החטא ועונשו: על מקרה כיל כדוגמא להימור על סוס מנצח
בשבוע שעבר הוטלה פצצה בשוק האשלג, כאשר חברת אורקלי, תאגיד האשלג הרוסי, פרסמה תחזית לפיה מחירי האשלג צפויים לרדת בכ-25% בעקבות שינוי אסטרטגי במדיניותה. לאחר תקופה ארוכה, כללי המשחק בשוק האשלג השתנו - משוק קרטלי שתמיד העדיף מחיר לפני כמות, חברת אורלקלי שינתה אסטרטגיה לכמות לפני מחיר. המשמעות המיידית היא ירידת מחירים גורפת בענף. המניות, ביניהן גם חברת כיל, הגיבו בירידות של יותר מ-20% בשלושת ימי מסחר שלאחר ההודעה, כאשר אנליסטים בשוק המקומי והעולמי עדיין צופים ירידות שערים במניות של חברות הדשנים.
למי מכם שלא מבין על מה כל המהומה, אפשר להקביל זאת למהפכה האחרונה שראינו בשוק הסלולר - שינוי מוחלט של כללי המשחק כפי שהיו מוכרים עד היום. מדובר בעידן חדש בשוק האשלג, שההשלכות שלו משפיעות על כולנו מעצם העובדה שכיל היא מניה שנכללת במדד המעו"ף (מהווה כ-10% ממנו) והחברה השנייה בגודלה בישראל אחרי טבע.
הסיפור של כיל הוא רק דוגמא, באותה המידה יכולנו לתאר את אשר התרחש במניית טבע בשל פקיעת הפטנט של הקופקסון, למניית אפריקה ישראל בזמן משבר הנדל"ן בשנת 2008, למניות חברות הסלולר לאחר הרפורמה בשוק התקשורת, למניות הבנקים לאחר ועדת בכר ועוד.
הנקודה היא לא סיפור המסגרת, כי אם המסר שעולה מעצם החזקה ישירה של מניה, בעיקר כאשר היא נחשבת ל"סולידית" (בעלת תנודתיות נמוכה ביחס להשקעה במניות אחרות). על המשקיע הפרטי להפנים שסיפור כזה יכול לקרות בכל חברה גדולה, וקשה מאוד לצפות זאת - זו צריכה להיות הנחת היסוד בכל השקעה ישירה במניה, ולהנחה זו צריכה לבוא שאלה מקדימה: האם אני רוכש את המניה כחלק מבניית תיק השקעות מפוזר, או לחילופין, מהמר על סוס מנצח? בכדי לסייע לכם במענה לשאלה שנראית לכאורה שאלה פשוטה, נחזור לסיפור המסגרת של מניית כיל. 1. האם ראיתם את מניית כיל נסחרת ברמות של 35 ש' למניה טרום הפרסום של חברת אורקלי וחשבתם שזה מחיר קנייה? 2. האם אתם עדיין מחזיקים במניה לאחר הפרסום של חברת אורקלי? 3. האם קניתם או חשבתם לקנות את מניית כיל ביום ההודעה של חברת אורקלי בזמן הנפילה הגדולה במחיר המניה, כיוון שהאמנתם שמדובר במחיר קנייה? 4. האם אתם חושבים שמניית כיל הגיעה לתחתית ושווה קנייה?
במידה ומצאתם את עצמכם שואלים את אחת מהשאלות שהוצגו כאן תוך מחשבה לקנות בשיעור נכבד מכספכם את מניית כיל, ללא התחשבות במבנה הכולל של תיק ההשקעות ובלי התייחסות לסך החשיפה לנייר הערך הספציפי - אתם, ככל הנראה, מסוג האנשים שמחפשים סוס מנצח ולא תיק השקעות מפוזר, תזהרו!!
בכדי שהחזקה ישירה במניה תהפוך להשקעה, על המשקיע ליצור פיזור באמצעות רכישת מספר חברות (לפחות מספר דו ספרתי) מסקטורים שונים, ולהימנע מחשיפה של יותר מ-5% בחברה בודדת מתוך הסכום שהגדרתם לטובת האפיק המנייתי. נזכיר שאין מניה שמהווה "חוף מבטחים" לכסף שהושקע בה - אין מתנות חינם - גם מניה של חברה גדולה שירדה בעשרות אחוזים, יכולה להמשיך ולרדת בעשרות אחוזים נוספים, בדומה למה שקרה למניית אפריקה ישראל ב-2008, שהייתה בזמנו חלק ממדד 25 החברות הגדולות שנסחרו בבורסה של ת"א. אם אין באפשרותכם ליצור את הפיזור אותו תיארנו, עליכם לשקול להשקיע באמצעות קרנות נאמנות / סל / מחקות ותעודות סל.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 1.לא מכרתי כיל. אני משקיעה לטווח ארוך...:) אחלה כתבה! (ל"ת)נאסימה טאלב 07/08/2013 12:07הגב לתגובה זו