בלי להסס, בנק ישראל צריך לחתוך בריבית
נגיד , פרופ' סטנלי פישר, מסיים בימים אלו את תפקידו לאחר 8 שנים בתפקיד. במקומו ימונה פרופ' פרנקל, אשר כיהן בתפקיד זה במהלך השנים 1991-2000 (בהנחה שהמינוי אכן יצא לפועל). היעד המרכזי של נגיד הבנק, כפי שמכתיבה לו הממשלה, הוא שמירה על יציבות מחירים במשק תוך עמידה ביעד בשיעור של 1%-3% לשנה.
עם זאת, הנגיד היוצא נתן משקל רב גם לתמיכה בצמיחת המשק. נושא זה קיבל ביטוי בין השאר בהורדות תכופות ושמירה על רמת ריבית נמוכה בעת כהונתו של פרופ' פישר. כמו גם, פישר לא היסס להתערב בצורה אגרסיבית בשוק המט"ח ורכישות הדולרים שביצע הבנק המרכזי בעת כהונתו הגדילו בצורה ניכרת את יתרות המט"ח של מדינת ישראל. צעדים אלה שהנהיג פישר נבעו מהבנתו, כי יעד האינפלציה אומנם חשוב, אך ישנם פרמטרים חשובים לא פחות - שמירה על רמת אבטלה נמוכה, יציבות בשוק התעסוקה ותמיכה בייצוא ובחברות היצואניות (המנוע המרכזי בפעילות המשק).
הביקורת הגדולה ביותר על פישר היא בנוגע ל"תרומתו" לניפוח מחירי הדיור, אשר עלו בחדות בתקופת כהונתו. הטיעון המרכזי הוא שפישר הנהיג מדיניות מוניטארית מרחיבה מדי (ריבית נמוכה), ובכך תרם לניפוח מחירי הדירות. הנגיד היוצא אמנם הנהיג שורה של הגבלות על רוכשי הדירות ונוטלי המשכנתאות (בעיקר בשל דאגתו ליציבות הבנקים), אך אלו לא הספיקו על מנת לרסן את עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות. בסופו של דבר, בנק ישראל לא מסוגל לטפל לבדו במחירי הדיור בעזרת הכלים העומדים לרשותו, האחריות לכך היא של משרדי השיכון והאוצר ושל הממשלה כולה.
בניגוד לפישר, פרופ' פרנקל נחשב לשמרן יותר ורבים זוכרים לו את דבקותו בשמירה על רמת ריבית גבוהה בתקופת כהונתו הקודמת. כיום, המשק נמצא במצב לא פשוט - מצד אחד הצמיחה איננה גבוהה מספיק, וניתן לשער כי הגזירות האחרונות בתקציב והעלאות המיסים שאושרו לאחרונה, בוודאי שלא יתרמו להאצת הצמיחה בתקופה הקרובה. כמו כן, הדולר נמצא ברמות נמוכות מזה תקופה ארוכה, והזרמת הגז בשנים הבאות צפויה לגרום ללחץ נוסף על מחירו. מצד שני, הורדות הריבית צפויות להמשיך ולתחזק מחירי נדל"ן גבוהים, אשר פוגעים בזוגות הצעירים וחונקים את המשק.
החלטות הריבית הקרובות של הועדה המוניטארית צריכות להתבסס בעיקר על העובדה כי אין אינפלציה בישראל מזה תקופה ארוכה, וגם לא צפויים לחצים כאלו בתקופה הקרובה (ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה, כפי שנגזרות משוק איגרות החוב עומדות על כ- 1.6%). הריביות בחו"ל נמוכות מאוד ומאפשרות הורדה נוספת בשיעור הריבית במשק. בנוסף, הדולר גם הוא עומד על רמה נמוכה. לשנה נסחר בתשואה של 1.16% אשר מגלמת גם היא הורדת ריבית. שוק ההון "מאותת" לנגיד הנכנס כי הוא מצפה להורדת ריבית בקרוב. לאור כל זאת, טוב יעשה נגיד הבנק הנכנס אם יאמץ חלק מתפישותיו של קודמו בתפקיד, ויוריד את הריבית כבר בהחלטה הקרובה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.רכישת דירה אינה רכיב בחישוב המדד לצרכן ולכן שימוש ....אלי 25/07/2013 15:28הגב לתגובה זו0 0בריבית להורדת אינפלציה למעשה מגדיל את האינפלציה האמיתית שאנו חשים כשהולכים לרכוש דירה.סגור
-
4.בדיוק להיפך!!! ריבית צריכה לעלות! (ל"ת)למר רזניק 25/07/2013 12:46הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.צריך להעלות ריבית בכאחוז. תפסיקו לבלבל את השכל (ל"ת)כלכלן 24/07/2013 17:33הגב לתגובה זו3 2סגור
-
2.אפשרי, אבל רק עם מגבלת מימון חריפה למשכנתאותאלמונימי 24/07/2013 16:08הגב לתגובה זו3 1אחרת הורדת ריבית תמשיך להסיט אשראי זול לשוק הנדל"ן ותביא בסופו של דבר לקריסת כלל המשקסגור
-
אשראי זול הולך מביא לבועה לא רק בנדל"ן.חייבים להעלות ריבית. 25/07/2013 12:48הגב לתגובה זו1 0גם באג"ח, ומוצרים נוספים. ריבית נמוכה היא אסון למשק. לך ולמד כלכלה.סגור
- טען עוד
-
1.קשקוש!! אם פישר טעה, הנגיד החדש צריך לנהוג אחרת. (ל"ת)ולהעלות את בריבית 24/07/2013 16:04הגב לתגובה זו4 2סגור