדפסה של 65 מיליארד דולר בחודש, איתם הוא רוכש ומט"ח במטרה לייצר שנתית בשיעור של 2% (דבר שקרה פעם אחת בלבד בעשור האחרון). אם נשווה זאת לארה"ב, שם הפד מדפיס 85 מיליארד דולר בחודש, אך גודלה של הכלכלה היפנית הוא רק שליש מזו של ארה"ב.
כפועל יוצא מהדפסות הכספים המאסיביות נחלש היין היפני ביותר מ-12% בששת החודשים האחרונים. מנגד, שוק המניות זינק (על אף הירידות לפני חודש). מדד המניות המוביל במדינה, הניקיי 225, עלה בכ-42% מתחילת השנה וב-67% ב-12 החודשים האחרונים. הוא נסחר כעת ברמות מחירים גבוהות, בהן נסחר לפני כחמש וחצי שנים, טרום המשבר הכלכלי.
לאור העובדה שהכלכלה היפנית מבוססת על ייצוא טכנולוגיה, אלקטרוניקה גבוהה ורכבים, במשך שנים נהנתה המדינה ממאזן סחר חיובי (הייצוא היה גדול יותר מהייבוא). לאחר רעידת האדמה שפגעה בכורים הגרעיניים במדינה בסוף 2011, נאלצה יפן לסגור כורים רבים ובמקביל לפנות לייבוא סחורות אנרגיה כדי לפצות על המחסור - מה שהגדיל את הייבוא משמעותית והוביל למאזן סחר שלילי.
למרות היחלשות המטבע כאמור, נותר הסחר היפני שלילי. ראשית ייבוא הדלקים התייקר משמעותית בגלל הין. שנית, כיוון שהייצוא היפני מתבסס על רכבים וטכנולוגיה - שווקים שלרוב אינם גמישים (כלומר דגמי 2013 מוזמנים כבר ב-2012 או אף לפני כן), טרם ראינו את השפעת פיחות המטבע באה לידי ביטוי באופן מלא.
לאור זאת, אני מעריך שהשינוי בכלכלה היפנית יחל לבוא לידי ביטוי באופן משמעותי יותר, רק לקראת סוף השנה או תחילת 2014 - אז יערכו הזמנות חדשות, ואלו יבואו לידי ביטוי במאזן הסחר, בקצב הצמיחה וכמובן בהתאם בשוק המניות, שמושפע מאוד מהחברות היצואניות.
יש לציין ששוק המניות היפני עורר השנה התעניינות רבה בקרב המשקיעים בארץ ובעולם ובמשך 7 חודשים (בין השפל באמצע נובמבר האחרון ועד לשיא באמצע מאי), הספיק המדד לזנק למעלה מ-80%, מאז נחלש וכעת רחוק משיאו בכ-5%. ההתעניינות הרבה מתבטאת בעובדה ש-2 מתוך 3 קרנות הסל האמריקניות (ETFs) שגייסו את מירב הכספים מתחילת השנה, היו על שוק המניות ביפן (DXJ, EWJ) - הן גייסו יחד למעלה מ-14 מיליארד דולרים.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.עם למעלה מ200% חוב לתוצר הכלכלה היפאנית מחוסלתיריב 22/07/2013 12:52הגב לתגובה זו0 0אפשר להריץ את הבורסה ולפחת את המטבע, אבל אין תקומה לכלכלה היפאנית. מדינה עם אוכלוסיה מצטמקת (בשנת 2050 יהיו שם רק 75 מיליון יפאנים לעומת 120 מיליון כיום) הזהרו והתרחקו.סגור
-
2.ניתוח רדוד...שטויות 22/07/2013 08:26הגב לתגובה זו0 0פשוט ניתוח רדוד של אחת הכלכלות המרכבות בעולם. בלי התייחסות לזה שמדובר בכלכלה שפריון העבודה בה הינו גבוה במיוחד עד שאין מקום לשיפור. בלי התייחסות לכך שרוב הכלכלה והחברות הגדולות נשלטות על ידי תאגידיי היאקוזה. בלי התייחסות לתרבות המורכבת. זה ניתוח שעושים כלכלני שנה א' ....פיחות שווה מטבע נחלש שווה יותר ייצוא שווה שיפור במאזן התשלומים... ממש ניתוח רדודסגור
-
1.לתפארת מדינת ישראל מריצי מניות נהפכו ליועצים בחוק (ל"ת)דעתי 21/07/2013 13:34הגב לתגובה זו0 0סגור